Album recensie: Don Henley - Cass County

Don Henley - Cass County

Release – 25 September 2015
Platen label – Capitol Records (CAP)

 

De laatste keer dat de Eagles een countryplaat uitbrachten, was Gerald Ford nog president van de Verenigde Staten. De laatste keer dat Don Henley een soloplaat uitbracht, stonden de torens van het World Trade Center nog overeind. Dat Henley nu een comeback maakt met een onvervalste countryplaat komt dan ook als een behoorlijke verrassing. Maar wel een hele aangename verrassing, want 'Cass County', vernoemd naar de Texaanse streek waar Henley opgroeide, is een sterk en gevarieerd album geworden. Verwacht echter geen honderd procent Eagles-achtige countryrock. Dit album is veel losser van structuur dan de meeste Eagles-platen, en het ongedwongen spelplezier straalt van de nummers af.

 

12919642 516342528567441 6254580825601807906 N

 


Henley heeft een heel blik sterren opengetrokken voor deze plaat. Miranda Lambert en Mick Jagger doen allebei een coupletje in het fraaie openingsnummer 'Bramble Rose', in het daaropvolgende 'The Cost of Living' komt Merle Haggard op bezoek en Martina McBride zingt mee op het opzwepende 'That Old Flame'. Ook Trisha Yearwood, Jamey Johnson en Alison Krauss laten van zich horen, maar het mooiste gastoptreden is van de koningin in eigen persoon: Dolly Parton. Ze heeft een glansrol in het schitterende duet 'When I Stop Dreaming', het absolute hoogtepunt van de plaat. De manier waarop haar stem met die van Henley samensmelt zorgt voor het mooiste kippenvelmoment.

 


Niet alle tracks zijn even groots. 'No Thank You' is een gezellige countryrocker die verder weinig om het lijf heeft, en de single 'Take A Picture Of This' is een beetje saai. Maar daar staan indrukwekkende hoogtepunten als 'The Brand New Tennessee Waltz' en vooral het ontroerende 'Praying for Rain' tegenover. En wie de luxe editie in huis haalt, krijgt daar nog vier hele sterke nummers bij cadeau. En in één van die tracks, 'She Sang Hymns Out Of Tune', komt de geest van de Eagles toch nog even uit de fles. Niet dat zijn overige bandleden hier meedoen, maar als je de meerstemmige zang hoort zou je het bijna gaan geloven. Een aangenaam extraatje, en iedere oprechte Eagles-fan doet er goed aan om die luxe versie in huis te halen.

Official | iTunes | Bol.com | Amazon | Google Play | Facebook

 

{media id=3138,layout=solo} 

Meer recensies...

­