Album recensie: John Baumann - Proving Grounds

John Baumann - Proving Grounds

John Baumann - Proving Grounds

Release – 9 Juni 2017

Platen label – Golden Spread Records

 

John Baumann is een singer-songwriter die kwaliteit altijd boven kwantiteit heeft geplaatst. Sinds hij in 2012 debuteerde met de EP West Texas Vernacular heeft hij welgeteld vier platen uitgebracht, inclusief zijn deze week uitgekomen nieuwste release Proving Grounds. Het is de opvolger van het album High Plains Alchemy uit 2014 en de EP Departures uit 2015, en Baumann legt de lat hier opnieuw een fors stuk hoger. Deze nummers liggen zeker zo goed in het gehoor als zijn eerdere werk, met een mooie mix van ballads en lekker gespierde countryrock, maar de arrangementen zijn hier een stuk verder aangescherpt en hij injecteert zijn nummers meer met fraaie koortjes en subtiele instrumentale accenten.

 

Dat Baumann daarnaast ook een begenadigd tekstschrijver is, daar was al geen twijfel over. Maar Proving Grounds bevat absoluut een aantal van zijn beste teksten tot dusver. In openingsnummer Here I come beschrijft hij hoe hij als jongen liedjes begon te schrijven, met de prachtregel 'I must’ve wrote two hundred bad ones before a good one came my way'. Heavy Head, Holding It Down en Lonely in Bars geven een persoonlijk kijkje op de vage lijn tussen drankgebruik en drankmisbruik en de negen minuten durende afsluiter Pontiacs is een prachtige terugblik op zijn jeugdjaren. Maar de meest indrukwekkende tekst is Old Stone Church, over het overlijden van zijn vader en wat dat met hemzelf en de mensen in zijn omgeving deed. Een uiterst persoonlijk verhaal, maar rouwverwerking is iets waar we allemaal mee te maken krijgen, en iedereen zal zich in dit relaas kunnen herkennen.

 

Het is niet alleen maar zware kost op Proving Grounds; Meg, over een ex die met een ander trouwt, past perfect in het rijtje van Garth's Friends In Low Places en I'm Getting Stoned van Eric Church, en de feestelijke cover van Aaron Lee Tasjan's The Trouble With Drinkin' is eveneens goed voor een brede grijns. Prachtplaat.

Official | iTunes | Amazon | Google Play | CD Baby | Facebook | Twitter

 

 

 

 

 

Meer recensies...

­