Album recensie: Angaleena Presley - American Middle Class

Angaleena Presley - American Middle Class

Angaleena Presley - American Middle Class  

Release – 14 Oktober 2014
Platen label – Slate Creek Records

Angaleena Presley heeft tot dusver vooral naam gemaakt als lid van de Pistol Annies, naast Miranda Lambert en Ashley Monroe. Ze zong zelfs de lead in twee van de mooiste nummers van de groep, 'Housewife's Prayer' van het eerste album uit 2011 en 'Trading One Heartbreak For Another' van de opvolger. Maar toen het project in 2013 werd stopgezet (wegens tijdgebrek en niet wegens ruzie, benadrukt Presley in een interview met Rolling Stone) gingen de dames weer voor zichzelf aan de slag. Lambert kwam eerder dit jaar met een nieuw solo-album, Monroe werkt nog aan het hare en de debuutplaat van Presley is deze week verschenen.

 

'American Middle Class' is een strak en afgemeten geproduceerd album waarop Presley laat horen dat ze ook zonder haar twee collega's uitstekend wegkomt. Veel van de nummers zijn geïnspireerd door haar eigen levenservaringen, al is het moeilijk om te bepalen waar de grens tussen feiten en fictie ligt. Maar dat er in nummers als 'Ain't No Man', 'All I Ever Wanted', 'Dry County Blues' en 'Knocked Up' de nodige verwijzingen naar haar eigen leven verstopt zitten, heeft ze in diverse interviews en op haar eigen website toegegeven. En de teksten weten je als luisteraar af en toe stevig bij de strot te grijpen. Er zit veel wrange humor in, maar daar zitten harde waarheden achter verborgen. Ook als ze het niet over zichzelf heeft, zoals in 'Pain Pills', een nummer over medicijnverslaving, weet ze aangrijpende situaties op een indringende manier in woorden te vatten. Zonder dat het trieste tranentrekkers worden.

 

Een feestplaat volgens Annies-recept is 'American Middle Class' niet, ook al zijn Presley en haar band niet bang om de boel af en toe even lekker te laten rocken. Over het algemeen worden de nummers echter heel ingehouden gespeeld, waardoor de subtiele blues- en soul-invloeden in de muziek mooi benadrukt worden. Let vooral even op de relaxte toetsenpartij in 'Ain't No Man' en de zang in het schitterende 'Blessing And A Curse', een rustig beginnende maar steeds verder opbouwende soul-ballad. Het zijn twee van de mooiste tracks, maar het absolute hoogtepunt is de titelsong, een eerbetoon aan Presley's vader Jimmy, een voormalige mijnwerker die ook zelf even aan het woord komt.

 

Angaleena Presley

 

'American Middle Class' is (nog) niet als cd in Nederland te koop, en het is niet duidelijk of dat wel gaat gebeuren. Hij kan wel gedownload worden via iTunes en Amazon, en beluisterd via Spotify en andere streaming diensten, maar wie hem op cd of vinyl wil hebben moet hem zelf in Amerika bestellen, want bij bol.com en andere retailers zit hij niet in het assortiment. Toch een beetje jammer.

 

 

Meer recensies...

­