dinsdag, 27 december 2022 10:31

Jaaroverzicht: De tien beste album(recensie)s van 2022!

Door

Het is weer de tijd van het jaar om terug te blikken op het afgelopen jaar. Kijkend naar 2022 kan ik concluderen dat het jaar weifelend en vol onzekerheid startte aangezien we toen opnieuw in een lockdown zaten. Maar geleidelijk aan ging de wereld weer open en evolueerden we naar het (nieuwe) normale leven, ondanks het uitbreken van een oorlog heel dicht bij huis. Voor wat betreft new country concerten in Nederland werd het jaar op gang getrapt in maart 2022 met een spetterend optreden van Scotty McCreery, Tenille Arts en Callista Clark. Callista Clark vond Nederland blijkbaar zelfs zo leuk dat ze in november 2022 terugkeerde als support act van Brett Young in Melkweg Amsterdam. In de tussenliggende maanden vonden meerdere (new) countryacts de weg naar Nederland en konden we genieten van spetterende optredens van o.a. Brett Eldredge, Midland, Little Big Town (als support act van de Eagles), Sean McConnell, Marty Stuart, Kiefer Sutherland, Brad Paisley, Morgan Evans, The Mavericks, Carly Pearce… Qua new country optredens kunnen we gerust stellen dat 2022 een uiterst vruchtbaar en vreugdevol jaar is geworden.

Vorige week brachten we u namens newcountry.nl onze kerstgroeten middels het overzicht van de interviews die ik in 2022 heb mogen doen voor newcountry.nl. Naast interviews heb ik u in 2022 tevens mogen verblijden met meerdere concertreviews en ook met maar liefst 28 albumrecensies! In dit jaaroverzicht vindt u mijn 10 meest favoriete album(recensie)s van 2022. Ik wens u veel genot bij het lezen van de recensies en bij het (opnieuw) beluisteren van deze albums. Uiteraard kan u de andere albumrecensies van 2022 nog steeds teruglezen op newcountry.nl. Rest mij enkel nog om u namens mij en de rest van het team van newcountry.nl een prettige jaarwisseling en het allerbeste voor 2023 toe te wensen! 2023 belooft opnieuw een uiterst interessant muzikaal (new country) jaar te worden (met optredens van o.a. Ingrid Andress, Kane Brown, Restless Road, Morgan Evans, Mitchell Tenpenny, Kip Moore, Luke Combs…) en ik beloof u dat ik u, net als in de afgelopen jaren, op de hoogte zal houden van het allerbeste op new country gebied door middel van concertverslagen, interviews en albumrecensies.

De tien beste album(recensie)s van 2022:

Ashley McBryde Presents: Lindeville

10. Ashley McBryde Presents: Lindeville

Wat gebeurt er als meerdere bevriende singer-songwriters zich, onder de bezielende leiding van Ashley McBryde, een week lang terugtrekken in een blokhut net buiten Nashville om daar samen aan nieuwe songs te schrijven? Dan ontstaat er een album met 13 nummers over een fictief plattelandsdorpje, genaamd Lindeville, en haar eveneens fictieve inwoners. Zeker geen doorsnee, mainstream album/project en net daarom een aanrader om te beluisteren. Beetje vreemd, maar wel lekker!

Anne Wilson – My Jesus

9. Anne Wilson – My Jesus

‘My Jesus’ van Anne Wilson: een uitstekend debuutalbum van een veelbelovende artieste. De meeste nummers op dit album zullen, zoals eerder vermeld in deze recensie, voornamelijk gesmaakt worden door een beperkte/kleine doelgroep. Maar Anne Wilson’s talent is ontegensprekelijk aanwezig en de twee potentiële tophits op het album (‘God Thing’ en ‘Mamas’) zullen hopelijk de deuren openen om een veel breder publiek aan te spreken. Anne Wilson, onthoud deze naam, want we zullen ongetwijfeld nog heel veel gaan horen van deze getalenteerde jongedame!

Brandon Davis – Hearts Don’t Rust

8. Brandon Davis – Hearts Don’t Rust

‘Hearts Don’t Rust’: wat een heerlijk debuutalbum van Brandon Davis! Een absolute must voor elke liefhebber van (new) countrymuziek om dit album te beluisteren! Enkel uitstekende nummers, die handelen over liefde, dankbaarheid, het platteland en een beetje liefdesverdriet. Twee kritische kanttekeningen: waarom slechts 8 nummers en waarom ontbreken wondermooie eerdere singles als ‘The Kitchen’ en ‘Destiny’ (Brandon Davis’ ultieme ode aan zijn vrouw) op ‘Hearts Don’t Rust’? Ondanks deze kritische noten is ‘Hearts Don’t Rust’ naar mijn mening nu al een van de beste new countryalbums van 2022. Topplaat van Brandon Davis! Een voorbeeld van hoe een verschrikkelijk voorval (in dit geval een verkeersongeluk) uiteindelijk een uitermate positieve wending kan krijgen.

Home Free – So Long Dixie

7. Home Free – So Long Dixie

Met ‘So Long Dixie’ hebben Austin Brown, Rob Lundquist, Adam Rupp, Tim Foust en Adam Chance van Home Free opnieuw een pareltje afgeleverd: overwegend originele songs, heerlijke samenzang en een album waar de positiviteit van af spat! Een ware verademing in deze steeds harder wordende maatschappij: lang leve het leven en de liefde! Zelfs het afwijken van het a cappella genre is allesbehalve storend. Home Free bewijst door hun muzikale originaliteit, kwaliteit en creativiteit dat ze nog steeds op eenzame hoogte staan in het a cappella genre. Een absolute aanrader ook voor elke liefhebber van (new) countrymuziek. 44 minuten puur luistergenot! Topalbum!

Drake White – The Optimystic

Drake White – The Optimystic

‘The Optimystic’ is een heel persoonlijk album geworden, met heel wat gospelinvloeden, waarop doorzettingsvermogen, geloof, hoop en liefde een belangrijke rol spelen. Door de gospelinvloeden in heel wat songs krijgt het vaak een haast religieuze en helende lading/energie.

Luke Combs – Growin’ Up

5. Luke Combs – Growin’ Up

24 juni 2022 gaat de geschiedenisboeken in als een hoogdag voor de new countrymuziek want op die dag verscheen het nieuwste album van een van de grootmeesters van de hedendaagse new countrymuziek, Mr. Luke Combs. Een authentiek Luke Combs album met 12 nummers die handelen over het platteland, feesten, vissen, liefde, gemis, berusting, realisme, nostalgie en tevreden zijn met jezelf.

Thomas Rhett – Where We Started

4. Thomas Rhett – Where We Started

In april 2021 verscheen met ‘Country Again (Side A)’ Thomas Rhett’s meest country klinkende plaat tot nu toe. In het najaar van 2021 zou ‘Country Again (Side B)’ op de markt komen, maar dat project lijkt iets op de lange baan te zijn geschoven. Maar niet getreurd: Thomas Rhett is verder op de countrytoer gegaan, want op 1 april 2022 (geen grap!) verscheen ‘Where We Started’: opnieuw een uitstekend album met 15 nummers en drie samenwerkingen en, bovenal, een positieve plaat, waar je (heel) vrolijk van wordt.

Lainey Wilson – Bell Bottom Country

3. Lainey Wilson – Bell Bottom Country

Lainey Wilson’s vorige album ‘Sayin’ What I’m Thinkin’ uit 2021 was al een fantastische plaat, dus de verwachtingen voor het nieuwe album waren hooggespannen. ‘Bell Bottom Country’ overtreft deze torenhoge verwachtingen ruimschoots en is een album waar Lainey heel erg trots op mag zijn. Een erg persoonlijk album en inderdaad een ‘countryalbum with a flare’. ‘Bell Bottom Country’ bewijst nogmaals waarom Lainey Wilson onlangs volkomen terecht de CMT ‘Breakout Artist Of The Year’ Award heeft ontvangen. Na vele jaren van hard ploeteren heeft ze eindelijk voet aan de grond gekregen en is nu de tijd aangebroken om de wereld te veroveren! Topalbum!

Brett Eldredge – Songs About You

2. Brett Eldredge – Songs About You

Brett Eldredge vormt vaak een onderwerp van discussie, want verschillende new country liefhebbers vinden hem te weinig of helemaal niet ‘new country’. Dat komt omdat hij graag experimenteert en vaak big band, crooner- en gospel-elementen toevoegt aan zijn repertoire. Wat mij betreft behoort hij zeer zeker tot de categorie new country, een plek die hij verdient door zijn vakmanschap, heerlijke songs en zijn warme stemgeluid. Er rustte een zware taak/last op de schouders van Brett Eldredge, want ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat hij de kwaliteit van zijn vorige album, het fantastische ‘Sunday Drive’, nog zou kunnen evenaren, laat staan overtreffen. Maar hij heeft mijn ongelijk bewezen en heeft met ‘Songs About You’ een zo mogelijk nog beter album dan ‘Sunday Drive’ afgeleverd!

Chris Janson – All In

1. Chris Janson – All In

Chris Janson bewijst met ‘All In’ opnieuw wat een geweldige en getalenteerde new country artiest hij is. Heerlijke songs, uitstekende samenwerkingen met andere topartiesten en bijna 1 uur puur luistergenot. Of er nu wel of geen optreden komt in Nederland, laat het je er niet van weerhouden om dit uitstekende album te beluisteren en op repeat te zetten. Ik ben al ‘All In’! Jij (binnenkort) ook?

Lees ook...

­