Exclusief interview met Tim Hicks

Door

Opnieuw had newcountry.nl het genoegen om een interessante en heel charmante new country artiest te mogen interviewen. Ditmaal was het de beurt aan de Canadese zanger Tim Hicks, bekend van hits als ‘What A Song Should Do’, ‘Loud’, ‘No Truck Song’ en ‘Stronger Beer’. Het werd een zeer leuk en onderhoudend gesprek over zijn meest recente EP ‘Campfire Troubadour’ (recensie van deze EP is ook terug te lezen op newcountry.nl), projecten waar hij aan werkt, zijn all-time favorite songs, levenslessen geleerd tijdens de pandemie, een korte vragenronde en zelfs Belgisch en Nederlands bier!

 

Interview met Tim Hicks

 

Wie is Tim Hicks in zijn eigen woorden?

Ik ben een werkende muzikant, die gepassioneerd bezig is met het maken van nieuwe muziek en die niet kan wachten om weer voor een live publiek op te treden! Ik heb van jongs af aan in verschillende bands gespeeld en ben altijd met muziek bezig geweest. Daarnaast ben ik ook een vader, door de pandemie zelfs tijdelijk huisman geweest, van twee prachtige kinderen.

 

In mei 2021 verscheen jouw uitstekende akoestische EP ‘Campfire Troubadour’. Waar haalde je de inspiratie voor het maken van deze EP vandaan?

Het idee om een akoestische EP op te nemen borrelde al een tijdje in mij, maar toen we in Canada voor de derde keer in lockdown zaten werd ik helemaal gek en besloot ik dat de tijd eindelijk was aangebroken om het idee in praktijk om te zetten. Canada heeft trouwens een grote kampeertraditie en mijn vrouw en ik houden ook heel erg van kamperen en van kampvuren, dus dat gegeven heeft uiteraard ook heel veel inspiratie opgeleverd. Samen met een aantal bevriende muzikanten zijn we aan het schrijven gegaan en hebben we veel lol gehad tijdens het opnemen van de nummers. Mensen kennen mij voornamelijk als een artiest die met een full-electric band optreedt en met dit album wilde ik ook een andere kant van mezelf laten zien, want ‘band music is different from acoustic music’. Zelf had ik nooit gedacht aan het toevoegen van kampvuur- en krekelgeluiden tussen de nummers door en daar was ik in het begin zelfs een beetje wantrouwig over, maar ik moet toegeven dat het idee van een van mijn muzikale vrienden goed heeft uitgepakt, want het geeft nog een extra laag aan de EP.

 

Enige minpuntje aan ‘Campfire Troubadour’ is dat ie slechts 7 nummers bevat. Waarom geen volledig album?

We wisten eerlijk gezegd niet hoe de EP zou worden ontvangen, omdat ie afwijkt van mijn gebruikelijke repertoire. Ook hadden we te maken met budgettaire beperkingen want zoals je weet leven we momenteel voornamelijk in een streamingscultuur ipv een fysieke albumcultuur. We zijn dus voorzichtig begonnen, maar we hebben genoeg materiaal geschreven om drie ‘Campfire Troubadour’ albums op te nemen, dus wie weet wat er in de toekomst nog volgt.

 

Wat is jouw favoriete song van ‘Campfire Troubadour’?

Dat wisselt nogal eens, maar meestal kies ik toch voor ‘Annaleigh’, een lied voor mijn 8-jarige dochter, dat al een tijdje op de plank lag. Ze vond dat het eindelijk tijd werd om dat nummer op plaat te zetten.

 

Wanneer Tim Hicks tussen twee vragen door hoort dat ik fan ben van Bon Jovi pakt hij spontaan zijn gitaar en speelt de intro van ‘Wanted Dead Or Alive’. Wat een mooi geschenk!

Op 25 februari 2022 verschijnt jouw nieuwste single ‘Whiskey Does’. Kan je iets onthullen over andere projecten waar je op dit moment mee bezig bent?

Ik ben constant bezig met het schrijven van nieuwe muziek. Zo zat ik gisteren nog in een online meeting met een Amerikaanse zanger en een Australische band om aan een song te werken. Onlangs hebben we ook twee videoclips opgenomen, een voor mijn nieuwe single ‘Whiskey Does’ en een voor een nog te verschijnen song.

 

Twee jaar geleden speelde je tijdens jouw eerste concert in Nederland een heel korte set tijdens C2C Amsterdam en dit jaar sta je in maart op het podium van C2C in de UK. Is er ook ruimte voor een nieuw concert in Nederland of België?

Die set was inderdaad heel kort, want we hadden maar een krap tijdslot en toen bleek ook nog dat de gitaar van mijn gitarist het, net voordat we het podium zouden opgaan, niet deed. Dit keer kom ik jammer genoeg enkel naar C2C in de UK, maar ik hoop dat ik op een van de volgende edities van C2C Amsterdam weer wordt uitgenodigd en dan een concert met mijn volledige band kan geven. Of een eigen mini headliner tour door Europa, maar dan moet ik nog een boekingskantoor vinden dat zo’n tour voor mij kan inplannen.

 

Een van jouw bekende songs is ‘Stronger Beer’, een lied waarin je op humoristische wijze Canada/Canadezen vergelijkt met Amerika/Amerikanen. Wat weet jij over Nederlands en Belgisch bier? Weet je bijvoorbeeld dat Belgisch bier vaak veel sterker is dan Canadees bier?

Ha, ha, dat heb ik inderdaad gehoord, want ik heb ook Belgische roots. Toen ik in 2020 in Amsterdam was heb ik ook de Heineken Experience Tour gedaan. En ook vanuit Duitsland krijg ik vaak berichten dat ik daar moet komen touren om te proeven hoe sterk hun bieren wel niet zijn. Dat worden ongetwijfeld erg interessante en leuke concerten in de Benelux en Duitsland als die er ooit komen.

 

Wat zijn jouw lievelingsvenues om op te treden?

Dat zijn er meerdere, maar om er twee specifiek te benoemen: The Commodore Ballroom in Vancouver (een heerlijke nostalgische zaal voor ballroom dancing) en de Bud Stage in Toronto.

 

Welke venues staan nog op jouw bucket list?

Ik zou nog in heel veel venues willen spelen en dan voornamelijk in Europa. Maar dus eerst een boekingskantoor regelen om een tour in te plannen.

 

Indien je uit alle songs die ooit werden uitgebracht mag kiezen, welke drie songs zou je zelf ooit willen zingen tijdens een concert of uitbrengen op een album?

 • A Day In The Life – The Beatles

 • Gimme Shelter – The Rolling Stones

 • Good Ol’ Boys – Waylon Jennings

 

Ik ben namelijk een groot fan van The Beatles en van The Rolling Stones. En aan het nummer van Waylon Jennings heb ik mooie jeugdherinneringen, want het was de titelsong van de legendarische en mijn favoriete tv-serie ‘The Dukes of Hazzard’.

 

Tijd voor een korte vragenronde

 • Favoriete muziekinstrument: zonder twijfel, de akoestische gitaar

 • Favoriete muziekfestival: Boots and Hearts, Canada’s grootste camping countryfestival in Ontario

 • Favoriete song aller tijden: I’m Amazed – Paul McCartney

 • Meest ondergewaardeerde countryartiest: dat is ongetwijfeld de Canadese zanger Corb Lund

 

Tijd om te kiezen

 • Spotify of Fysieke CD? Cedric, we zijn van dezelfde generatie, dus ik denk dat we allebei kiezen voor de fysieke CD

 • CCMA Award of CMA Award? Ik ben trots op mijn afkomst, dus zeker een CCMA Award

 • Fiddle of Pedal Steel? Pedal Steel, without a doubt

 • Nashville, Tennessee of St Catharines, Ontario? Ik hou van Nashville, maar ik hou nog meer van thuiskomen. Eigenlijk een onmogelijke keuze, maar dan kies ik toch voor St Catharines, Ontario

 • Stadionconcert of Intiem concert in een klein theater? Stadionconcert

 • Akoestisch of Full-electric concert? Full-electric concert

 

Wat heb je geleerd van het leven tijdens een pandemie?

Ik heb heel veel dingen geleerd. Zo weet ik nu dat thuisonderwijs geven aan jouw kinderen, zelfs met een universiteitsdiploma op zak, geen gemakkelijke opgave is. En aangezien mijn vrouw verpleegster is en tijdens de lockdowns extra veel moest werken, heb ik tijdens de pandemie geleerd hoe een huishouden moet worden gerund. Maar het belangrijkste wat ik heb geleerd is om te reconnecten met mijn partner en mijn gezin. Voorheen dacht ik dat ik altijd een uitstekende partner en vader was, maar omdat ik toen ook heel vaak van huis was en met veel projecten tegelijkertijd bezig was, kwam ik er tijdens de pandemie achter dat ik voor de pandemie slechts een matige voldoende scoorde als partner en als vader. Door nieuwe prioriteiten te stellen en meer aandacht te besteden aan quality time met ons gezin hoop ik nu toch wel een ruime voldoende te scoren, maar die vraag durf ik eigenlijk niet aan mijn vrouw te stellen, ha, ha.

 

Jammer genoeg zijn de dertig minuten voorbijgevlogen en is het alweer tijd voor de slotvraag: Wat wil je de lezers van newcountry.nl toewensen?

Ik ben zo blij dat de wereld weer op weg lijkt naar een of andere vorm van ‘normaal’ en kijk erg uit naar de fantastische mogelijkheden die er momenteel liggen voor countrymuziek, zeker ook nu deze muziekstijl steeds meer aan populariteit wint in landen als Nederland. Hopelijk kan ik snel weer naar Nederland en de rest van Europa komen zodat we met elkaar kunnen genieten van heerlijke live concerten!

 

Tim Hicks

LINKS | TIM HICKS

 

­