Album recensie: Ashley Monroe - The Blade

Ashley Monroe - The Blade  

Release – 24 Juli 2015
Platen label – Warner Music Nashville

 

Van de drie voormalige Pistol Annies heeft Miranda Lambert de meeste 'star quality', en Angaleena Presley was de rock-chick van de band. Maar Ashley Monroe, die altijd een beetje op de achtergrond stond, had de beste stem van de groep. En dat bewijst ze weer overtuigend met haar nieuwe solo-album 'The Blade'. Opgenomen met hetzelfde team onder leiding van Vince Gill waarmee ook de voorganger 'Like A Rose' tot stand kwam, wordt de lat hier nog hoger gelegd dan op die plaat.

 

Monroe is op haar best als ze ballads zingt, en die zijn op 'The Blade' ruim in de meerderheid. In het titelnummer kruipt ze in de huid van een vrouw die door haar vent opzij is gezet. Op zijn vraag 'kunnen we gewoon vrienden blijven' reageert ze afwijzend: 'That's easy for you to say, 'cause you caught it by the handle and I caught it by the blade.' Waarom zou je vrienden blijven met iemand die je een mes in de rug steekt? De kwetsbare manier waarop ze het nummer zingt is één van de hoogtepunten.

 

ashley-monroe

 

Een ander kippenvelmoment is 'Has Anybody Ever Told You', dat in een live-uitvoering al enige tijd op YouTube staat. Er is klasse voor nodig om een nummer als dit niet suikerzoet en veel te sentimenteel te laten klinken, maar dankzij de intieme sfeer en ingehouden zang groeit het uit tot het mooiste liefdesliedje in tijden. Een derde ballad die nog net even meer indruk maakt dan de rest is 'If The Devil Don't Want Me'. In dit nummer, over een aan lager wal geraakte vrouw, worden expres zoveel smartlap-cliché's op een hoop geveegd dat het bijna een parodie lijkt. Bijna, want het wordt met zoveel overtuigingskracht gezongen dat het compleet geloofwaardig is.

 

Het is niet alleen ballads wat de klok slaat. Openingsnummer 'On To Something Good' is een opgewekt zomers nummer met een lekker soulrandje, 'I Buried Your Love Alive' een mooi ingehouden rocker en 'Winning Streak' een feestelijk honky tonk-stampertje met een geinige tekst. Die nummers zorgen voor de broodnodige variatie op een album dat anders misschien een beetje te traag en te serieus was geworden.

 

 Official | iTunes | Bol.com | Amazon | Google Play | Facebook | Twitter

 

 

{media load=media,id=3027,width=800,align=center,display=inline}

 

Meer recensies...

­