fbpx

NC Album recensie

 

Album Miranda Lambert - Wildcard

Het zag er al een tijdje naar uit dat Wildcard, het nieuwe en zevende album van Miranda Lambert, onder haar fans voor een tweedeling zou gaan zorgen. In de afgelopen maanden heeft Lambert al de nodige nummers de wereld ingeslingerd, en die werden met gemengde gevoelens ontvangen. De één was blij met de meer pop-georiënteerde koers die ze hier voer, en die een heel andere kant op ging dan het uitstekende, diepgravende maar ook behoorlijk zwaarmoedige dubbelalbum The Weight of These Wings uit 2016, waarop ze zich door haar echtscheiding heen zong. De ander vond deze strak geproduceerde pop-country juist een stap terug. Het leverde niet alleen in de muziekpers maar ook bij de ‘echte experts’ op sociale media de nodige discussie op.

The Highwomen - The Highwomen Niet zomaar een band maar een ‘beweging’, aldus Amanda Shires, die dit balletje aan het rollen bracht. Dat principe onderscheidt het viertal meteen van eerdere vrouwelijke country-supergroepen, van Trio tot de Pistol Annies. The Highwomen is een nieuwe gelegenheidsband die naast Shires en de reeds genoemde Carlile bestaat uit Maren Morris en Natalie Hemby. De groep baseert zich op The Highwaymen, de legendarische samenwerking tussen Johnny Cash, Willie Nelson, Waylon Jennings en Kris Kristofferson uit de jaren ‘80. 

 De laatste keer dat countrylegende Tanya Tucker nieuw werk uitbracht is nog langer geleden. Dat was het album Tanya uit 2002, al was er in 2009 ook nog een plaat met covers.

Maar met het nieuwe While I’m Livin’, waarop Tucker een samenwerking aangaat met producer Shooter Jennings en singer-songwriter Brandi Carlile, bewijst ze dat ze nog niets van haar klasse verloren heeft. Het merendeel van deze nummers is aangedragen door Carlile, al is er ook een opvallende versie van The House That Built Me, vooral bekend van Miranda Lambert.

Trisha Yearwood - Every Girl Vanaf het moment dat Trisha Yearwood Workin’ on Whiskey inzet, de meeslepende wals waarmee haar nieuwe album Every Girl van start gaat, besef je onmiddellijk dat het veel te lang geleden is dat we haar stem mochten horen.

Haar vorige plaat Heaven, Heartache, and the Power of Love dateert uit 2007, en sindsdien dook ze slechts af en toe op, zoals op het kerstalbum dat ze een paar jaar terug met echtgenoot Garth Brooks maakte.

Tyler Childers - Country Squire

Alles verandert en alles blijft gelijk. Als die kreet op één specifiek genre van toepassing is, dan is het country. Maar in het geval van Tyler Childers en zijn tweede album Country Squire, de opvolger van Purgatory uit 2017, moeten we het eigenlijk omdraaien. Childers nam zijn tweede langspeler op met dezelfde band, hij zingt hetzelfde soort onderkoelde, traditionele countrynummers met dezelfde hese stem en zijn mentor Sturgill Simpson doet opnieuw de productie. En meteen vanaf het eerste nummer voelt Country Squire volledig vertrouwd. Toch heeft het album een compleet andere sfeer dan de voorganger, en dat maakt alle verschil.

Pistol Annies

Pistol Annies - Interstate Gospel

Sinds ze in 2011 debuteerden, zijn de Pistol Annies door veel recensenten vergeleken met de Dixie Chicks. En dat is ook logisch: we hebben tenslotte te maken met twee countrybands die elk uit drie vrouwen bestaan, nietwaar? Maar die vergelijking houdt toch niet zo goed stand bij nadere inspectie. De Dixie Chicks zijn begonnen als een band met één zangeres, en ondanks enkele personeelswisselingen in hun beginperiode zijn ze dat altijd gebleven. De individuele leden begonnen pas na hun split in 2006 aan andere projecten. De Pistol Annies daarentegen zijn een samenwerking tussen drie soloartiesten - Miranda Lambert, Ashley Monroe en Angaleena Presley - die de leadzang binnen de band delen, maar altijd hun eigen carrière voorop zetten. Als zodanig vormen de Highwaymen - de samenwerking tussen Johnny Cash, Willie Nelson, Kris Kristofferson en Waylon Jennings halverwege de jaren negentig - eigenlijk een beter referentiepunt.

Desperate Man

Eric Church - Desperate Man

Het is inmiddels al een gewoonte geworden voor Eric Church om zijn fans een voorkeursbehandeling te geven als hij nieuw materiaal uitbrengt. Zijn fanclubleden - ook bekend als The Church Choir - krijgen zijn nieuwe platen al in huis ruim voordat ze worden vrijgegeven aan het grote publiek. Hij deed het twee jaar geleden met de release van Mr. Misunderstood, hij deed het vorig jaar met het driedubbele live-album van de Holdin' My Own Tour en hij doet het opnieuw met zijn nieuwste, Desperate Man. En dat vind ik mooi.

Willie Nelson - Last Man Standing

Willie Nelson - Last Man Standing

Exact een jaar na zijn laatste album God’s Problem Child en samenvallend met zijn 85e verjaardag - afgelopen zondag - heeft Willie Nelson ons verblijd met een opvolger die gewoon verder gaat waar die vorige plaat ophield. Hij heet Last Man Standing - opnieuw een zeer toepasselijke titel - en is zo mogelijk nog beter. De man is altijd al een genie geweest in het schrijven van wrange maar vaak grappige teksten over zijn dagelijks leven, en het is hier niet anders. En hoewel het klimmen van de jaren en de bijkomende effecten daarvan een regelmatig terugkerend thema vormen, is het duidelijk dat zijn vaardigheden als tekstdichter nog altijd even scherp zijn. Sterker dan dat, er staan de nodige nummers op die dienen te worden gearchiveerd bij zijn grote klassiekers.

Dat geldt dubbel voor het verbluffende slotnummer, de statige ballad Very Far To Crawl, die behoorlijk wat diepgang toevoegt aan een verder vrij vrolijke verzameling nummers. Tracks als Bad Breath, Ready to Roar en She Made My Day in het bijzonder worden met een vette knipoog gebracht, terwijl Willie en zijn fantastische band de ene lekkere luie groove na de andere neerleggen. Last Man Standing bevat misschien geen grote verrassingen, maar het is een absoluut genot en maakt afdoende duidelijk dat Willie Nelson nog altijd op zijn vertrouwde niveau staat. Prachtplaat.

 Johnny Cash: Forever Words

Johnny Cash: Forever Words

De publicatie van Forever Words - een verzameling van voorheen onbekende poëzie van wijlen Johnny Cash - kwam in 2016 als een verrassing voor velen. Maar als je erover nadenkt, is het dan echt zo vreemd dat een van de meest getalenteerde tekstschrijvers van de 20e eeuw ook materiaal heeft geschreven dat hij niet op muziek zette? Maar belangrijker is dat het boek een fascinerend nieuw perspectief bood op de creatieve geest van de man. Het is dan ook jammer dat het nieuwe tribute album Johnny Cash: Forever Words, samengesteld door de familie Cash, niet altijd dezelfde klasse heeft. De familie bracht een indrukwekkende club talenten bijeen - van de oude compadres Kris Kristofferson en Willie Nelson via dochters Rosanne Cash en Carlene Carter tot jong talent als I'm With Her en Kacey Musgraves - om een ​​selectie uit deze gedichten op muziek te zetten. Maar hoewel sommige van de resulterende songs zonder meer recht doen aan het bronmateriaal, is het album als geheel een beetje een allegaartje.

Ashley McBryde - Girl Goin’ Nowhere

Ashley McBryde - Girl Goin’ Nowhere

Een van de meest aangename verrassingen van het jaar tot nu toe is Girl Goin 'Nowhere, het 'debuutalbum' van aanstormende countryster Ashley McBryde. En hoewel het niet echt haar debuut is - ze bracht de afgelopen twaalf jaar twee albums en een EP in eigen beheer uit - voelt het wel als een verademing in een tijd waarin de scheidslijnen binnen het genre scherper dan ooit worden getrokken. McBryde banjert over die grenzen heen alsof ze niet eens bestaan, en ze heeft er geen enkele moeite mee om aanstekelijke pop-country te mixen met veel intenser materiaal. Nog belangrijker: ze doet het met enorm veel flair op een album dat steeds sterker wordt naarmate het vordert.

Pagina 1 van 11

Lees meer...

18 februari, 2020
New Country Nieuws

Dixie Chicks met eerste nieuwe song sinds 2007

17 februari, 2020
New Country Nieuws

Rascal Flatts breiden hun "Farewell" tour uit

16 februari, 2020
New Country Nieuws

Luke Bryan met nieuw album cover & Track List

14 februari, 2020
New Country Nieuws

Carly Pearce dropt album met 13 nummers

14 februari, 2020
New Country Nieuws

Cam met nieuwe song ‘Till There’s Nothing Left’

­
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok