donderdag, 25 mei 2023 08:40

Morgan Wade ondergaat dubbele mastectomie door BRCA-gen

Morgan Wade; foto PR Brown Morgan Wade; foto PR Brown

Morgan Wade zal een dubbele borstamputatie ondergaan na het testen op het BCRA-gen. Ze is van plan om de procedure in november te ondergaan, vertelde de "Wilder Days" zangeres aan Page Six. Het nieuws komt slechts enkele dagen nadat ze haar tweede studioalbum, Psychopath, aankondigde.

"Ik had het BRCA-gen, het is een gen voor borstkanker, dus ik onderga in november een dubbele borstamputatie", zei de 28-jarige op het Highways Festival in Londen op 20 mei. November dus dan november en december heb ik rust." Wade vertelde Page Six dat ze zich "goed voelt", maar "gewoon pissig" is dat ze tijdens het herstel niet zal kunnen trainen. De zangeres zei dat ze zeven dagen per week traint.

Wade verzekerde haar fans dat het wel goed komt. "Mijn moeder had het, en mijn nichtje zal het krijgen, maar het komt wel goed," zei ze. Ze hoorde over de diagnose in 2022 terwijl ze optrad in Europa.

Wade deelde het nieuws ook op Instagram, waar ze terugschoot op een trol die haar beslissing bekritiseerde. "Bent u een dokter? Geloof me. Ik wil dit niet doen," antwoordde Wade. "Maar ik wil niet elke 6 maanden worden getest. Mijn tante had borstkanker op 30-jarige leeftijd. Elke DAADWERKELIJKE arts die ik sprak, vertelde me dat ze me zouden aanbevelen om de procedure te ondergaan."

 

BRCA1 en BRCA2 gen

BRCA1 en BRCA2 zijn genen die eiwitten maken om beschadigd DNA te helpen herstellen, volgens het National Cancer Institute. Iedereen heeft deze genen, maar soms kunnen mensen er schadelijke varianten van erven. Dit leidt tot een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker, waaronder borstkanker en eierstokkanker. Mensen die deze schadelijke varianten hebben geërfd, kunnen ook op jongere leeftijd kanker krijgen, in vergelijking met mensen zonder de varianten.

 

Wade werd geboren in Floyd, Virginia, en bracht in maart 2021 haar eerste album Reckless uit op het Thirty Tigers-label. De eerste single van het album, "Wilder Days", piekte op nummer 36 in de Hot Country Songs Chart van Billboard. Eerder dit jaar kreeg ze een Academy of Country Music Awards-nominatie voor nieuwe vrouwelijke artiest van het jaar. Eerder deze maand kondigde ze aan dat Psychopath op 25 augustus zal worden uitgebracht via Sony Music Nashville.

"Ik ben opgewonden, elk nummer heeft zijn eigen geluid en is compleet anders", vertelde Wade aan pagina zes van de 13 nummers op Psychopath. "[Het album] gaat in op waar ik nu sta in het leven. Wat zo druk is. Het gaat over opgroeien en ouder worden, en beginnen te voelen als: 'Is het tijd om te settelen?' Ik denk dat je daar veel van op de plaat zult zien."

Op 8 september dit jaar staat Morgan op de bühne van de Melkweg Amsterdam, tickets zijn nu in de verkoop: Meer info in onze AGENDA

­