maandag, 19 april 2021 09:30

Eric Church heeft eerste deel "Heart" uitgebracht  

Eric Church heeft Heart uitgebracht

"Het wordt het topje van de speer voor wat er komt, en het is een grote speer," verklaarde superster Eric Church afgelopen zomer, toen hij voor het eerst onthulde dat er nieuwe muziek op komst was. In de bijna 10 maanden die volgden, heeft Eric Church gestaag de resultaten gedeeld van de bijna een maand durende sessie waarin hij elke dag van begin tot eind een lied schreef en opnam, op zoek naar wat uiteindelijk Heart & Soul zou worden. Het eerste deel van het driedelige project dat uit dat atypische proces is voortgekomen. Heart is nu overal beschikbaar.

Ondanks mijlpalen in zijn carrière, waaronder 10 hitsingles, vijf platina-verkopende albums, zeven ACM Awards, vier CMA-trofeeën en 10 GRAMMY-nominaties, kwam Eric Church nog steeds uit zijn laatste albumcyclus en voelde hij de behoefte om zichzelf verder te pushen. Hij zag het comfortniveau dat werd bereikt door zes zeer succesvolle projecten met hetzelfde team en hetzelfde proces op te nemen en hunkerde naar de spanning en kwetsbaarheid die grenzeloze creativiteit inspireert. Op zijn typische manier viert de man die door Stereogum viert als "onze grootste werkende rockster" en Esquire noemt hem "one of the most singular working artists in any genre", voerden dat verlangen tot het uiterste uit.

Samen met producer Jay Joyce ging Church naar het bergstadje Banner Elk, N.C., waar ze een geïmproviseerde opnamestudio opzetten in een restaurant dat zijn deuren voor de winter had gesloten. Ze verplaatsten de tafels de eetkamer uit. Ze veranderden de kelder in een drumcabine. Ze plaatsten microfoons rond het pand om de unieke akoestiek van het houten interieur van het restaurant vast te leggen. En toen het weer buiten ijskoud werd, gingen ze aan het werk en brachten om de paar dagen wisselende groepen songwriters en instrumentalisten naar de compound.

"Er was een inwisselbare kwaliteit die zo uniek aanvoelde", zegt Church over het opnameproces. 'We aten samen, woonden samen en gedroegen ons als een grote familie daar in de bergen. Toen we opnamen maakten, maakte het niet uit of je een van de schrijvers of een van de spelers was. Het kwam er echt op neer dat iedereen wilde dat het nummer geboren werd - om het nummer tot leven te laten komen - en het was gewoon een kwestie van wie het tot leven kon brengen. Als je dat zou kunnen doen, zou je in de studio zijn om het te laten gebeuren. En ik heb dat nog nooit eerder zien gebeuren. Ik heb nog nooit van dat gebeuren gehoord. "

Het resulterende project legt Church op zijn best vast, waarbij rauwe verhalen en klimatologische hooks worden gecombineerd met uitvoeringen die de scheidslijnen tussen country, soul, Bible Belt-funk en afvallige rock & roll doen vervagen, waarbij het vroege lof verdient van onder anderen Billboard, Entertainment Weekly, Garden & Gun, MusicRow, New York Times, People, Rolling Stone, Stereogum, Tennessean en USA Today.

De release van Heart, het eerste derde deel van de trilogie, opent met heartland anthem 'Heart On Fire' waarvan de vettige, zuidelijke stomp knikt naar Bob Seger en The Rolling Stones, en vervolgens de invloed ziet van Bruce Springsteen (een persoonlijke held en de naamgenoot van Chief's 5x platina hitsingle, "Springsteen") op "Heart Of The Night" en "Russian Roulette", twee nummers die door de Church draaiende verhalen vinden over doodlopende steden, snelle auto's en de aantrekkingskracht van de "wide open" Amerikaanse snelweg.

Het algemene thema van Heart, ingekapseld door zijn eigen naam, is duidelijk te horen in 'People Break', een weemoedige reflectie over de realiteit van verder gaan, en in 'Stick That In Your Country Song', de uitdagende single die werd opgenomen in een een - haast je om een ​​dreigende stroomstoring te overwinnen terwijl een storm die de manische energie van het nummer rivaliseerde buiten woedde.

Het eerste album van het Heart & Soul-trio wordt afgerond met het vertederend geruststellende 'Never Break Heart', dat ondanks het feit dat het pre-pandemie is geschreven op maat lijkt te zijn gemaakt voor de realiteit van het afgelopen jaar, het geestige drinklied 'Crazyland', waarin Church een gebroken hart heeft, omringd door gepersonifieerde emoties, de twangy woorden van wijsheid in "Bunch Of Nothing" en het slotlied "Love Shine Down".

Met twee delen van het project die verborgen blijven tot hun releases en exclusief beschikbaar zijn voor het Church Choir op dinsdag 20 april, met Soul voor het grote publiek op vrijdag 23 april - heeft de Eric Church opnieuw bewezen wat Rolling Stone verkondigt. om waar te zijn in de hoofdrecensie van de drukkerij van april, nu op de stands: “Eric Church ziet er misschien uit als een stoere bandiet die volgens zijn eigen regels speelt, maar zijn echte gave is om de regels naar zijn hand te zetten. Geen enkele recente country artiest heeft het Nashville-systeem zo succesvol gemanoeuvreerd en blijft toegewijd aan de kracht van het maken van down-the-center hits, zelfs terwijl hij heeft geholpen de parameters van het genre uit te breiden. "

 

­