Exclusief interview met Zac Brown Band (Clay Cook & Matt Mangano) HOT

Door
Exclusief interview met Zac Brown Band (Clay Cook & Matt Mangano) Zac Brown Band; foto Tyler Lord

Op 10, 11 en 12 maart 2023 staat het grootste new country festival van de UK en Ierland weer op het programma: C2C Country to Country. Een van de drie hoofdacts, naast Lady A en Thomas Rhett, dit jaar is de Zac Brown Band. Zij zullen reeds voor de derde keer in het 10-jarig bestaan van het C2C festival hun opwachting maken in Glasgow, Dublin en Londen. Newcountry.nl had de eer om twee van de ZBB bandleden, Clay Cook en Matt Mangano, te mogen interviewen. Een boeiend en openhartig gesprek, uiteraard over hun aanstaande optredens tijdens C2C, maar ook over de albums ‘The Comeback’ en ‘The Comeback Deluxe’, het nieuwste bandlid van de Zac Brown Band en zelfs over touren met… John Mayer.

 

Interview met Zac Brown Band (Clay Cook & Matt Mangano). 

De traditionele openingsvraag: Wie zijn Clay en Matt in hun eigen woorden?

Clay: Clay is een multi-instrumentalist in de Zac Brown Band. Tevens ben ik de vader van drie kinderen en getrouwd met één vrouw, ha ha. Ik ben mijn hele leven al een muzikant en, eerlijk gezegd, kan ik me niet voorstellen dat ik iets anders dan een muzikant zou willen of kunnen zijn.

Matt: Mijn antwoord op deze vraag is eigenlijk een nagenoeg exacte kopie van Clay’s antwoord. In de Zac Brown Band speel ik hoofdzakelijk de basgitaar, maar ik ben ook een multi-instrumentalist. En ook ik ben vader van drie kinderen en getrouwd met één vrouw en ben al heel mijn leven bezig met muziek. Naast muziek maken en spelen is mijn enige andere kwaliteit dat ik hele lekkere ontbijtjes kan klaarmaken. En volgens mij staat ook Clay erom bekend dat hij een expert is in het bereiden van ontbijtjes.

Clay: Matt en ik kennen elkaar trouwens al 26 jaar.

Matt: Ja, wij hebben elkaar in 1997 op school in Boston ontmoet.

 

In oktober 2021 verscheen het meest recente ZBB album ‘The Comeback’. Wat heeft jullie geïnspireerd om dit album te maken?

Clay: De meeste songs ontstaan vanuit ideeën die worden aangedragen door Zac Brown. Iedereen was destijds in meer of mindere mate getroffen door de wereldwijde pandemie en we hadden allemaal het gevoel dat Zac er aan toe was om dit specifieke album te maken en uit te brengen. Toen wij bij elkaar kwamen om aan dit album te werken, in het voorjaar van 2021, zat de wereld nog op slot en waren er nog geen live concerten. En toen het album uiteindelijk op de markt kwam en wij geleidelijk aan weer konden gaan touren bleek wel hoezeer de songs op het album symbool staan om feest te vieren en om onze vrijheid te vieren. Een symbool voor de fans om weer bij elkaar te komen en om naar muziek te luisteren en van muziek te genieten en voor ons als muzikanten om weer op een podium live muziek te kunnen spelen.

Matt: Ik wil er nog aan toevoegen dat het inderdaad bevrijdend was om weer datgene te mogen doen wat we heel ons leven al aan het doen waren, namelijk muziek maken en spelen, iets dat ons plotsklaps abrupt was ontnomen. Zoals reeds eerder gezegd is muzikant zijn het enige wat we willen en kunnen zijn en het was voor ons een grote shock toen dat van de ene op de andere dag niet meer kon. De song ‘The Comeback’ geeft helemaal weer over hoe we ons voorstelden dat ons gevoel zou zijn op de dag dat de wereld weer van het slot zou mogen gaan en we weer ons eerste live concert zouden kunnen spelen.

Wellicht een moeilijke vraag, maar ik stel hem toch: welke song van ‘The Comeback’ is jullie favoriete song?

Clay: Ik hou heel erg van de groove op ‘Old Love Song’. Ik weet niet precies op welke plaats van de tracklist deze song staat, maar ik krijg er steeds een goed gevoel van.

Matt: Ik ben even de tracklist aan het bekijken, want ik vind dit een hele goede, maar tegelijkertijd ook lastige vraag. We hebben het album ook al een hele tijd geleden opgenomen. Stel je volgende vraag maar en dan kom ik later bij je terug met een antwoord op deze vraag, ha ha.

 

In september 2022 hebben jullie een deluxe versie van ‘The Comeback’ uitgebracht, die bestaat uit alle songs van de ‘basic’ versie van ‘The Comeback’ uit 2021, aangevuld met 6 re-imagined versies van sommige van die songs. Op die re-imagined versies werken jullie samen met o.a. Ingrid Andress, Blake Shelton en Cody Johnson. Wat bracht jullie op het idee om een ‘re-imagined’, deluxe versie van ‘The Comeback’ op de markt te brengen?

Matt: De re-imagined versies van die 6 songs waren eigenlijk een manier om die songs een extra dimensie te geven. Het gaf ons ook de gelegenheid om samen te werken met artiesten die we bewonderen en waar we graag mee samenwerken. Voor ons allemaal, en voor Zac in het bijzonder, was het bijvoorbeeld een droom die werkelijkheid werd om op de re-imagined versie van ‘Love And Sunsets’ samen met ‘gast-gitarist’, en een van onze muzikale helden, James Taylor te mogen spelen. En het was ook een hele eer om met Jimmy Buffett op ‘Same Boat’ te mogen samenwerken. Om trouwens antwoord te geven op jouw vorige vraag: ‘Same Boat’ is mijn favoriete song van het album ‘The Comeback’. Dat nummer is heel gaaf om te spelen als bassist. We twijfelden ook geen seconde toen bleek dat Jimmy Buffett wilde meewerken aan de re-imagined versie van ‘Same Boat’, want het is een song die hem op het lijf geschreven is, een song die naadloos in zijn repertoire past. En dan waren er ook nog een paar verrassingen. Ingrid Andress, bijvoorbeeld. Eerlijk gezegd was ik niet echt bekend met haar repertoire, maar toen ik haar in de studio meemaakte en haar daarna op het podium ‘Any Day Now’ live met ons hoorde zingen, werd ik weggeblazen. Ik ben ondertussen fan van haar geworden. Net voordat we met dit interview begonnen was ik trouwens naar muziek van haar aan het luisteren. De re-imagined versies gaven ons in ieder geval de kans om nieuwe muzikale dingen en richtingen te ontdekken en uit te proberen en om uit onze comfort zone te treden, maar met de volle overtuiging dat het eindresultaat nog vele malen beter zou zijn en uiteindelijk ook is geworden dan de originele versies.

 

Kijkend naar het volledige Zac Brown Band repertoire, wat is jullie favoriete Zac Brown Band song aller tijden?

Clay: Wow, dat is een lastige vraag, want mijn mening hierover verandert constant.

Matt: Bedoel je met jouw vraag: om naar te luisteren of om te spelen? Want dan krijg je twee verschillende antwoorden.

Die keuze is aan jullie.

Matt: Ik ga jouw vraag opdelen in een aantal antwoorden. Mijn favoriete song om live te spelen op een podium is ‘Free’, want dat nummer brengt telkens zo’n louterend gevoel teweeg. Wanneer ik deze song speel dan dwaal ik af met mijn gedachten en kom ik op een gelukzalige plek terecht. Als luisteraar maak ik echter een andere keuze. Ik ken de andere bandleden al heel lang en wij zijn ook allemaal al een hele lange tijd hele goede vrienden. Echter, ik zat niet vanaf het begin bij de Zac Brown Band, want ik ben pas in 2014, ten tijde van het album ‘Jekyll + Hyde’, toegetreden tot de Zac Brown Band. Maar ik was al een fan van de Zac Brown Band lang voordat ik zelf een ZBB-bandlid werd. Als luisteraar wil ik het hebben over hele albums en niet over individuele songs. En dan wil ik het voornamelijk hebben over de oudere albums. Uiteraard begon alles met het album ‘The Foundation’. En toen kwam de opvolger ‘You Get What You Give’. Op dat album hoor je heel duidelijk de koerswijziging van de band en het is geen toeval dat die koerswijziging net op dat album tot stand kwam, want toen trad Clay toe tot de ZBB familie. Wat mij betreft is ‘You Get What You Give’ het beste album van de band tot nu toe. Ze zaten toen nog vol energie en adrenaline van het succes van ‘The Foundation’ en aan dat succesrecept voegden ze Clay toe. Clay voegde een nieuw perspectief en een nieuwe dimensie toe aan de band. Als je bijvoorbeeld naar het nummer ‘I Play The Road’ luistert, dan hoor je precies de toegevoegde waarde van Clay voor de Zac Brown Band.

Clay: ‘I Play The Road’ is trouwens mijn favoriete song om live te spelen.

Matt: Maar ook ‘Quiet You Mind’ en ‘Colder Weather’ zijn songs die ZBB en waar ZBB voor staat op dat album exact definiëren en daar heeft Clay een hele grote bijdrage aan geleverd. Eigenlijk is elke song van dat album mijn favoriete ZBB song om naar te luisteren.

 

Zac Brown Band
Zac Brown Band; foto Danny Clinch

 

In maart 2023 reizen jullie naar de UK en Ierland om, reeds voor de derde keer, headliner te zijn van het C2C Country to Country festival. Waarom spelen jullie zo graag op dit festival?

Clay: Het geeft ons de kans om op te treden in landen waar we niet elk jaar touren. En het geeft ons ook de kans om op te treden voor een groot aantal toeschouwers en tegelijkertijd voor een publiek dat niet alleen voor de Zac Brown Band komt, aangezien er meerdere artiesten op dezelfde dag op de affiche staan. Voor mezelf is zo’n festival ook interessant, want meestal ontdek ik dan wel een of meerdere artiesten waar ik voorheen nog nooit van had gehoord of waarmee ik nog niet zo bekend was. In de US spelen we vaak onze eigen headline shows en treden we niet vaak op tijdens festivals en dan is een festival zoals C2C een uitgelezen kans om onze horizon te verbreden en om nieuwe artiesten te leren kennen. En ook om mensen met onze muziek kennis te laten maken en nieuwe Zac Brown Band fans voor ons te winnen.

Matt: Tijdens die trip naar Glasgow, Dublin en Londen is de muziek haast ondergeschikt aan het verlangen om die steden (verder) te ontdekken. Het zijn namelijk drie van mijn favoriete wereldsteden om te bezoeken. Ik kijk er al enorm naar uit om een paar dagen voor het festival reeds in Glasgow aan te komen en me te verlekkeren aan de lokale drankjes, ha ha.

Clay: In Dublin vermaken we ons ook altijd. Het publiek in Dublin behoort tot de meest energieke toeschouwers die we ooit hebben meegemaakt.

 

Jammer genoeg hebben jullie nog nooit opgetreden op het Europese vasteland. Wanneer kunnen we een Zac Brown Band concert verwachten in Nederland?

Clay: Die vraag kunnen wij niet beantwoorden, want dat is niet onze beslissing. Wij zouden dolgraag optreden in de rest van Europa, maar vaak is dat om logistieke en plantechnische redenen niet mogelijk. Tijdens het jaar spelen we slechts een beperkt aantal shows waarbij we langere tijd van onze gezinnen gescheiden zijn, want uiteindelijk zijn zij het belangrijkste in ons leven. Maar mogelijk doen zich in de toekomst mogelijkheden voor om wel in Nederland en de rest van Europa op te treden.

Matt: De trip in maart 2023 zal de langste aaneengesloten periode zijn gedurende dit hele jaar dat we gescheiden zullen zijn van onze gezinnen, want onmiddellijk na C2C reizen we door naar Australië, waar we optreden tijdens het CMC Rocks festival.

 

Een aantal maanden geleden verwelkomde ZBB een nieuw bandlid, Caroline Jones. Hoe bevalt de samenwerking met Caroline?

Clay: Het is geweldig om met haar samen te werken. Ze is een fantastische muzikante, een harde werkster en voegt heel veel toe aan de band.

Matt: Ze voegt ook een jeugdig element toe, ze verjongt de band. Wij worden allemaal een dagje ouder en zij is ons kleine, jongere zusje. Zij is zo’n harde werkster en ontwikkelt zich constant op muzikaal vlak en hierdoor stimuleert ze ons allemaal om mee te groeien en om constant op een hoog niveau te blijven presteren. En dat is alleen maar positief, want het is niet omdat we een dagje ouder worden, dat we op onze lauweren moeten gaan rusten.

 

Wat is volgens jullie de magie van de Zac Brown Band?

Clay: Goede songs, echtheid en oprechtheid. Wij zijn altijd onszelf, ook op het podium. Wij houden van elkaar en zien elkaar als een grote, muzikale familie. Alles draait om muziek bij ons.

Matt: Daar sluit ik me helemaal bij aan. De magie zit hem in de songs. Songs waar je je mee kan vereenzelvigen, songs waarin je jezelf herkent, songs met wijze levenslessen. En die songs worden overgebracht door middel van Zac’s indrukwekkende stem, omgeven door onze harmonieën en melodieën. En dan is er nog de muzikale veelzijdigheid van alle bandleden. Hierdoor voelt het voor de luisteraar alsof je in een vijf-sterrenrestaurant aan het dineren bent.

 

Jullie zeiden zonet dat de Zac Brown Band een grote, muzikale familie is. Dan zal ik maar niet vragen naar wie jullie favoriete ZBB bandlid is…

Clay: Dat mag je gerust vragen hoor. Matt is mijn favoriete bandlid, ha ha!

Matt: En Caroline is mijn favoriete bandlid, ha ha!

 

Jullie hebben vele jaren geleden ook samengewerkt en getourd met John Mayer. Wat is het grootste verschil tussen touren met John Mayer en touren met Zac Brown Band?

Matt: Er zijn voor mij grote verschillen tussen touren met John Mayer en touren met Zac Brown Band. Ik heb met John getourd in de begindagen van zijn carrière. In die tijd zaten we met zijn allen in een tourbusje voor 15 passagiers dat een aanhangwagen met instrumenten en apparatuur voorttrok. En nu zitten we met 10 personen in een grote tourbus. Touren met Zac Brown Band nu is dus een stuk comfortabeler vergeleken met touren met John Mayer in 2002. Uiteraard heeft John Mayer nu ook een dusdanige status opgebouwd waardoor hij veel comfortabeler kan reizen. Deel uitmaken van en een volwaardig bandlid zijn van de Zac Brown Band geeft je toch een heel ander gevoel dan de ‘wingman/assistent’ te zijn van een solo-artiest, want als bandlid kan ik muzikale input geven en heb ik inspraak over hoe de muziek wordt ingespeeld op de albums en als bandleden heb je ook een hechtere band dan wanneer je met een solo-artiest tourt.

Wat is de mooiste zin die jullie ooit hebben gehoord/gelezen in de literatuur, in een song…?

Clay: Dat moet uit ‘The End’ van The Beatles komen: ‘And in the end, the love you take, is equal to the love you make.’ Het maakt niet uit hoe vaak ik die song hoor, die woorden komen telkens weer keihard binnen.

Matt: Wederom een lastige vraag, want ik vind dat er zoveel moois en betekenisvols is geschreven. Maar als ik er dan toch eentje moet uitpikken dan kies ik voor ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen: ‘And I've seen your flag on the marble arch, but listen love, love is not some kind of victory march, no it's a cold and it's a broken Hallelujah.’ Dat is toch behoorlijk diepzinnig... en tegelijkertijd ook ietwat deprimerend.

 

Wat is jullie favoriete muziekfestival?

Clay: Toch wel C2C, niet alleen omwile van de steden die we dan kunnen bezoeken, maar ook omdat er niet zo heel veel festivals zijn waar artiesten op verschillende podia tegelijkertijd optreden. Coachella, Bonnaroo en Stagecoach zijn ook hele leuke festivals. Maar C2C geeft ons een unieke kans om drie fantastische wereldsteden te bezoeken en dat maakt het festival toch wel heel speciaal.

Matt: Ik hou zelf niet echt van muziekfestivals. Vorig jaar hebben we erg last minute Willie Nelson vervangen op het New Orleans Jazz Fest en dat was wel een hele gave belevenis.

 

Wat is jullie favoriete venue om op te treden? Is dat Fenway Park in Boston?

Clay: Voor mij is dat Bank of New Hampshire Pavilion in Gilford, New Hampshire.
Matt: Daar sluit ik me volmondig bij aan.
Clay: In september 2023 treden we daar tweemaal op.
Matt: Clay houdt zoveel van die venue dat hij zelfs familie is geworden van de eigenaars van de venue.
Clay: Ik ben inderdaad met hun dochter getrouwd, ha ha!

 

Wie is volgens jullie op dit moment de meest onderschatte artiest/band?

Clay: Ongetwijfeld Marcus King!

 

Het interview is werkelijk voorbijgevlogen en het is alweer tijd voor de slotvraag: wat willen jullie de lezers van newcountry.nl toewensen?

Matt: Bel alle radiostations in Nederland en vraag hen om Zac Brown Band voor een concert naar Amsterdam te halen! Dankjewel dat jullie naar onze muziek luisteren! We houden van jullie!

Clay: Blijf nieuwe muziek ontdekken, dat is zo belangrijk!

 

­