Album recensie: Miranda Lambert – Platinum

StarStarStarStarStar

Miranda Lambert – Platinum

 

 

Release – Juni 2014
Platen label – RCA Records Nashville

 

Miranda Lambert doet iedereen verbazen met haar nieuwe album. In de eerste week werden al 180.000 exemplaren verkocht en het album staat sinds de release op 3 juni in de top 10 van de Billboard 200. Uniek voor Lambert die nog geen enkel album de toppositie van de Bilboard 200 heeft zien bereiken.

 

En die positie is het dubbel en dwars waard. Het vijfde studio album is een apart geval. Het is andere koek dan we gewend zijn van de in 2003 bekend geworden “Nashville Star”. Ze heeft haar fans weten te verbazen. Er is een heleboel lef voor nodig om zo’n album op de plank te brengen. Maar wat kunnen we het waarderen!

 

Toen het eerste nummer van het album werd uitgebracht ‘Automatic’ keek niemand vreemd op. Het klonk als een echte Miranda sing a long song. Het volgende nummer wat we te horen kregen was “Somethin’ Bad” een duet met Carrie Underwood. Een onvervalst badass nummer van de twee populairste country powerzangeressen van het moment. De clip en de lyrics leverde vanwege het ruige Thelma & Louise thema nog wat kritiek op. Maar wat een verrukkelijk opstandig ruig rocknummer!

 

Miranda Lambert

 

Wat is het nou dat dit album zo uitzonderlijk maakt? Ten eerste de lyrics. Scherp, Orgineel, Brutaal, Sarcastisch, Krachtig, Humoristisch. Rebellerend. Precies de karaktertrekken van Miranda. “Gravity is a B**tch” verkondigd op een heerlijk synische manier het verouderingsproces. “Bathroom Sink” beschrijft de onzekerheden en het gebrek aan zelfvertrouwen.

 

Ten tweede. De unieke sounds. De liederen op het album zijn allemaal uniek. Geen enkel nummer lijkt op elkaar. Diverse country stijlen zijn te horen. Enkele songs klinken echt zeer old school. “All Thats Left” gezongen samen met de The Time Jumpers is hier een sprekend voorbeeld van evenals “Old Sh!t”.

 

Het vrolijkste nummer van het album is toch wel “Platinum”. Een heerlijke melodie met een geslepen tekst. “What doesn’t kill you, only makes you blonder” Refererend aan haar plotselinge populariteit.

 

Miranda en haar man, countryzanger Blake Shelton worden ook wel de country Beyonce en Jay Z genoemd. Ze domineren de country scene. Maar het mag het in “Little Red Wagon” wel wat minder. Dit nummer heeft net iets teveel populariteits gehalte en dan komt het toch in de buurt van de irritatiefactor.

 

De combi met Little Big Town is zeer aangenaam om naar te luisteren. “Smokin’ and Drinkin’” Echt een midtempo LBT nummer. In “Priscilla” vergelijkt de 30 jarige zangeres zich met de vrouw van Elvis Presley.

 

Het album is gewaagd. Maar Miranda is niet bang voor risco en dat siert de zangeres. Ze durft zich te onderscheiden en heeft hiermee een buitengewoon gedurfd album afgeleverd.

 

 

Meer recensies...

­