woensdag, 29 september 2021 08:43

Alan Jackson onthult gezondheidstoestand die zijn evenwicht beïnvloedt

New Country superster Alan Jackson heeft onthuld dat hij leeft met een degeneratieve zenuwaandoening die zijn vermogen om te touren en op te treden beïnvloedt.

In een exclusief interview met Jenna Bush Hager in het programma NBC's Today, kwam Jackson naar buiten met het nieuws dat hij een zeldzame aandoening heeft geërfd die bekend staat als "CMT" (Charcot-Marie-Tooth Disorder).

"Ik was terughoudend om hierover in het openbaar en met mijn fans te praten, maar ik heb deze neuropathie - een neurologische ziekte die genetisch is en die ik van mijn vader heb geërfd", vertelt Jackson. “Er is geen remedie voor, maar ik heb er al jaren last van. En het wordt steeds duidelijker.”

Jackson leeft met CMT sinds de eerste diagnose tien jaar geleden. Het veroorzaakt afwijkingen in de zenuwen die de voeten, benen, handen en armen voeden... die de motorische en sensorische zenuwen aantasten. Hoewel relatief zeldzaam, is de aandoening erfelijk - Jackson herinnert zich dat zijn vader en grootmoeder het hadden; zijn oudste zus heeft het ook. CMT is progressief; er is geen remedie bekend.

"Ik ga er niet dood aan - het is niet dodelijk", verzekert Jackson fans, en legt uit dat CMT verband houdt met zaken als spierdystrofie en de ziekte van Parkinson. "Ik weet dat ik op het podium strompel, en nu heb ik een beetje moeite om te balanceren, zelfs voor een microfoon. Ik voel me gewoon heel ongemakkelijk", legt hij uit. "Ik begon daar zo zelfbewust te worden ... dus als iemand nieuwsgierig is waarom ik niet goed loop, dat is waarom," voegt hij eraan toe. "Ik wilde gewoon dat de fans en het publiek het wisten. Ik wil niet dat ze denken dat ik dronken ben op het podium omdat ik problemen heb met mobiliteit en evenwicht.”

Voor Jackson manifesteert CMT zich vaak in spierzwakte, ongemak en pijn ... vooral wanneer je lange tijd staat ​​om menigten van een concertpodium te entertainen. Hoewel hij al tien jaar met zijn diagnose leeft, blijft de Country Music Hall of Famer entertainen en toert hij jaarlijks van kust tot kust. In die periode heeft hij zelfs avondvullende concerten gespeeld op beroemde podia als Carnegie Hall in New York en de Ryman Auditorium in Nashville ... nam deel aan prijsuitreikingen en all-star muziekfestivals ... en toerde zelfs overzee. Alleen al in 2021 speelde hij een reeks concerten en organiseerde hij een groot evenement in zijn kleine geboorteplaats in Georgia, dat meer dan 20.000 trok en meer dan $ 2.000.000 ophaalde om slachtoffers te helpen van een tornado in maart die door de stad raasde. En hij hoopt te blijven optreden.

"Ik wilde nooit de pensioentour doen zoals mensen dat doen en dan een jaar vrij nemen en dan terugkomen", zegt hij, terwijl hij zijn bewondering uitdrukt voor zijn persoonlijke helden Merle Haggard, George Jones, Loretta Lynn, Willie Nelson en Charley Pride. “Ze gingen nooit met pensioen; gewoon zoveel gespeeld als ze konden of wilden. Ik heb altijd gedacht dat ik dat zou willen doen, en ik zou dat graag doen als mijn gezondheid het me toelaat,” deelt hij, hoewel hij toegeeft, “ik weet niet hoeveel ik zal blijven touren.”

“Ik zeg niet dat ik niet kan touren. Ik zal proberen zoveel mogelijk te doen', merkt Jackson op. ‘Maar als ik naar jouw stad kom…’ "Welkom!!!" Bush Hager kwam snel tussenbeide.

Jackson, die eerder dit jaar nog een ander hitalbum (Where Have You Gone) uitbracht zal volgende week op het podium staan ​​voor een volledig concert, terwijl hij een "hometown-show" speelt in de Bridgestone Arena in Nashville (uitgesteld vanaf 2020 vanwege de pandemie van het afgelopen jaar).

“Ik wil niet dat mensen verdrietig om me zijn; het hoort gewoon bij het leven,' zegt Jackson. “Ik heb een geweldig, mooi leven gehad. Ik ben zo gezegend. Het is gewoon goed om het in de openbaarheid te brengen. In zekere zin is het een opluchting."

 

 

Alan Jackson - The Older I Get

 

 

Gerelateerd...

Lees ook...

­