Abbey Hoes - Red Wine and Cigarettes

Abbey Hoes
Red Wine and Cigarettes

Op vrijdag 4 december heeft Abbey Hoes haar debuutalbum ‘Red Wine and Cigarettes’ uitgebracht.  De actrice, die tweemaal met een Gouden Kalf werd bekroond, verrast met een album vol Slow Americana waarop het leven en de liefde voluit worden bezongen en gevierd. Het is een ode aan de country en Americana muziek waar ze zo dol op is. “Ik wil muziek maken die mensen op kunnen zetten met een wijntje, sigaretje erbij terwijl ze een kaartspelletje doen. Muziek met een chille vibe voor een fijne avond. Ik denk dat dat goed gelukt is.”

Abbey Hoes, bekend als actrice, was altijd al bezig met muziek, maar had nooit de ambitie een album uit te brengen. Tot ze Black Hole Recordings labelbaas Arny Bink ontmoette, waarmee ze plannen maakte voor een serie waarin Abbey zou zingen. Helaas ging dat niet door. Abbey: “Arny vroeg of ik zelf liedjes schreef, en toen ik ‘ja’ antwoordde, bood hij me de kans om het wat professioneler aan te pakken. En die kans greep ik natuurlijk met beide handen aan.”

Bink bracht haar in contact met de Grammy Award-winnende producer en songwriter Rich Jacques uit Los Angeles, die regelmatig liedjes schrijft voor series als Grey’s Anatomy. “Arny heeft ons aan elkaar gekoppeld en het bleek een match made in Heaven! We begrijpen elkaars taal. Hij snapt de vage shit die ik de ruimte in schreeuw en maakt daar iets moois van. Dat mijn hersenspinsels überhaupt muziek hebben kunnen worden komt door hem.”

Fleetwood Mac, The Beach Boys, maar ook Billie Ray Cyrus, The Dixie Chicks en Chris Stapleton, dat zijn Abbey’s inspiratiebronnen. “De basis onder alles is dat countryachtige line dance-gevoel. Ik luisterde altijd al naar oude muziek, ik heb niet zoveel met de hedendaagse scene, Op de middelbare school verzon ik dat mijn naam gebaseerd was op Abbey Road van The Beatles. Dat is helemaal niet waar, maar het klinkt wel cool. Vanaf die tijd begon ik me echt te verdiepen in oudere muziek en werd er verliefd op. Ik luister ook naar artiesten van nu, maar dan wel met die oude vibe in hun muziek zoals Kacey Musgraves.”

 

Verhalen op muziek 

Het album bevat twaalf tracks, veelal liedjes over de liefde, zoals het autobiografische ‘Mr Handsome’, een liedje dat Abbey thuis schreef op gitaar over iemand waar ze verliefd op was. ‘I Don’t Cry’ gaat over haar moeder, die nooit huilt. “Daarin is zij het tegenovergestelde van mij. Ik heb geprobeerd om me in te beelden hoe het is om zo in het leven te staan.” ‘Good Heart’ en ‘Following The Sun’ zijn cadeautjes van de studiomuzikanten waarmee ze het album opnam. “Het zijn liedjes waarvan ik dacht ‘hoe kan het dat iemand over mij heeft geschreven terwijl hij of zij me niet kent. Ik herkende mezelf er zo in terug en het sloot perfect aan bij de rest van het album. Het zijn voor mij waardevolle pareltjes.” 

 

Familie als inspiratie

Abbey schreef de track ‘While I’m Here’, dat in maart uitkwam als debuutsingle en voorloper van het album, ter nagedachtenis aan haar oom. “Dit nummer is deels door hem geïnspireerd. Het gaat over dat je het leven en de liefde moet vieren zolang je hier bent. Ik hoop dat ik met deze track mensen een hart onder de riem kan steken. De sleutel van het leven is dat er ook mooie dingen te vinden zijn in nare gebeurtenissen. Dat hoop ik met dit hele album over te brengen.”

De tweede single track van het album bracht Abbey in juni uit. ‘Never Stop Dancing’ is geïnspireerd door haar oma. Abbey: “Mijn omi vluchtte op haar achttiende uit Indonesië en kwam met de boot naar Nederland. Ze danste toen en ze danst nog steeds. Door haar ben ik gaan houden van country en line dance. We hebben samen heel wat afgedanst.”

Haar nieuwste single is ‘The Days I’ve Spent With You’.

 

 

Abbey, alhoewel gewend aan de spotlights, vindt het doodeng om zichzelf zangeres te noemen, al heeft ze eerder gezongen in films en series als Petticoat. Een carrièreswitch wil ze het dan ook niet noemen; er liggen nieuwe films in het verschiet. “Ik wil verhalen vertellen en dat doe ik dit keer via mijn muziek. Muziek maken en uitbrengen is een stuk naakter dan acteren. Het komt vanuit je hart. Er is geen masker dat je opzet, zoals bij acteren.”

 

Over Abbey

Abbey Hoes (26) is actrice, al noemt ze zichzelf liever een maker en verhalenvertelster. In 2014 won ze een Gouden Kalf voor Beste Actrice voor de titelrol in NENA. Ze speelde de hoofdrol in het televisiedrama Petticoat, waarmee ze haar tweede Gouden Kalf won. Andere films waarin ze de hoofdrol had zijn o.a. Verliefd op Cuba en De Koning van Katoren. Ze speelde in Tv-series als Zwarte Tulp, Van God Los en Nieuwe Buren.

 

Release – 4 december 2020
Platen label – Abby/Black Hole Recordings

 

 Abbey Hoes - Red Wine and Cigarettes

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­