dinsdag, 05 december 2023 14:24

Kwint en Bootsman duiken met podcastserie ‘Bright Lights’ diep in de countrymuziek

'Bright Lights', een nieuwe podcastserie die de wereld van country verkent, is deze week gelanceerd door Peter Kwint en Peter Bootsman. Twee countrynerds die opgroeiden op de bible belt, maar elkaar leerden kennen vanwege hun gedeelde voorliefde voor snoeiharde hardcore punk. De een werkte jaren als Kamerlid en daarvoor in de gehandicaptenzorg. De ander werkte in het jongerenwerk, het onderwijs en de GGZ. Ze vinden elkaar vooral in hun passie voor de muziek van het Amerikaanse Zuiden. De podcastreeks, waarvan elke twee weken een nieuwe aflevering verschijnt, biedt een ongebruikelijke blik op countrymuziek.

Een verkenning van ruim honderd jaar muziek

De serie belooft een verkenning van het genre in de breedste zin. Van "stokoude en krakerige blues en bluegrass" tot "gelikte hedendaagse hits." De podcast onderzoekt de evolutie van het genre, verschillende subgenres en tijdperken die het heeft doorgemaakt. Ook voor de presentatoren iets minder geliefde periodes komen aan bod: "Ik had me ooit voorgenomen om nooit van jaren tachtig country te gaan houden. Nou, dat is mislukt!" aldus Peter Kwint in de eerste aflevering. 

 

Punkachtergrond ontmoet country

Volgens de beide Peters is de combinatie van punk en country best een logische, al zijn de meeste mensen dat niet met hen eens. Bootsman: “Rechttoe rechtaan muziek, uit het hart, over de mooie en nog vaker de minder mooie dingen van het leven. Dat geldt eigenlijk voor allebei deze genres.” Ook de manier waarop Peter en Peter het opzetten van de podcast aanpakken, past bij het DIY (do it yourself) gedachtegoed waar punk om bekend staat. Samen met een vriend – Martin ter Braake, die de productie doet -  hebben ze alles op poten gezet.

Cultuur en gesprek

'Bright Lights' gaat over meer dan alleen muziek; Peter en Peter duiken in de cultuur en levensstijl die – zeker voor veel Amerikanen – hier onlosmakelijk mee verbonden is. Ze delen hun ervaringen en verhalen, en er valt veel te vertellen. Heel veel. 

"Heerlijk als een stel countrynerds met elkaar babbelen en van de muziek en verhalen genieten," aldus Peter Bootsman. "Al die subgenres en thema's in countrymuziek komen vaak neer op één ding en dat is liefde". Naast liefde hebben de twee een vaste reeks terugkerende thema’s in de podcast die veelvuldig bezongen worden zoals God, familie, werk en reizen. Dat laatste kan met een vrachtwagen, trein of een pick-up truck. 

Over de Podcast

'Bright Lights' is een initiatief van Peter Kwint en Peter Bootsman en wordt geproduceerd door Martin ter Braake van Ode Podcast. 

De eerste twee afleveringen staan HIER online

 

 

­