Album recensie: Jacky – Living In A Lovesong

3 out of 53 out of 53 out of 53 out of 53 out of 5

Jacky - Living In A Lovesong

 

Release – Augustus 2013
Platen label – Vosound Records

 

 Jacqueline van der Griend, Jacky is een van de schaarse Nederlandse country zangeressen. Ze draait al een aantal jaren mee en heeft ook al aardig wat bekendheid in de Nederlandse (country) scene. Die reputatie in de country gemeenschap heeft ze verworven toen ze Ilse deLange opvolgde als leadzangeres in de countryband “Cash on Delivery”. In die rol won ze van de Dutch Country Music Association zes keer de prijs voor beste country zangeres in Nederland. In 2006 heeft Jacqueline de eer gehad om op te mogen treden tijdens de CMA awards in Nashville. Ook mocht ze een duet zingen met Ruud Hermans in het Blue Bird Cafe te Nashville. 

 

De zangeres wou meer. Ze besloot haar sound aan te passen naar een breder publiek. Deelname aan het eerste seizoen van “The Voice of Holland” was hierin een slimme zet. Met goede resultaten. Naam werd gemaakt bij het bredere publiek. Eind 2012 tekende ze bij het platenlabel van Jan Smit, Vosound Records haar contract. 

 

 

In de zomer van 2013 verliet ze “Cash on Delivery” en bracht haar debuut cd “Living a Lovesong”uit. Anders dan de titel doet geloven bestaat het album niet puur uit ballads, integendeel zelfs, de meeste nummers zijn uptempo. De liederen doen echter wel een beetje aan als zoetsappige popcountry.

 

De titeltrack “Living a Lovesong” is geschreven door de Amerikaanse singer/songwriter Rob Crosby. Een fijne en krachtige plaat mede door het gebruik van de elektrische gitaar. Ondanks de input van Crosby klinkt het nummer behoorlijk cheesy. Maar het valt niet te ontkennen dat het nummer in je hoofd blijft hangen of je nou wil of niet. Hierdoor is de song uitermate geschikt als debuutsingle.

 

“Never Too Late” & “Rewind” zijn de betere nummers van het album. De backing vocals die te horen zijn geven een aangename toevoeging.

 

In de cover van Sara Evans “A Real Fine Place To Start” merk je toch dat de zangeres de country klank in haar stem mist. Afgezien daarvan klinkt het prima.

 

Anybody Else” valt meer in het genre new country. Vergelijkbaar met Miranda Lambert. Tevens het beste nummer van het album.

 

“Please Don’t Tell Me How The Story Ends” is origineel van Kris Kristofferson. Het betreft een klassiek country nummer. Jacky weet dit nummer met haar stem in een modern jasje te stoppen. In deze cover hebben ze overduidelijk het accent op de steel guitar gelegd. Hierdoor klinkt het echt traditioneel country. Iets was het ‘breder publiek’ misschien niet helemaal kan waarderen. Maar toch is het een geslaagde cover.

 

Jacky

 

Met “Living a Lovesong” levert Jacky een voorzichtig debuutalbum af. Begrijpelijk. Want hoe breek je door in Nederland als je een passie voor country hebt, maar je weet dat het Nederlandse publiek hier niet op zit te wachten??? Het is nu een mengeling van popsongs, covers en (new) country nummers geworden. Ook geen straf om naar te luisteren. Een prima album om het ‘top 40’ publiek kennis te laten maken met de prachtige wereld van (new)country. 

 

 

Meer recensies...

­