Album recensie: Eric - Mr. Misunderstood

Eric - Mr. Misunderstood

Release – 10 November 2015
Platen label – Universal Music Group

 

Eric Church heeft niet zoveel met het internet. Dus toen hij afgelopen week ineens volkomen onverwacht met een nieuw album voor de dag kwam, deed hij dat anders dan Beyonce en U2, die vorig jaar vergelijkbare stunts hebben uitgehaald. Beyonce zette haar album gewoon op iTunes en plaatste een paar berichtjes op Twitter en Facebook. U2 ging nog een stap verder en dwong alle iPhone- en iPod-bezitters letterlijk om hun plaat te downloaden, of ze nou fan waren of niet. Typisch U2 weer. Eric pakte het lekker ouderwets en veel sympathieker aan. Hij stuurde zijn nieuwe album Mr. Misunderstood per ouderwetse post op naar alle leden van zijn fanclub. Gratis en voor niks, een week voor de officiële release, en geen gedonder met downloads of wat dan ook.

 

Goeie actie, van Eric. Zeker als je bedenkt dat Mr. Misunderstood een gedurfd en zelfverzekerd album is geworden. Geschreven en opgenomen in slechts een maand tijd staan deze tien nummers bol van de frisse ideeën. Het vette classic rock-geluid van voorganger The Outsiders is weer een beetje teruggedraaid, maar de nummers zelf bouwen wel voort op het uitdagende materiaal van die plaat. De tempowisselingen in het titelnummer gaan gelijk op met het verhaal van een verlegen jongen die het met vallen en opstaan tot rockster schopt. Ook Chattanooga Lucy en Knives of New Orleans, over een man die zich schuilhoudt voor de autoriteiten nadat hij zijn vriendin vermoord heeft, zijn breed uitgemeten countryrock-tracks die behoorlijk groots klinken maar wel aan de goede kant van de streep blijven. Het wordt nergens hol en bombastisch. De overige zeven tracks zijn wat rustiger van opbouw en laten horen dat Eric nog niet vergeten is hoe hij een sterk, authentiek countrynummer moet schrijven, zonder dat ze kopieën zijn van zijn oudere werk. Mixed Drinks About Feelings, Round Here Buzz, Kill A Word en de prachtige afsluiter Three Year Old, geïnspireerd door zijn zoontjes, zijn de sterkste nummers.

 

 Let verder vooral ook op het fenomenale bataljon achtergrondzangeressen dat Eric hier heeft laten aanrukken. Vooral zijn vaste duetpartner Joanna Cotten (op Chattanooga Lucy) en jazz-zangeres Rhiannon Giddens (op Kill A Word) maken grote indruk en weten hem op hun beurt weer een duwtje in de rug te geven. Want dat is misschien wel de grootste verrassing: Eric was al geen beroerde zanger, maar hij heeft nog niet eerder zulke sterke zangpartijen neergezet als hier. Mr. Misunderstood is een spannend album van een artiest die zichzelf constant blijft uitdagen en vernieuwen, zonder uit het oog te verliezen waar hij vandaan komt. En dat zouden meer mensen moeten doen.

 

Official | iTunes | Amazon | Google Play | Facebook | Twitter

 

{media id=3173,layout=solo}

 

Meer recensies...

­