zondag, 01 augustus 2021 10:28

Jake Owen beschuldigd van het stelen van een van zijn grootste hits

Jake Owen wordt geconfronteerd met een rechtszaak wegens inbreuk op het auteursrecht over de song "Made For You", een single van zijn laatste album, Greetings from... Jake.

Songwriters Alexander Cardinale en Morgan Reid beweren dat het nummer te veel lijkt op een nummer dat Cardinale in 2014 heeft uitgebracht en dezelfde titel heeft. Owen's versie van het lied crediteert schrijvers Benjy Davis, Joey Hyde en Neil Medley.

Cardinale en Reid beweren volgens documenten verkregen door TMZ dat Owen's "Made For You" de tekst en de melodie deelt met hun eigen lied. Ze beweren dat de "noten, structuur, harmonie, vocale stijl en ritme duidelijke indicatoren zijn" dat het lied van Owen een kopie is van hun nummer. De twee schrijvers wijzen er ook op dat hun nummer enig succes had nadat het op Cardinale's Digital Youth-album was uitgebracht. Coca-Cola gebruikte het nummer zelfs voor een reclamespotje. In 2016 bracht het bedrijf flessen uit met teksten van het lied van Cardinale als onderdeel van de advertentiecampagne 'Share a Coke and a Song'. De teksten verschenen op meer dan 250 miljoen flessen cola en het bedrijf voegde een QR-code toe zodat consumenten naar Cardinale's "Made For You" konden luisteren.

 

Overeenkomsten

In de rechtszaak, aangespannen in Nashville, merkten Cardinale en Reid op dat hun "Made For You" over de hele wereld opnieuw werd uitgebracht en lovende kritieken kreeg. Toen ze in 2019 voor het eerst de versie van Owen hoorden, realiseerden ze zich "onmiddellijk" dat er overeenkomsten waren tussen de twee nummers. Owen, die in 2019 zijn lied op The Bachelorette zong, heeft niet gereageerd op de beschuldigingen.

Owen vertelde Billboard in mei 2020 dat hij voor het eerst hoorde over zijn versie van "Made For You" toen hij een e-mail ontving van Mojo Music-songplugger Courtney Crist. Ze dacht dat 'Made For You', zoals geschreven door Davis, Hyde en Medley, het perfecte nummer voor hem zou zijn. Davis zei dat het nummer begon als een dalende gitaarmelodie waar hij enkele maanden aan werkte. In 2017 voegde hij er woorden aan toe. "Ik dacht gewoon: 'Dit is daarvoor gemaakt en ik ben voor jou gemaakt'", vertelde hij aan Billboard.

"Als je de titel 'Made for You' leest, is de eerste manier waarop het kan worden geschreven dat in je hoofd opduikt de manier waarop we het schreven," voegde Hyde toe aan het schrijfproces. Het nummer van Owen stond bovenaan de Billboard US Country Airplay-hitlijst en piekte op nummer 3 in de US Hot Country Songs-hitlijst. Het bereikte ook nummer 32 op de US Hot 100.

"Het komt min of meer op het juiste moment, met alles wat er in de wereld gebeurt en mensen beseffen echt hoe belangrijk het is om er voor mensen te zijn", vertelde Owen aan Billboard over de release van het nummer. Later zei hij dat de track "op kan staan als een song van het jaar-type", en voegde eraan toe: "We zijn er allemaal erg enthousiast over, en we zullen zien waar het naartoe gaat."

 

 

­