Album recensie: Little Big Town - Painkiller

Little Big Town - Painkiller  

Release – 21 Oktober 2014
Platen label – Capitol Nashville (Universal)

Karen Fairchild (de donkere), Kimberly Schlapman (de blonde), Jimi Westbrook (de donkere met het stekeltjeshaar) en Phillip Sweet (de blonde met het baardje) vormen al sinds 1998 het newcountrykwartet Little Big Town en leveren met 'Painkiller' hun zesde studio-album af. Een plaat die recht in het verlengde licht van voorganger 'Tornado' uit 2012 maar ook iets lichter geproduceerd is.

 

Little Big Town is een band met een perfect imago, gebaseerd op een aantal succesnummers uit de jaren zeventig: ze zien eruit als Abba en putten inspiratie uit acts als de Eagles en Fleetwood Mac. Dat doen ze ook nu weer met verve en oog voor detail; 'Painkiller' is een strak en zorgvuldig geproduceerd album dat drijft op dertien prettig in het gehoor liggende countrypopnummers en de als altijd puntgave samenzang van het kwartet. Die samenzang is en blijft het sterkste punt van de groep. Het zijn die vier over elkaar heen buitelende stemmen die het aanbod op 'Painkiller' boven het gemiddelde uittillen (al komen vooral Fairchild en Westbrook ook solo uitstekend uit de verf).

 

In de aanloop naar dit album ging de meeste publiciteit naar de vrolijke single 'Day Drinking' en de al even aanstekelijke openingstrack 'Quit Breaking Up With Me'. Smakelijke nummers die meteen uitnodigen tot meezingen, maar niet de hoogtepunten van de plaat. Dat zijn de ingehouden ballads 'Girl Crush' en 'Live Forever' en de midtempo rocknummers 'Save Your Sin' en 'Things You Don't Think About', die net even een stukje dieper gaan en daardoor meer indruk maken. 'Silver and Gold', waarop het viertal griezelig dicht in de buurt komt van de perfecte samenzang van Crosby, Stills, Nash & Young in hun beste tijd, vormt tenslotte de stemmige afsluiter van een album dat bij iedere draaibeurt verder groeit. Little Big Town is het nog niet verleerd.

 

O ja, en let ook even op het censuurgrapje in 'Quit Breaking Up With Me'.

 

 

Meer recensies...

­