Album recensie: Loretta Lynn - Full Circle

Loretta Lynn - Full Circle (Album)

Loretta Lynn - Full Circle

Release – 4 Maart 2016
Platen label – Loretta Lynn Enterprises / Sony Music

 

De laatste keer dat Loretta Lynn een album met nieuw materiaal opnam was in 2004. Dat was het door Jack White geproduceerde Van Lear Rose. Intussen zijn we twaalf jaar verder, maar Miss Loretta, die op 14 april haar 84e verjaardag viert, heeft in de tussenliggende tijd bepaald niet stil gezeten. Integendeel, want sinds 2006 heeft ze samen met huisvriend John Carter Cash (de zoon van Johnny en June) en haar dochter Patsy Lynn Reynolds heel wat tijd in de studio doorgebracht. Naar verluid hebben al die opnamesessies een paar honderd (!) nummers opgeleverd, en daarvan zijn er dertien terecht gekomen op het deze week uitgebrachte Full Circle. Het is een album geworden met een veelzeggende titel dat in iets meer dan een half uur een mooi beeld geeft van de loopbaan en levensloop van de Coal Miner's Daughter. Maar nog veel belangrijker is dat het ook op zichzelf een prachtplaat is geworden.


Full Circle gaat van start met Whispering Sea, het allereerste nummer dat Lynn ooit schreef. Wat volgt is een verzameling van volksliedjes die ze van kinds af aan zong, een paar met smaak uitgezochte hits uit haar hoogtijdagen en een aantal nieuwe nummers die bepaald niet onder doen voor dat oude materiaal. Zelfs wie nog nooit eerder naar Loretta Lynn heeft geluisterd kan aan de hand van deze plaat een goed beeld krijgen van haar carrière en haar plaats in de countrywereld.

 De productie is simpel en doelgericht maar bepaald niet kaal te noemen, en dat geeft Lynn alle gelegenheid om haar stem lekker de ruimte te geven. En die stem mag er nog steeds zijn, ondanks haar gevorderde leeftijd. Vooral in het gospelnummer Wine Into Water weet ze je als luisteraar kippenvel te bezorgen met een paar schitterende, perfect gedoseerde uithalen. Maar ook een oude hit als Fist City krijgt hier een messcherpe uitvoering waarop ze zeker zo goed zingt als in de originele versie. Daarmee maakt ze ook duidelijk dat het toch maar beter is om de drank en de drugs links te laten liggen als je gezond en fit oud wil worden.

Toch maakt Full Circle ook duidelijk dat Lynn minder jaren voor de boeg dan achter de rug heeft. Titels als Who's Gonna Miss Me, Everybody Wants To Go To Heaven en Lay Me Down (een duet met haar oude vriend en collega Willie Nelson) laten daar geen twijfel over bestaan. Maar ook die nummers laten horen dat haar afscheid nog wel even op zich laat wachten, als het aan haar ligt. Full Circle is een album waar niet alleen het muzikale vakmanschap maar ook de pure levenslust vanaf spat, en het bewijst dat Loretta Lynn nog altijd de enige echte onbetwiste Queen of Country is.

 Official | iTunes | Bol.com | Amazon | Google Play | Facebook | Twitter

 

 

 

 

Meer recensies...

­