Album recensie: Luke Bryan – Crash My Party

StarStarStarStarStar

Luke Bryan – Crash My Party album

  

 

 

Release – Augustus 2013
Platen label – Capitol Nashville

 

 

De hotste country kerel van het nu. Luke Bryan. Ongekend. Vorig jaar augustus heeft hij zijn vierde studio album uitgebracht genaamd “Crash My Party”. Het album presteerde meteen al goed 528.000 exemplaren vlogen in de eerste week over de (virtuele) toonbank. Het album kwam binnen op no.1 in de Billboard 200 en de Top Country Album Charts.

 

Luke Bryan is een rasechte country artiest van het nu. Hij zingt over bier, vrouwen, trucks en z’n maten, maar is ook niet bang om zijn sentimentele kant te tonen. En uiteraard niet te vergeten, hij heeft ook nog eens de looks.

 

“Crash My Party” “That’s My Kind Of Night” “Drink a Beer” en “Play It Again” bereikten allen de no.1 positie in de hitlijsten. “Rollercoaster” welke 14 juli jongstleden uitgebracht werd is nog niet verder gekomen dan no.27 in de charts.

 

Luke’s stem is zo aangenaam dat eigenlijk alle tracks op het album super klinken. In een mum van tijd zing en neurie je de songs mee. Een prettige collectie van aangename party/drinking songs. Maar ook de sentimentele ballad “Drink a Beer” past uitstekend in het party genre, en laat zien dat leed en bier goed samen gaat.

 

Luke-Bryan

 

“Blood Brothers” is een van de nummers die over vriendschap gaat. Verder zingt hij nogal veel over verloren liefdes. De vrouwen staan in z’n teksten behoorlijk centraal.

 

Het is wel zo dat alle songs een beetje op elkaar lijken. Dit komt onder ander door het gebruik van steeds dezelfde instrumenten. Maar toch word het niet saai. Hij neemt geen enkel risico’s bij z’n fans. Experimenteert niet, doet geen duets. Maar vinden we het erg? Nee. Luke doet gewoon waar hij goed in is.

 

De ideaale schoonzoon heeft aan “I See You” en “Dirt Road Dairy” meegeschreven. In zijn beginjaren heeft hij al bewezen dat hij kan schrijven. Zo schreef hij songs voor Billy Currington en Travis Tritt. En niet vergeten; hij schreef mee aan zijn eigen mega party hit “Country Girl (Shake It For Me)”.

 

Kritiek is er ook op deze partymuziek. Bro-country noemen ze het. Liederen over vrouwen, beer, partyen en trucks. Al denk ik zelf bij de term bro-country toch meer aan rappende negers bijgestaan met de fiddle, steelgitaar en mandoline . Niet het geval. Het commentaar luidt dat de muziek te ver afwijkt van de orginele country. En terecht. Natuurlijk wijkt de hedendaagse country muziek van haar oorsprong af. In de loop der jaren zijn er veel subcategorieën ontstaan denk aan pop, soul, folk, outlaw, het kan en wordt allemaal gecombineerd met country. Voor ieder wat wils. En gelukkig is er ook nog genoeg aanbod qua orginele country. Het staat alleen niet in de hitlijsten. Iedereen tevreden zou je denken. Dus waarom kritiek uiten? Als je het niet mooi vindt dan luister je er toch niet naar? Het bevalt je of niet. De country van het nu klinkt mij in ieder geval uitstekend in de oren. De term ‘bro-country’ daarintegen bezorgd me braakneigingen.

 

Alle nummers zitten nogal op hetzelfde niveau. Er valt niet veel unieks over te zeggen. De enige track die er uit springt is “Play It Again”. Bryan lijkt in dit nummer zijn stem meer te bekrachtigen, op een andere manier te gebruiken en dat geeft het nummer wat extra’s.

 

Naast zijn studio albums brengt Luke Bryan ook Extended Play’s (EP’s) uit. Afgelopen maart is zijn zesde EP uitgekomen “Spring Break 6 Like We Ain’t Ever”. De EP bevat 6 nummers welke hij allemaal zelf geschreven heeft. De EP’s brengt hij elk jaar voor Spring Break uit, en zijn dus puur party nummers. De EP “Spring Break 6” debuteerde op de no.1 positie van de Billboard Top Country Hits. Niet slecht voor een jaarlijks terugkeerende traktatie.

 

Het succes lacht de man met de Colgate smile toe. Benieuwd naar zijn volgende album zijn we zeker! Ondertussen kunnen we nog volop genieten van “Crash My Party”.

 

 

Luke Bryan


 

 

Meer recensies...

­