woensdag, 28 oktober 2020 21:59

Billy Joe Shaver overleden op 81 jarige leeftijd

Billy Joe Shaver is overleden op 81 jarige leeftijd. Hij was van de kleurrijkste country songwriters vanaf de jaren 70.

Billy Joe stierf woensdag (28 oktober) in Texas na een beroerte. Hij was 81. Shaver was een essentiële songwriter van de Outlaw beweging, een hoeksteen van de muziekscene in Texas en lid van de Nashville Songwriters Hall of Fame.

Op de openingspagina's van zijn memoires uit 2005, Honky Tonk Hero, schrijft Shaver over het feit dat hij in de baarmoeder van zijn moeder was terwijl ze werd geslagen door haar man. Ongeveer een maand na zijn geboorte op 16 augustus 1939 gaf zijn moeder haar pasgeboren baby aan haar moeder om op te voeden; de vader van het kind was al uit elkaar.

Shaver bracht zijn jeugd door in Corsicana, Texas, en zoals veel zuidelijke kinderen van die generatie, absorbeerde hij de geluiden van de Grand Ole Opry. Aan het eind van de jaren veertig sloop hij zelfs het huis van zijn grootmoeder uit en de plaatselijke Wonder Bread-fabriek in om Hank Williams te horen zingen. Af en toe bracht hij tijd door onder de hoede van zijn moeder, die werkte in een club genaamd Green Gables, maar nadat zijn grootmoeder stierf toen hij 12 was, ging hij bij haar en zijn oudere zus Patricia in Waco wonen.

Hoewel hij als schrijver aanmoediging vond van een literatuurleraar op de middelbare school, stopte Shaver niettemin met school en begon hij te liften en rond te dwalen. Op verschillende punten reed hij een vrachtwagen (hoewel hij niet wist hoe), bracht tijd door in een Mexicaanse gevangenis en schreef zich in bij de marine. Op zijn twintigste ontmoette hij tijdens een voetbalwedstrijd Brenda Tindell, de vrouw met wie hij drie keer zou trouwen. Hun zoon Eddy werd geboren op 20 juni 1962.

Rond deze tijd verloor Shaver delen van drie vingers bij een ongeluk in een zagerij. Tijdens zijn herstel van een operatie dacht hij na over zijn ware talent namelijk schrijven en besloot hij het professioneel na te streven. "Toen ik mijn vingers eraf sneed, sloot ik een deal met God", vertelde Shaver in 2012. "Ik zei: 'Als je me hieruit haalt, zal ik doorgaan en doen wat ik moet doen.' "

Music City

Billy Joe Shaver arriveerde letterlijk in Music City na een lift achter in een meloenvrachtwagen. In zijn vroege pogingen in Nashville vond hij kampioenen in songwriters als Hal Bynum, Harlan Howard en Bobby Bare, maar net toen hij op het punt stond het op te geven, ontmoette hij Kris Kristofferson, tegen die tijd de populairste songwriter in Nashville.
Shaver speelde voor hem "Christian Soldier" en Kristofferson zei dat hij het wilde opnemen; trouw aan zijn woord, belandde het op Kristofferson's album uit 1971, The Silver Tongued Devil and I. (In zijn memoires beweert Shaver dat Bare de titel aanpaste naar 'Good Christian Soldier' en de helft van de publicatie op zich nam.) Kristofferson hielp vervolgens Shaver een platencontract met Monument Records, dat in 1973 Old Five en Dimers Like Me uitbracht, meer dan een jaar nadat het was opgenomen.

Dat debuutalbum viel samen met de release van het baanbrekende project van Waylon Jennings uit 1973, Honky Tonk Heroes. Jennings, wiens catalogus nog geen nummer 1 countryhit had opgeleverd, had Shaver liedjes horen ruilen met een paar vrienden op een festival in 1972 in Dripping Springs, Texas. Jennings merkte terloops op dat hij een heel album met de cowboyliedjes van Shaver wilde opnemen, maar vergat waarschijnlijk dat hij de opmerking had gemaakt.
Zich realiserend dat het "ongeveer het enige was dat ik voor mij had", zoals hij in zijn memoires schreef, besloot Shaver Jennings op zijn woord te geloven en probeerde maandenlang vruchteloos contact met hem op te nemen in Nashville, hoewel Jennings het telefoontje nooit aannam. Uiteindelijk spoorde Shaver hem op in Studio A, tijdens een van Jennings 'allereerste sessies zonder producer.

In zijn autobiografie herinnerde Jennings zich dat Shaver hem confronteerde en zei: "Ik heb deze liedjes, en als je er niet naar luistert, ga ik je hier in het bijzijn van iedereen tegen je aan schoppen." Jennings leidde Shaver naar een andere kamer, waarschuwde hem niet meer zo te praten en bood aan naar één lied te luisteren. Shaver speelde 'Old Five and Dimers', en met Jennings 'goedkeuring nog vele anderen.
Zoals Jennings schreef: 'Zijn liedjes waren uit één stuk, en de enige manier waarop je Billy Joe ooit kon begrijpen, was door zijn hele oeuvre te horen. Zo ontstond het concept voor Honky Tonk Heroes. Billy Joe sprak zoals een moderne cowboy zou spreken als hij uit het Westen zou stappen en vandaag zou leven. Hij beheerste het taalgebruik in Texas, zijn wereld was zo nuchter en echt als de dag lang is, en hij droeg zijn geboorterecht in de Lone Star als een insigne. Dat hebben we allemaal gedaan. "

 

­