donderdag, 09 juni 2022 10:22

Kenny Loggins beschuldigt Garth Brooks van het stelen van een nummer

Kenny Loggins is niet blij met Garth Brooks. De zanger van "Danger Zone" schreef over zijn plagiaatgevecht met de countrylegende in zijn nieuwe memoires, Still Alright. Loggins, 74, schreef ook over zijn verslaving aan pillen na zijn scheiding van zijn tweede vrouw, Julia Cooper, in 2004.

In 1993 kreeg Kenny Loggins een telefoontje van gitarist Guy Thomas, die vond dat Garth Brooks' nummer 'Standing Outside the Fire' uit 1993 verdacht veel klonk als 'Conviction of the Heart', een nummer dat Kenny Loggins en Thomas schreven voor Loggins' album Leap of Faith uit 1991. Thomas wilde Brooks meteen aanklagen. Kenny Loggins wilde echter een diplomatieke benadering kiezen. Hij hoopte dat ze 'tot overeenstemming konden komen zonder dat er advocaten nodig waren', schreef Loggins, volgens de uittreksels die Page Six publiceerde.

Brooks zou aan Loggins hebben toegegeven dat hij het nummer heeft gekopieerd. Kenny Loggins dacht dat Garth Brooks ermee in zou instemmen om hem en Thomas een deel van de inkomsten van 'Standing Outside the Fire' te geven. De schriver van 'House at Pooh Corner' had het mis.

"Garth vond dat idee helemaal niet leuk", schreef Loggins. "Zijn toon werd staalhard en defensief." Brooks stopte de gesprekken toen, dus Kenny Loggins en Thomas klaagden Brooks aan voor $ 5 miljoen. Garth Brooks kwam naar verluidt opdagen met een gitaar bij een van de hoorzittingen, maar de rechter hield hem tegen en riep Brooks en Thomas naar zijn kamer. Toen de rechter en songwriters naar voren kwamen, was Brooks "klaar om te schikken", schreef Loggins.

Kenny Loggins deelde geen details over de rechtszaak, maar Brooks gaf publiekelijk toe de rechtszaak te hebben geschikt. "Daarna zei hij in het openbaar zoiets als: 'Soms moet je gewoon betalen om mensen van je af te helpen'", schreef Loggins. 'Die heb ik laten gaan. Ik heb hem sindsdien niet meer gezien.'

In 1998 meldde Variety dat de schikking slechts een uur voordat Brooks zou getuigen, kwam. Een federale rechtbankjury werd beëdigd en er werden openingsverklaringen gepland. "De zaak is in der minne opgelost", vertelde Brooks' advocaat aan Variety.

Elders in de nieuwe memoir 'Still Alright' ging Loggins in detail over het einde van zijn huwelijk met Cooper. Nadat een arts hem benzodiazepinen had voorgeschreven om met angst en depressie om te gaan, maakte de zanger van "Footloose" "elk lid van hun familie bekend: Klonopin, Ativan, Valium." Hij raakte verslaafd aan de medicatie en leerde "hoe moeilijk" detoxen was. Wellbutrin hielp Loggins van zijn gewoonte af. "Dat hielp me om van de Ativan af te komen, en binnen een paar weken kon ik zonder", schreef hij.

Ongeveer vijf jaar later raakte Kenny Loggins verslaafd aan pijnstillers na complicaties van een routinematige cyste-verwijderingsoperatie. Hij worstelde om van de pillen af te komen. Zijn jongste dochter, Hana, inspireerde hem om "van de gewoonte af te komen", schreef hij nadat ze hem bang zag omdat hij een recept thuis had achtergelaten. Hij stemde ermee in om in te checken bij een ontwenningscentrum en was schoon tegen de tijd dat hij op pad ging.

De memoires van Kenny Loggins ligt op 14 juni in de boekhandel en is HIER te bestellen.

­