woensdag, 09 november 2022 14:23

Alabama gitarist en violist Jeff Cook overleden (73)

Alabama; rechts naar links, Jeff Cooke - Randy Owen - Teddy Gentry Alabama; rechts naar links, Jeff Cooke - Randy Owen - Teddy Gentry

De beroemde gitarist en violist Jeff Cook uit Alabama verloor op maandag 7 november zijn strijd tegen de ziekte van Parkinson en stierf vredig in zijn strandhuis in Destin, Florida. Hij was 73 jaar oud.

Jeff Cook was een van de oprichters van Alabama, de eerste band van countrymuziek, en werd in 2005 opgenomen in de Country Music Hall of Fame. De groep staat bekend om hitnummers, waaronder "Mountain Music", "Roll On", "Dixieland Delight" en "If You Gonna Play In Texas (You Gotta Have A Fiddle In The Band)", waarvoor Jeff Cook de bepalende riffs op viool speelde.

Alabama won twee GRAMMY Awards, negen CMA Awards, waaronder drie opeenvolgende overwinningen voor entertainer van het jaar, en werd uitgeroepen tot Artiest van het decennium van de Academy of Country Music voordat Cook in 2012 de diagnose van de ziekte van Parkinson kreeg. 2017.

"Deze ziekte berooft je van je coördinatie, je evenwicht en veroorzaakt trillingen", zei Cook in een verklaring. "Voor mij heeft dit het extreem frustrerend gemaakt om te proberen gitaar te spelen, viool te spelen of te zingen. Ik heb geprobeerd niemand te belasten met de details van mijn toestand omdat ik niet wil dat de muziek stopt of het feest stopt, en dat zal niet veranderen, wat er ook gebeurt. Laat me zeggen, ik stop er niet mee, maar soms dicteert ons lichaam wat we moeten doen, en het mijne zegt me dat het tijd is om een ​​pauze te nemen en te genezen.'

 

 Alabama - If You're Gonna Play In Texas

 

Na de aankondiging speelde Jeff Cook zoveel shows met Alabama als de voorwaarde toestond. Het was essentieel voor Cook dat de band zonder hem verder ging.

"Hij wil dat we doorgaan", zei Owen in 2017 tegen The Tennessean. "We willen dat de muziek doorgaat. Ik zal heel eerlijk zijn. Ik weet niet of ik het vuur heb. De enige manier waarop ik is weten dat Jeff helemaal is: 'Ga het halen.'

'Ga het halen,' voegde Cook eraan toe, 'met getuigen.'Sinds Alabama in 1980 nationaal debuteerde, heeft de groep meer dan 75 miljoen albums en singles verkocht, 43 nummer 1-nummers in kaart gebracht en een ster ontvangen op de Hollywood Walk of Fame.

 

Jeffrey Alan Cook

Jeffrey Alan Cook werd geboren in Fort Payne, Alabama, op 27 augustus 1949. Hij begon met het spelen van leadgitaar en keyboards in bands toen hij 13 jaar oud was. Hij kreeg drie dagen na zijn 14e verjaardag een zendvergunning en ging aan de slag als discjockey bij een lokaal radiostation. Het was het begin van een nieuwe professionele passie toen Cook meerdere radio- en televisiestations bezat. Cook studeerde af aan de Fort Payne High School en behaalde later een graad in elektronische technologie aan het Gadsden State Community College in Gadsden, Alabama. Hij werd uitgeroepen tot Outstanding Alumni door de American Association of Community Colleges.

Jeff Cook bouwde Cook Sound Studios, gevestigd in Fort Payne, als de vervulling van een andere van zijn levenslange dromen. Via de studio kon Cook andere muzikanten hun muziek delen.

Alabama nam echter ook veel van zijn tijd en passie in beslag. Jeff  Cook richtte de band meer dan vijf decennia geleden op met zijn neven Teddy Gentry en Randy Owen. De mannen verlieten de katoenboerderijen in Alabama om de zomer door te brengen met het spelen van The Bowery in Myrtle Beach, South Carolina. De mannen leefden zes jaar uit fooipotten voordat Joe Galante ze ontdekte en hen hielp hun platencontract bij RCA Nashville binnen te halen.

"Bij elke show toen Jeff die viool te voorschijn haalde, dansten mensen overal", vertelde voormalig Sony Music Nashville-voorzitter Joe Galante aan The Tennessean. "Mensen sprongen gewoon op. Hoewel hij niet altijd vooraan stond, maakte zijn bijdrage echt een verschil als je naar de hook luistert. Dat zijn kenmerken van platen die veel langer meegaan."

Jeff Cook trouwde op 9 juni 1995 met voormalig Delta-stewardess Lisa Williams. Terwijl hij gezond was, woonden de Cooks in hun kasteelachtige huis op de top van Lookout Mountain met uitzicht op Fort Payne, Alabama.

Cook wordt overleefd door zijn vrouw van 27 jaar, Lisa Cook. De herdenkingsdiensten worden binnenkort bekend gemaakt.

 

Lees ook...

­