Album Recensie: Eric Church - Caught in the Act (Live)

 5 out of 55 out of 55 out of 55 out of 55 out of 5

Eric Church - Caught in the Act (Live)

Het live album "Caught in the Act" van Eric Church is in alle opzichten een feestje. Church heeft slechts 3 albums om uit te putten, maar daar staat zoveel materiaal op van uitzonderlijke kwaliteit, trouwens allemaal door Church (mede-)geschreven, dat hij moeiteloos een concert van 17 nummers kan geven dat van begin tot eind boeit en vermaakt.


Church weet precies de goede balans te slaan tussen zijn nummers herkenbaar ten gehore brengen en de concertgangers waar voor hun geld te geen door meer dan genoeg elementen toe te voegen. Als eerste is daar de voelbare energie van Church die er door de speakers vanaf spat en die hoorbaar overslaat op het publiek dat zo te horen geen moment op een stoeltje heeft gezeten. Nummers als "Drink in my hand" en "Smoke a little smoke" zijn natuurlijk bij uitstek geschikt om een feestje mee te bouwen, maar het wordt nergens platvloers. Wellicht is dit te danken aan het soort country muziek dat Church typeert: het is wel ruige country-rock maar altijd met een knipoog en enige zelfspot waardoor het niet zo 'in your face' is.


Wat ook opvalt in deze live registratie is de prominente rol van de band, die een stuk meer aanwezig is dan op de studio CD's. Het gaat er zo heftig aan toe dat menig hard rock band jaloers zal zijn, maar toch blijft dit muzikale geweld in dienst van de songs en de sfeer die Church creëert. De allereerste klanken van de CD zetten meteen de toon, maar laat je niet afschrikken. Toegegeven, Church geeft je weinig ruimte om op adem te komen. Slechts drie keer neemt hij wat gas terug, maar dit haalt de sfeer er allerminst uit. Sterker nog, het akoestische "Sinners like me" wordt zo hard meegezongen dat Church het zelf niet had hoeven doen, maar hij laat en passant wel horen dat hij het ook uitstekend zou doen als singer-songwriter van wat ingetogener repertoire. Ook "Over when it's over", prachtig aangevuld door de achtergrond zangeres, is een waar genot.
Het hoogtepunt bewaart Church voor het eind wanneer hij zij grote hit "Springsteen" ten gehore brengt. Hij neemt even de tijd om er een persoonlijk tintje aan te geven door de betekenis van het lied uit te leggen en vervolgens een stukje "Born to run" op de Eric Church manier te incorporeren. Klasse.


Het wachten is op het volgende studio album van Eric Church die de lat verschrikkelijk hoog heeft gelegd voor zichzelf met zijn laatste uitstekende CD "Chief" en nu deze uitermate geslaagde live CD. Wat zou het mooi zijn als hij in de tussentijd even ons kikkerlandje aandeed....

 

Meer recensies...

­