Album recensie: Dixie Chicks - DCX MMXVI (Live)

DCX MMXVI Live (CD/DVD)

Dixie Chicks - DCX MMXVI (Live)

Release – 1 September 2017

Platen label – Sony Music

 

Toen de Dixie Chicks in april 2016 met hun DCX MMXVI Tour in Amsterdam speelden, sprak ik al de hoop uit dat die reünie tot een nieuw live-album zou leiden. Dat album is nu gearriveerd, en dat viel ook wel te verwachten. De concerten hadden zo'n hoge productiewaarde dat ze wel móesten worden vastgelegd voor het nageslacht. En het is een registratie geworden die heel dicht bij de ervaring van de concerten komt. Opgenomen in het LA Forum op zes oktober vorig jaar bevat het de volledige setlist, zonder overbodige opsmuk in beeld gebracht. Van zo dichtbij komt de prachtige zwart/wit-vormgeving van de show bijna nog beter tot zijn recht dan in levende lijve. Toen de Dixie Chicks in april 2016 met hun DCX MMXVI Tour in Amsterdam speelden, sprak ik al de hoop uit dat die reünie tot een nieuw live-album zou leiden. Dat album is nu gearriveerd, en dat viel ook wel te verwachten. De concerten hadden zo'n hoge productiewaarde dat ze wel móesten worden vastgelegd voor het nageslacht. En het is een registratie geworden die heel dicht bij de ervaring van de concerten komt. Opgenomen in het LA Forum op zes oktober vorig jaar bevat het de volledige setlist, zonder overbodige opsmuk in beeld gebracht. Van zo dichtbij komt de prachtige zwart/wit-vormgeving van de show bijna nog beter tot zijn recht dan in levende lijve.

 Door 

In vergelijking met de shows in Amsterdam, aan het begin van de tour, zijn er een paar belangrijke verschillen. De belangrijkste daarvan is Daddy Lessons, het nummer van Beyoncé dat ze ook met haar op de CMA-Awards hebben gespeeld, en dat hier een akoestische uitvoering krijgt. Maar veel indrukwekkender is het eerbetoon aan Prince, met de beste versie van Nothing Compares 2 U die ik ooit gehoord heb, van wie dan ook. Verder is de setlist grotendeels hetzelfde, van het rockende begin met Takin' The Long Way en Lubbock Or Leave It, via de akoestische set met White Trash Wedding en Travelin' Soldier en de oude klassiekers Ready to Run (met confettikanonnen!), Cowboy Take Me Away en Wide Open Spaces, tot aan de finale met Not Ready To Make Nice en het Ben Harper-nummer Better Way. En ook dat was te verwachten, want er zijn niet veel bands die hun show zo strak instuderen als deze dames. Daarom zijn hun shows ook zo goed, en daarom klinken veel van deze nummers eigenlijk gewoon beter dan de studio-uitvoeringen. Vooral daarom is deze release een verplichte aanschaf voor iedere fan.

 

DCX MMXVI is uitgebracht als CD/DVD en als CD/Blu-ray, en wie beschikt over een complete 4K setup inclusief HD-geluid, moet beslist de Blu-ray versie nemen. Dat maakt wel het verschil. Voorlopig alleen verkrijgbaar via Bol.com, of Amazon in het buitenland. Het kan (nog?) niet worden gestreamd of gedownload via de overige gebruikelijke kanalen.

  Official | Bol.com | Amazon | Facebook | Twitter

 

  

 

 

 

Meer recensies...

­