Recensie: Chris Stapleton - Traveller

 Chris Stapleton Traveller

Chris Stapleton - Traveller  

Release – 1 Januari 2015
Platen label – Mercury Nashville

 

Het is eigenlijk vreemd dat Chris Stapleton zijn geld voornamelijk verdient met het schrijven van nummers voor andere artiesten. De 37-jarige singer-songwriter uit Kentucky heeft de afgelopen jaren hits geleverd voor zangers als George Strait, Kenny Chesney, Darius Rucker, Brad Paisley, Luke Bryan, Dierks Bentley, Tim McGraw en ga zo nog maar even door. En dat is ook niet verwonderlijk, want Stapleton heeft een talent voor het schrijven van pakkende countrynummers met teksten die nét wat dieper graven dan je op het eerste gehoor zou verwachten. Toch heeft hij op eigen kracht nooit een hit gescoord. Vreemd, want naast die mooie liedjes beschikt Stapleton ook over een absoluut fenomenale zangstem. Een stem vol soul die te vergelijken is met grote namen als Sam Cooke, Ray Charles en Bob Seger. Vooral Bob Seger, met wie Stapleton ook als songschrijver de nodige overeenkomsten vertoont.

Vooral in de ballads op 'Traveller', nummers als 'Whiskey and You', 'Was It 26' en 'Devil Named Music', komt die vergelijking sterk naar voren. Maar nog meer gebeurt dat in de broeierige countryrocker 'Outlaw State Of Mind', dat zo op een Silver Bullet Band-album uit de jaren '70 had kunnen staan. Het zijn de Seger-referenties die de boventoon voeren, maar daar blijft het niet bij, want Stapleton schaamt zich evenmin voor zijn overige inspiratiebronnen. Het fraaie 'Tennessee Whiskey' is een soulnummer in de beste Sam Cooke-traditie, terwijl het afsluitende 'Sometimes I Cry' een hartstochtelijke blues is die zo uit de koker van wijlen B.B. King had kunnen komen.

Er is ook een klein minpuntje: tussen al die grote namen is het af en toe lastig om de eigen identiteit van Stapleton te ontwaren. De eenzame zanger uit 'Devil Called Music', die iedere avond in een andere stad optreedt maar ondertussen zijn gezin mist, komt er nog het dichtst in de buurt. Maar ook dat beeld klopt niet echt, want zijn echtgenote zit in werkelijkheid bij hem in de band en staat iedere avond naast hem op het podium. En daarmee is Chris Stapleton een zanger die je overdondert met zijn talent, prachtige verhalen vertelt maar via zijn teksten ook de nodige afstand tussen zichzelf en de luisteraar bewaart.

 

 

 Official | iTunes | Bol.com | Amazon | Google Play | Facebook | Twitter

 

Achter de schermen: Chris Stapleton 

 

 

Meer recensies...

­