Exclusief interview met The Shires

Door

Naar aanleiding van het verschijnen van hun nieuwste album ’10 Year Plan’ had newcountry.nl het genoegen om Ben Earle en Crissie Rhodes van The Shires te mogen interviewen. Het werd een heerlijk ontspannen gesprek over hun nieuwste album, hun wens om te touren buiten de UK, hun favoriete songs, het verschil tussen Europese en Amerikaanse new country muziek en zelfs het Eurovisiesongfestival.

 

Interview met The Shires

 

De ondertussen traditionele openingsvraag: Wie zijn The Shires in hun eigen woorden?

Ben: Wij zijn Ben en Crissie, het best verkopende UK countryduo in de UK. Wij vormen nu bijna 10 jaar een duo en de tijd is voorbijgevlogen! Ik weet nog goed dat ik 10 jaar geleden, op 24-jarige leeftijd, de muziek van Lady A aan het beluisteren was en helemaal doordrongen werd van liefde voor de countrymuziek. Daarop heb ik een oproep op Facebook geplaatst om te zoeken naar een vrouwelijke countryartiest. Zo kwam ik in contact met Crissie en is de bal aan het rollen gegaan.

 

Op 11 maart 2022 verscheen jullie nieuwste studioalbum, getiteld ’10 Year Plan’. Waarom hebben jullie gekozen voor deze titel en wat was jullie inspiratie voor dit album?

Crissie: De titel is nogal voor de hand liggend aangezien we bijna tien jaar een countryduo vormen. We hebben eigenlijk nooit een 10-jarenplan opgesteld voor The Shires en we hadden al helemaal niet gedacht dat we het na 10 jaar nog even leuk of mogelijk zelfs nog leuker zouden vinden om samen op te treden en muziek te maken. Dat is eigenlijk een hele prestatie en al helemaal voor een countryduo in de UK. ’10 Year Plan’ is trouwens niet alleen de albumtitel maar ook de titel van een song op het album.

 

Welke is jullie favoriete song op het nieuwe album?

Ben: Dat wisselt nog dagelijks aangezien het album nog zo nieuw is voor ons. Maar op dit moment is ‘Plot Twist’ mijn favoriete song, omdat het een song is die je doet nadenken over het leven.

Crissie: Bij mij hangt het af van mijn gemoedstoestand, maar ik kies momenteel voor ‘Cut Me Loose’ (een song die we eigenlijk reeds op ons tweede album wilden plaatsen maar dat toen uiteindelijk niet hebben gedaan) en ‘Baby We’re Rich’.

 

Jullie hebben reeds twee songs van het album als ‘teasers’ gereleased: ‘I See Stars’ en ‘Wild Hearts’. Ik hoop jullie niet te beledigen maar beide songs hebben een behoorlijke ‘Eurovisie touch’. Hebben jullie er ooit aan gedacht om namens de UK aan het Eurovisiesongfestival deel te nemen?

Ben: Ha, ha, het is grappig dat je dat zegt. De originele demo van ‘Wild Hearts’ klinkt zelfs nog meer als een Eurovisiesongfestivallied. We hebben het er eerlijk gezegd al vaker over gehad of het een idee zou zijn om via het Eurovisiesongfestival meer bekendheid in Europa en de rest van de wereld te krijgen. We zijn zelf ook fans van The Common Linnets en zij hebben in 2014 een mooie tweede plaats behaald op het Eurovisiesongfestival.

Crissie: Dit jaar nemen we zeker niet deel aan het Eurovisiesongfestival, want de deelnemer voor de UK werd een aantal dagen geleden bekendgemaakt, ha, ha. Een van de redenen waarom we nog geen pogingen hebben ondernomen om deel te nemen aan Eurovision is omdat zo’n deelname een carrière ook kan breken. Maar we hebben ondertussen al zoveel materiaal en albums bij elkaar geschreven en een bepaalde status opgebouwd, dus het zou best wel eens kunnen dat we binnen een aantal jaren onze kans wagen.

 

’10 Year Plan’ is ondertussen reeds jullie vijfde studioalbum, na ‘Brave’ (2015), ‘My Universe’ (2016), ‘Accidentally on Purpose’ (2018) en ‘Good Years’ (2020). Welke song is jullie favoriete song tot nu toe?

Ben: Het album ‘Brave’ is mij nog steeds heel dierbaar, want dat was ons debuutalbum. Maar mijn favoriete album is ‘My Universe’, want dat bevat zoveel mooie en diverse songs. En favoriete song? Dat is een moeilijke, maar dan kies ik toch voor ‘I Just Wanna Love You’, een lied dat heel veel mensen op een mooie manier beroert.

Crissie: Mijn favoriete albums zijn ‘My Universe’ en ‘Accidentally on Purpose’, een album met meer poppy invloeden waardoor we een nog breder publiek konden aanspreken. Mijn favoriete song is ‘Daddy’s Little Girl’. Ik heb zelf mijn vader op jonge leeftijd verloren en heb deze song geschreven vanuit het oogpunt van een dochter. Ik had nooit kunnen denken dat zoveel dochters en ook vaders zich zo kunnen vereenzelvigen met dit nummer. Het is telkens heel ontroerend om de emoties te zien die deze song teweegbrengt bij ons publiek tijdens live concerten.

 

Dit jaar treden jullie op tijdens C2C in de UK en in april en mei 2022 doen jullie een uitgebreide tour door de UK. Wanneer gaan jullie touren in de rest van Europa en meer specifiek in Nederland? Zo zou een optreden tijdens bijvoorbeeld Ilse DeLange’s Tuckerville festival in Enschede een ideaal startpunt zijn voor jullie om het Nederlandse publiek voor jullie te winnen.

Crissie: Wij willen niets liever dan in Europa te gaan touren en wat we daar voor nodig hebben is vele fans die concerten van ons buiten de UK aanvragen.

Ben: Wat niet zo bekend is, is dat wij een goede band hebben met Nederland. Zo heb ik in Friesland gewerkt met Elske DeWall aan haar album ‘Brave’ (2012). Tevens heb ik in Nederland samengewerkt met VanVelzen en met Ben Saunders.

 

The Shires
Ben Earle en Crissie Rhodes AKA The Shires

 

Wat is volgens jullie het grootste verschil tussen Europese en Amerikaanse (new) countrymuziek?

Ben: Voornamelijk het accent, ha, ha. Eigenlijk is er tegenwoordig nagenoeg geen verschil meer tussen Europese en Amerikaanse (new) countrymuziek. Alle grote streamingplatforms maken geen onderscheid meer tussen Europese, Amerikaanse en Canadese countryartiesten en dat is een goede evolutie. Nashville is tegenwoordig ook veel meer verbonden met de rest van de wereld, zeker vergeleken met tien jaar geleden. Het mooie is dat je tegenwoordig bijna niet meer kan horen uit welk deel van de wereld een countryartiest afkomstig is.

 

Als jullie uit alle songs die ooit zijn uitgebracht zouden mogen kiezen, welke drie songs zouden jullie dan zelf willen opnemen?

Crissie: Voor mij is er maar een song en dat ‘It’s All Coming Back To Me Now’ van Céline Dion!

Ben: ‘When You Say Nothing At All’, het maakt mij niet uit wie deze song zingt, of dat nu de versie is van Ronan Keating of van iemand anders. Voor mij is dit de slimst geschreven song ooit. Om mijn Top 3 te vervolledigen kies ik voor ‘Hey Jude’ van The Beatles en ‘Imagine’ van John Lennon.

 

Tijd voor de korte vragenronde

  • Favoriete muziekinstrument: Piano (in koor)

  • Favoriete muziekfestival: C2C (eveneens in koor)

  • Favorite song of all times: It’s All Coming Back To Me Now (Crissie) / Gravity van John Mayer (Ben)

  • Meest ondergewaardeerde countryartiest/band: Charlie Worsham (Ben) / Kezia Gill (Crissie)

 

Tijd om te kiezen

  • Spotify of Fysieke CD/Vinyl? Ben: Ik kan niet kiezen, beiden hebben hun voor- en nadelen.

  • Nashville of Londen? Ben: Nashville

  • Optreden tijdens C2C of Optreden in een uitverkochte Royal Albert Hall? Crissie: Als ze ons ooit programmeren op het hoofdpodium, dan zeg ik C2C, maar aangezien dat nog steeds niet het geval is, kies ik nu voor de Royal Albert Hall. Wat een geweldige ervaring was het om daar voor onze fans te mogen optreden!

  • CMA Award of Brit Award? In koor: CMA Award!

  • Fiddle of Pedal Steel? Beiden: Pedal Steel

  • Jimmie Allen of Lauren Alaina? Crissie: dat is een moeilijke, want we hebben met beide artiesten samengewerkt, maar dan kies ik toch voor Lauren! / Ben: ik zou een avondje gaan stappen met Lauren en muziek maken met Jimmie, ha, ha!

 

Ik had jullie nog heel veel vragen willen stellen maar jammer genoeg is het alweer tijd voor de slotvraag: Wat willen jullie de lezers van newcountry.nl toewensen?

Crissie: Wij willen jullie vragen om jullie te laten horen en om massaal te vragen/eisen om een of meer The Shires concerten in Nederland bij concertpromotoren en bij ons label.

 

LINKS | THE SHIRES
­