Album recensie: Garth Brooks - Gunslinger / Christmas Together

Garth Brooks - Gunslinger

Garth Brooks - Gunslinger / Christmas Together

Release – 25 November 2016

Platen label – Pearl Records

 

Garth Brooks-fans hebben een goed jaar. Maar liefst twee complete albums brengt hij in 2016 uit: Gunslinger, een gewoon album, en Christmas Together, een kerstplaat, die laatste samen met echtgenote Trisha Yearwood. We nemen ze allebei even door.

 

Zo groots en meeslepend als Garth Brooks de zaken twee jaar geleden aanpakte op zijn comebackplaat Man Against Machine, zo bescheiden klinkt de opvolger. Gunslinger is een plaat geworden die veel meer aansluit op zijn platen uit de jaren '90, en dan vooral Sevens en Scarecrow. Dat zie je aan de hoesfoto, dat merk je aan de western-titel (zie ook No Fences en Ropin' the Wind) en dat hoor je al meteen bij het intro van het eerste nummer, Honky-Tonk Somewhere: we zijn weer thuis, en Garth doet weer precies waar hij vroeger het beste in was. Hij grijpt terug naar zijn favoriete muziek uit de jaren '70 en maakt daar lekker in het gehoor liggende country van. Het enige verschil met vroeger is dat hij het nu wat minder op stadionformaat doet. Het grootste verschil tussen toen en nu is dat Garth niet meer met alle geweld de Allergrootste Countryster Aller Tijden hoeft te zijn. Het klinkt allemaal net een beetje kleiner en intiemer, en dat werkt.

 

Er zijn fijne feestnummers als het al genoemde Honky-Tonk Somewhere, Weekend, de dansbare single Baby Let's Lay Down And Dance en Bang! Bang!, die zo naast zijn oude krakers kunnen staan. In Pure Adrenaline laat Garth horen dat hij nog steeds veel met ouderwetse hardrock heeft, en Whiskey and Wine is een duet met Trisha zoals hij er al meer heeft gedaan. En natuurlijk zijn er ook een paar powerballads, zoals Ask Me How I Know en de afsluiter 8Teen. Maar het sterkste nummer is He Really Loves You, een meeslepende, melodramatische ballad die als enige niet alleen de sfeer oproept van het oude werk, maar dat niveau ook echt haalt. Deze track is van hetzelfde kaliber als The Thunder Rolls, en daarmee het hoogtepunt van Gunslinger.

 

Christmas Together

 

Maar er is meer, want ondertussen brachten Garth en Trisha naast dit nieuwe album ook een kerstplaat uit. Christmas Together heet hij, en aan alle kanten straalt ervan af dat ze hem even snel in een paar middagen in elkaar hebben gezet. En juist daardoor hoor je dat mevrouw Brooks eigenlijk veel beter zingt dan haar man. Waar zijn zang af en toe een beetje rafelig aan de randjes is, bijvoorbeeld in de José Feliciano-klassieker Feliz Navidad of het komische Ugly Christmas Sweater, zet zij met gemak ieder nummer naar haar hand. Ze is sexy in Santa Baby en ontroerend in What Are You Doing New Year's Eve, en in de duetten heeft ze duidelijk de overhand. Let vooral even op Baby, It's Cold Outside, een nummer dat het moet hebben van twee gelijktijdige zangpartijen die tegen elkaar in gaan, maar waar Trisha zo sterk de aandacht opeist dat Garth eigenlijk een beetje een stoorzender wordt. Maar die scheve verhoudingen worden weer helemaal goedgemaakt door de ongedwongen gezelligheid van de uitvoeringen, en Christmas Together is een prima plaatje voor onder de boom.

 

Official | Bol.com: Gunslinger / Christmas Together |

Amazon: Gunslinger / Christmas Together | Facebook |Twitter

 

 

Meer recensies...

­