vrijdag, 14 februari 2020 13:22

Dann Huff muzikale duizendpoot

We horen zo vaak de naam Dann Huff vallen in de new country scene maar wie is Dann nu eigenlijk?

Dann Huff muzikant, songwriter en platenproducent

Dann Huff (geboren op 15 november 1960) is een Amerikaanse muzikant, songwriter en platenproducent. Voor zijn werk als producent in het new country muziekgenre heeft hij verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Musician of the Year award in 2001, 2004 en 2016 bij de Country Music Association Awards (CMA) en de Producer of the Year award in 2006 en 2009 op de Academie van country muziek (ACM). Hij is de vader van de Amerikaanse zangeres en songwriter Ashlyne Huff en broer van Giant en White Heart drummer David Huff.

 

Dann groeide op in Nashville en ging naar de Brentwood Academy. Zijn vader, Ronn Huff, was een arrangeur, componist en dirigent die orkestraties schreef voor film en televisie en was tevens de dirigent van de Nashville Symphony. Dann begon zijn carrière als lid van de oorspronkelijke christelijke rockband White Heart waarin hij samen met zijn broer David zat. Dann speelde later in de melodic hardrockband Giant ook hier weer met David. Sindsdien is hij actief als sessiegitarist schrijver en producer in zowel rockmuziek als new countrymuziek met zijn eerste gitaaropnamedebuut voor Ron Haffkine en Kyle Lehning. In de jaren '80 speelde Dann gitaar op albums voor Michael Jackson, Amy Grant, Neil DIamond, Scritti Politti, Whitesnake, Roger Hodgson, Steven Curtis Chapman, Doro Pesch, Juice Newton, Michael W. Smith, George Benson, Whitney Houston's debuutalbum Whitney Houston, Barbra Streisand, Kenny Rogers en meer. Sinds de jaren '90 werkt Dann als producent voor verschillende bands en artiesten, hij tourde mee voor de lol en lekker te spelen met oa Hank Williams, Jr,  Faith Hill, Megadeth, Rebecca St. James, Rascal Flatts en Lonestar.

Dan speelde ook op de superknallers zoals Whitesnake's Here I Go Again en Go West Young Man van Michael W. Smith.

Wat een hoop mensen niet weten is dat Dann meespeeld op bijna alles wat hij maakt denk hierbij aan projecten zoals op de albums van Tim McGraw, Clay Walker en Tracy Lawrence, om er maar een paar te noemen. Het was Mutt Lange, producent van Def Leppard en Shania Twain, die hem aanmoedigde om zijn skills achter de mengtafel uit te gaan proberen.

“He’s one of the greatest, living or dead, producers. He’s my hero,” zegt Dann over  Mutt Lange. “He told me early on, ‘You’re a producer.’ I took that as a compliment and said, ‘Well, please call me for gigs!'”

Dann's eerste keer aan het roer van een new country album was voor een broer-zus duo genaamd The Wiggins. Maar het gebeurde tijdens hij een een plaat voor Megadeth aan het produceren was toen zijn grote oversprong naar country gebeurde: Faith Hill was op zoek naar producenten voor een plaat wat later haar meest succesvolle en vernieuwende album zou worden, het album Cry uit 2002.

“Artistiek was het fenomenaal. Maar ze is afgebrand voor deze plaat”reflecteert Dann over de kritiek die Faith over haar heen kreeg door de melodieuze samensmelting van pop, rock en R&B. De heftige beoordelingen van de autentieke country liefhebbers bleef hem achtervolgen door de projecten heen met Lonestar, Rascal Flatts, Keith Urban en een waslijst van andere grote new country namen, maar uiteindelijk maakt het dat het samensmelten van de invloeden van country pop en rock Dann Huff  de meest gevraagde producenten tot op de dag van vandaag is. Grote platenlabels hebben hem onder de snelkeuze toets staan en boeken hem voor ontluikende acts zoals Hunter Hayes, de Band Perry en Cassadee Pope.

"Muziek evolueert," mijmert Dann. “Je bent meestal kritisch op wat je bang maakt. Het debat over teveel pop in de countrymuziek is al lang aan de gang, zelfs voordat ik begon met produceren. We hebben het naar een nieuw niveau gebracht. ”

Een van Danns langste werkrelaties is met Keith Urban, samen met de Aussie-superster voor zijn laatste acht albums. Hij beschrijft hun als yin-en-yang, met tegengestelde muzikale visies die zorgden voor slopende opnamesessies, maar resulteren in topmuziek.

"Het zou niet ongebruikelijk zijn om een ​​song te zingen, te compileren en een week later terug te komen en het opnieuw te doen - soms drie, vier, vijf keer", herinnert hij zich aan het opnemen met Keith. "Het was niet dat hij het niet kon zingen, het was dat hij het probeerde te laten leven. We zouden dagen aan slechts één vocaal besteden, op zoek naar dat moment waarop het voelt als een bekend iets. Keith is zeer prestatiegericht, waardoor hij een geweldige artiest is. Ik eer en respecteer dat; Ik ga nog steeds graag naar zijn shows na al die jaren. Maar dat heeft geen invloed op mij hoe ik luister. Het is geen moment, het is een klinisch streven, het proberen iets uit niets tot leven te laten brengen. We zullen ruzie maken, maar daartuit ontstaat geweldige muziek. "

In feite is het antwoord van Dann, wanneer hem wordt gevraagd wat de magie van zijn productiemethode is, het heeft niets te maken met elektrische gitaren, drumlussen of iets dat betrekking heeft op Pro Tools. In plaats daarvan draait het allemaal om dat ene moment. Voor hem is de definitie van 'produceren' om de ruwe emotie van een artiest in hun songs te gieten dat zelfs voor een ongeoefende oor duidelijk te voelen is.

"Ik werk graag met mensen die je echt het gevoel geven dat je een songtekst beleeft", zegt hij, waarbij hij zowel Keith Urban als Faith Hill citeert als twee van de beste vocalisten wanneer het gaat om het maken van diepe verbindingen via hun prestaties. "Het is niet alleen poëzie; het is niet alleen de muziek. De combinatie brengt je naar een andere plek. ” En dat .. afgezien van alle rockwortels - is country muziek.

 The Producer's Room heeft Dann Huff interviewt , check hieronder het interview

 

­