Keith Urban

Keith Urban heeft het grootste deel van zijn leven besteed aan het benutten van een diepgewortelde passie voor muziek. Zijn verhaal is als geen ander gevuld met zijn eigen unieke wendingen en uitdagingen. Zijn liefde voor muziek is het belangrijkste ingrediënt dat, in combinatie met zijn authenticiteit, talent en drijvende muzikale nieuwsgierigheid, helpt te begrijpen waarom hij een van de meest succesvolle en gerespecteerde artiesten ter wereld is. Zijn muzikale grenzen worden steeds groter, net als zijn publiek dat hij wereldwijd blijft vergaren, een resultaat van zijn aangeboren vermogen om zowel muzikaal als persoonlijk contact te maken met mensen.

Keith Urban
  • Naam: Keith Lionel Urban
  • Geboren: 26 oktober 1967
  • Hometown: Nieuw-Zeeland
  • Top Songs: “The Fighter” “Blue Ain’t Your Color” “Somebody Like You”
  • WeetjeHij heeft de middelbare school nooit afgemaakt.

Alhoewel Keith Urban geboren werd in Nieuw-Zeeland, groeide hij op in Queensland in Australië. Toen een jonge vrouw aan Urbans vader vroeg of ze in zijn winkel een advertentie mocht ophangen waarin ze gitaarles aanbood, gaf hij toestemming in ruil voor lessen aan zijn zoon. Zo leerde Keith Urban op zijn zesde al gitaarspelen. Urban bleek zeer getalenteerd en twee jaar later won hij al verscheidene talentenshows. Hiernaast was hij betrokken bij acteergroep waar hij leerde om te zingen, dansen en teksten te onthouden.

Beïnvloed door de muzikale smaak van zijn vader, had Keith Urban een voorkeur voor countrymuziek. Hij werd geïnspireerd door countryzangers Glenn Campbell, Don Williams en Dolly Parton en door songwriter Jimmy Webb. Later ontdekte hij Dire Straits en raakte hij onder de indruk van het gitaarspel van Dire Straits voorman Mark Knopfler en Lindsey Buckingham van Fleetwood Mac, waarop hij hun gitaarspel ging onderzoeken en eindeloos oefende tot hij hun technieken onder de knie had.

 

Keith Urban

 

Aan het begin van de jaren 90 kwam er een revolutie van de countrymuziek op gang. De Nashville-sound artiesten verdwenen en new country was geboren waar Keith Urban deel van uitmaakte. Met zijn debuutalbum Keith Urban won hij meteen een aantal grote prijzen. Zijn droom was echter om in Nashville naam te maken. Hij reisde verschillende keren af naar de stad en bedacht manieren om zijn intrede te maken in de muziekwereld daar. In 1997 besloot hij naar Nashville te verhuizen. Samen met een vriend uit Australië, drummer Peter Clarke, vormde hij het trio the Ranch. De originele basgitarist vertrok vrij snel na de oprichting weer naar Austalië en werd vervangen door Jerry Flowers uit West-Virginia.

Keith Urban naar Nashville Tennessee

The RanchHun liveshows werden opgemerkt en ze kregen een platencontract bij Capitol Nashville. Oprichter van platenmaatschappij I.R.S. Records Miles Copland, tevens manager van the Police, werd hun manager. Hun debuutalbum the Ranch werd zeer positief ontvangen vanwege de unieke manier waarop ze countrymuziek brachten en het gitaarspel van Keith Urban. Dit bleef ook niet onopgemerkt voor andere bands en toen The Ranch zich ophief werd Keith Urban al snel door anderen gevraagd om voor een aantal van hun nummers het gitaarspel te verzorgen. Garth Brooks vroeg hem om mee te spelen op zijn album Double Live en de Dixie Chicks vroegen hem voor hun tweede album. Matt Rollings, een van Nashvilles grootste muzikanten, huurde Urban uiteindelijk in om te spelen op een album dat hij produceerde. Het klikte meteen tussen Urban en Rollings, en onder de indruk van Rollings' kennis over Nashvilles sessiemuzikanten, vroeg Urban hem om zijn volgende album te produceren. Tijdens zijn promotietournee was hij de opening act voor sterren als onder andere Dwight Yoakam, Faith Hill en Tim McGraw, en had hij tevens eigen shows.

 

Keith Urban

 

Met dit album, wederom Keith Urban geheten, vestigde hij zich definitief als countryzanger. Vier singles werden hits. Er kwamen er drie in de top vijf, waarvan But of the Grace of God een #1 hit werd.

Golden Road3 Jaar later, in 2002, kwam zijn volgende album uit, getiteld Golden Road. Ook dit album werd een groot succes. Het kwam op nummer twee binnen in de Top Country Album en 4 singles kwamen op de hoogste positie in de charts terecht. Ook verschenen zijn singles in de popcharts en niet meer alleen in de countrycharts.

 

Grammy Award

In 2004 was het met het album Be Here weer raak en ook zijn album Love, Pain & the Hole Crazy Thing deed het goed. In 2005 won Keith Urban een Grammy voor You'll Think of Me van zijn album Golden Road

Urban heeft ruim 8 jaar een relatie gehad met Lara Siegler, een dierenarts. In 2001 vroeg hij haar ten huwelijk, maar een jaar later verbrak het koppel de verloving. Hierna kreeg hij een relatie met voormalig topmodel Niki Taylor die drie jaar later in 2005 werd verbroken.

Nicole & Keith

 

Nicole Kidman

In januari 2005 ontmoette Keith Urban tijdens G'Day in Hollywood, een evenement waar Australiërs worden geëerd, de Australische actrice Nicole Kidman. De twee kregen een relatie en trouwden op 25 juni 2006 in Sydney. Op 19 oktober van dat jaar liet Urban zich opnemen in de Betty Ford kliniek in Californië. Een dag later zei hij in een verklaring diep berouw te hebben van de pijn die hij zijn echtgenote en de mensen die hem liefhadden deed. Op 18 januari verliet hij de kliniek en liet weten dat hij afgekickt was en plannen ging maken voor een tournee om zijn nieuwste album Love, Pain & the Hole Crazy Thing te promoten.

Op 2 februari 2007 spande Keith Urban een rechtszaak aan tegen een schilder en naamgenoot uit New Jersey om de url www.keithurban.com in handen te krijgen. De Schilder kwam hierop met een aanklacht tegen Urban waarin hij stelde dat de eis van de zanger nergens op gebaseerd was en enkel was bedoeld om hem te intimideren.

 

Love, Pain & the Hole Crazy Thing
Love, Pain & the Hole Crazy Thing

 

Keith Urban en zijn echtgenote Nicole Kidman hebben op 7 juli 2008 een dochter gekregen. Zij heet Sunday Rose Kidman Urban. Het meisje is ter wereld gebracht in Nashville in de staat Tennessee.

Keith Urban heeft ook een eigen gitaarlijn op de markt gebracht: Urban Guitar Collection.

Keith Urban stond dan eindelijk op 4 maart 2019 op de buhne tijdens het C2C festival in Amsterdam

 

Image
­