Interview met Midland: country ‘a state of mind’

Door

Ongeveer twee uur voordat ze het podium zullen betreden om hun meerdere keren verplaatste Europese tour af te sluiten (concertverslag is ook terug te lezen op newcountry.nl), heeft newcountry.nl de eer om de heren van Midland face to face te interviewen in de backstage van Melkweg Amsterdam. Het gesprek vindt plaats met Mark Wystrach en Cameron Duddy. Het derde Midland bandlid, Jess Carson, moet deze Europese tour omwille van gezondheidsredenen jammer genoeg verstek laten gaan (en wordt als derde bandlid tijdens het optreden vervangen door Jonathan Terrell, die ook als openingsact van Midland fungeert). De twee heren maken een vermoeide indruk (niet verwonderlijk overigens als je al meerdere weken intensief aan het touren bent) en het wordt een interessant, maar enigszins ook warrig interview.

 

Interview met Midland

 

De ondertussen traditionele openingsvraag: Wie is Midland in hun eigen woorden?

Midland is een Amerikaanse band, die werd opgericht in Austin, Texas. Onze specialiteit is live music. We maken authentieke en betekenisvolle muziek, waarbij country centraal staat, met een mix van rock ‘n roll, R&B, soul en pop.

 

Jullie hebben net een nieuw album uitgebracht, getiteld ‘The Last Resort: Greetings From’. Wat heeft jullie geïnspireerd om dit album te maken?

We zaten in een pandemie en dat is voor niemand leuk, maar al zeker niet voor artiesten/bands die zich specialiseren in en hun meeste voldoening halen uit live optredens. Dat gemis heeft ons ietwat nostalgisch gemaakt, vandaar zeker ook het nostalgische perspectief van ‘The Last Resort: Greetings From’. Het gaf ons de kans om terug te denken aan de invloeden van vroeger die ons hebben gebracht waar we nu staan. Het album is dus een nostalgische en tegelijkertijd ook eenzame ode aan onze (muzikale) helden en invloeden. Tevens zitten er ook vreugde en een viering van het leven in. En het is een acceptatie van de werkelijkheid waarin je zit. Dat laatste klinkt misschien een beetje psychedelisch en onsamenhangend, maar we zijn alweer een aantal weken intensief aan het touren en dan ga je een beetje zo praten.

 

Ik kan me voorstellen dat jullie volledig uitgeput moeten zijn.

Dat valt op zich wel mee, maar we voelen wel een sterk gevoel van heimwee. Het is het laatste concert van onze Europese tour en morgen vliegen we weer naar huis. En die laatste dag voordat je weer naar huis gaat is het gevoel van heimwee het sterkste. Dat klinkt misschien raar of tegenstrijdig, maar die laatste dag laat je de teugels wat meer los, je laat jouw gevoelens wat meer toe en dan slaat heimwee het hardste toe. Daarom moeten we op het podium ook een beetje als half-mens, half-robot staan, onze gevoelens weer wat naar de achtergrond drukken, zodat we kunnen focussen en de fans, die, zeker voor deze tour, vaak drie jaar hebben moeten wachten op een Midland concert, een fantastische beleving/avond kunnen bezorgen. De meeste voldoening halen we ook elke avond uit de shows en de energie die we van het publiek krijgen, niet alleen door hun reacties op de bekende nummers maar ook op de nieuwe muziek.

 

Wat verwachten jullie van jullie laatste optreden van de Europese tour, hier in Melkweg Amsterdam vanavond? Het wordt jullie eerste optreden ooit in Nederland, toch?

Neen, het wordt ons tweede optreden in Nederland, want in 2018 traden we ook al eens op in Amsterdam. Maar dit wordt ons eerste concert in Melkweg Amsterdam. Het wordt een interessante ervaring. Dit is het zevende land waar we spelen tijdens deze tour, in Duitsland en de UK hebben we zelfs op meerdere locaties gespeeld en elke avond is weer uniek. Maar bij elk optreden hebben we de passie van de fans gevoeld en we hopen dat dat ook vanavond het geval zal zijn. We gaan in ieder geval alles geven vanavond.

 

Wat is jullie favoriete song van jullie meest recente album ‘The Last Resort: Greetings From’?

Doe ons dit alsjeblieft niet aan. Dat is zo’n onmogelijke keuze. Eigenlijk is dat hetzelfde als het vragen van ‘Wie is jouw favoriete kind?’, ‘Wie is jouw favoriete ouder?’, ‘Wat is jouw favoriete vinger?’. Iemand heeft ons recent gezegd dat het het hoogtepunt is van de twee voorgaande albums, die zijn gedestilleerd en samengevat in een masteralbum, en daar sluiten we ons bij aan. Zeker ook omdat het Cameron Duddy is die zichzelf hiermee citeert, want hij is de persoon die bovenstaande quote de wereld instuurde, ha ha (aldus Mark). Cameron countert dit onmiddellijk door aan te geven dat de quote zelf van een journalist kwam, maar dat hij deze quote inderdaad de beste quote vindt die het album het beste typeert. Het is een zeer ‘focused’ album. En het is de band Midland die haar beste werk tot nu toe heeft uitgebracht.

 

Midland interview

 

De Europese tour is noodgedwongen meerdere keren verplaatst, maar nu hebben jullie de afgelopen weken toch door Europa getourd. Wat was jullie favoriete concert van deze Europese tour?

Elke avond was verschillend en tegelijkertijd magisch. Alle shows waren geweldig en tijdens elke show riepen we dat we te maken hadden met het beste publiek ooit. En ook dit zal weer een emotioneel concert worden want het is het laatste concert van deze tour. Het was een heel leuke en belangrijke tour voor ons. We hebben tijdens deze tour meer van onszelf gevraagd en gegeven dan we ooit hebben gedaan. En samen met onze band zijn we naar een hoger muzikaal niveau gestegen. Tijdens de tour hebben we drie back to back shows gegeven en die shows waren waarschijnlijk de meest intense en meest luidkeels meegeschreeuwde concerten die we ooit hebben meegemaakt. Fantastisch gewoon!

We willen ook even speciale aandacht vragen voor onze goede vriend Jonathan Terrell. Hij is niet alleen onze openingsact, maar hij vervangt Jess (Carson) tijdens deze tour, en dat doet hij geweldig! In augustus 2022 brengt hij een nieuwe EP op de markt. Je moet zeker ook een artikel over hem schrijven en naar zijn muziek luisteren, want hij is zeer getalenteerd. Hij is een mix van Joe Walsh en JD Souther.

We hebben maar liefst 15 shows in de afgelopen 20 dagen gespeeld. In zulke gevallen is het heel belangrijk dat je dat doet met mensen die het heel goed met elkaar kunnen vinden. En wij zijn gezegend dat onze bandleden en Jonathan ‘JT’ Terrell onze vrienden zijn.

 

Jullie hebben in ieder geval het maximale gehaald uit jullie verblijf in Europa: 15 shows en daarnaast nog meerdere interviews.

Dat hebben we zeker gedaan. Voor ons is dit ook een heel belangrijke investering, want wij willen investeren in een Europees publiek en in een Europese fanbase. En daarom zijn we heel erg gefocust en wilden we dit de beste tour laten worden die we ooit hebben gedaan. We wilden bereiken dat iedere individuele bezoeker van een Midland concert zou zeggen: ‘Wow, dat was het beste concert dat ik ooit heb gezien en gehoord!’ En dan bedoelen we niet alleen het beste Midland concert ooit of het beste countryconcert ooit, maar het allerbeste concert ooit! En we hebben het gevoel dat iedere persoon die we hierover hebben gesproken, hetzij face to face of via social media, dat ook daadwerkelijk beaamt. We willen onszelf niet teveel schouderklopjes geven, maar volgens ons was dit een ‘Veni, Vidi, Vici’ tour (‘we kwamen, zagen en overwonnen’ tour) en wordt het concert van vanavond de laatste zegetocht van deze tour! Schrijf maar op hoe bescheiden we zijn, ha ha!

 

Midland Interview

 

Wanneer jullie kunnen kiezen uit alle songs, die ooit werden uitgebracht door andere artiesten, welke drie songs zouden jullie zelf willen uitbrengen?

Die vraag wordt ons wel vaker gesteld en dan kijken we telkens als een hert dat in de koplampen van een aanstormende wagen kijkt, want die vraag is zo moeilijk te beantwoorden. Als we dan toch moeten kiezen:

  • Hotel California – Eagles

  • That’s Life of I’ve Got You Under My Skin – Frank Sinatra

  • On The Road Again – Willie Nelson (zo’n simpele song, maar geen enkele song geeft het artiestenleven ‘on the road’ beter weer)

 

Jullie gaven zonet aan dat jullie ondertussen 48 uur in Nederland zijn. Hebben jullie tijd gehad voor wat sightseeing?

Mark geeft aan dat hij een groot deel van deze 48 uur heeft geslapen in zijn hotelbed, want hij kon in de tourbus moeilijk in slaap komen. In de tijd dat hij wel wakker was heeft hij wat rondgelopen, wat koffietjes en bier gedronken en geshopt in Amsterdam. Amsterdam en Wenen zijn wat hem betreft de twee mooiste steden ter wereld. Amsterdam is de meest unieke stad ter wereld, zeker met alle kanalen en grachten. Wanneer je erg vermoeid bent en ook nog eens heimwee hebt en je kijkt dan naar die gebouwen die een beetje schots en scheef staan en wat overhellen, dan lijk je wel even te hallucineren. Dit is een heel inspirerende stad. Wanneer je aan het touren bent, dan krijg je niet alles van een stad mee, want dan heb je geen tijd of geen zin om een museum te bezoeken. Maar ik probeer wel de highlights van elke stad te onthouden, zodat ik daar later met mijn gezin of met vrienden van kan genieten mochten we ooit tijdens een prive-trip terugkeren naar die steden. We houden van cultuur en we proberen iets mee te krijgen van de cultuur van andere mensen/landen. Zo proberen we ook kleine zinnetjes/woordjes, zoals ‘tot ziens’, ‘hallo’, ‘dankjewel’, in de lokale taal te leren. Nederland heeft een rijke cultuur en Amsterdam is een stad waarbij jouw zintuigen bijna overprikkeld worden. En de ham-kaas pannenkoeken waren overheerlijk!

 

Midland interview

 

De bandnaam Midland is afkomstig van de Dwight Yoakam song ‘Fair To Midland’. Wat is er zo speciaal aan Dwight Yoakam en/of aan zijn song dat jullie voor de naam Midland hebben gekozen?

Mark: Cameron kwam eerst met de suggestie om de band ‘Cameron Duddy and these other two pieces of sh*t’ te noemen, maar dat vond ik niet zo’n prettige of vlotte bandnaam, ha ha! Midland uit de Dwight Yoakam song was een andere suggestie en die naam sloeg onmiddellijk aan en ‘made sense’.  De naam heeft ook een symbolische lading en betekent elkaar in het midden ontmoeten, ergens ‘mid land’. Het vertegenwoordigt tevens onze filosofie over hoe we samen songs maken en is ons mantra geworden. Wij werken samen en zijn een echte band, waarin iedereen zijn sterke en zwakke punten heeft.

Toch hebben we eerst nog goedkeuring moeten vragen voor het gebruik van de bandnaam, want wanneer je ‘Midland’ googlet in Europa dan komt daar als eerste de naam van de Britse DJ en producer DJ Midland naar boven. We hebben hem benaderd en het was zo supercool van hem dat hij ons toestemming gaf om ook de naam Midland te gebruiken. Hij dacht waarschijnlijk toch dat wij het niet ver zouden schoppen, ha ha! Misschien moeten we samen wel eens een concert geven: Midland and Midland in Midland!

 

Tijd voor de slotvraag: Wat willen jullie de lezers van newcountry.nl toewensen?

We doen interviews zodat mensen ons leren kennen en geïnteresseerd raken in ons. Als je nog nooit van ons hebt gehoord, ga naar de lokale platenzaak en koop ons album (als het echt niet anders kan, mag je onze songs ook beluisteren via een streamingsdienst). Zo krijg je een indruk van wat wij doen en als het je bevalt wat wij doen, kom naar een van onze concerten! Zelfs al ben je maar een beetje nieuwsgierig na het beluisteren van onze songs, kom naar een van onze live concerten en wij beloven je dat je helemaal weggeblazen zal worden!

Countrymuziek is wat ons betreft nog hoofdzakelijk een exclusief Amerikaans exportproduct. In andere landen wordt ook countrymuziek gemaakt en vaak nog goede countrymuziek ook, maar de authentieke countrymuziek komt toch echt uit het hart van Texas en uit de Southwest. Begrijp ons niet verkeerd: ook al vinden wij dat countrymuziek een authentiek Amerikaans product is, wij willen er zeker geen Amerikaanse vlag of een Amerikaans label op plakken en we moedigen het ten zeerste aan dat ook mensen buiten Texas en de Southwest en zelfs in andere landen zich laten inspireren door countrymuziek, want uiteindelijk is country ‘a state of mind’.

 

LINKS | MIDLAND

Lees ook...

­