Exclusief interview met Scotty McCreery

Door

Nadat de wereld nagenoeg twee jaar had stilgelegen omwille van de Covid pandemie was er op zaterdag 19 maart 2022 eindelijk opnieuw een hoogdag voor de new countrymuziek in Nederland: Scotty McCreery and Friends, eigenlijk een mini C2C festival, in Melkweg Amsterdam. Newcountry.nl had het genoegen om 20 minuten te mogen praten met de uiterst sympathieke hoofdrolspeler, Mr. Scotty McCreery. Een interessant gesprek over zijn nieuwste album ‘Same Truck’, zijn aanstaande optreden dat later die avond zou plaatsvinden in Amsterdam, hoogtepunten uit zijn 10-jarige carrière, lessen geleerd tijdens de pandemie en zijn grote idool George Strait.

 

Interview met Scotty McCreery

 

Scotty, eerst en vooral dankjewel dat je tijd wil vrijmaken voor newcountry.nl in jouw drukke agenda. Laten we beginnen met de openingsvraag: Wie is Scotty McCreery in zijn eigen woorden?

Ik ben een echte familieman. Mijn vrouw en ik kennen elkaar ook al een hele tijd, zij is een heel belangrijk onderdeel van mijn muziek en van wie ik ben. Ik ben een persoon die trouw wil zijn aan zijn roots, aan zijn muziek en aan zijn dagelijks leven. Mijn roots, mijn familie en mijn vrienden zijn het allerbelangrijkste in mijn leven.

 

Jouw meest recente album is ‘Same Truck’. Wat was jouw inspiratie voor dit album?

Same Truck’ is een heel ander album geworden vergeleken met mijn vorige albums. Een album gemaakt tijdens de pandemie. We hadden net voor de pandemie uitbrak een groot gedeelte van de songs voor een ander album opgenomen, maar tijdens de pandemie hadden we zoveel tijd om nieuwe songs te schrijven, dat we het album ‘Same Truck’ hebben geschreven. ‘Same Truck’ is daarom voor mij een album vol reflectie geworden, want voor het eerst sinds ik 15 of 16 jaar oud was, zat ik langdurig thuis en kon ik nadenken over het leven en over de dingen waar ik dankbaar voor ben.

 

Wat is jouw favoriete song van het album ‘Same Truck’?

Ze zijn mij uiteraard allemaal dierbaar, maar mijn persoonlijke favoriet is ‘How Ya Doin’ Up There’, het slotnummer op het album. Dat is een echte Scotty song. Een song die heel wat mensen doet nadenken over de toestand van de wereld en over hoe we wat liever voor elkaar moeten zijn.

Wanneer ik Scotty vertel dat een van mijn favoriete songs van het album ‘The Waiter’ is, een song die voor mij past in the rijtje ‘The Chair’ van George Strait en ‘The Dance’ van Garth Brooks, vertelt Scotty mij dat deze song eigenlijk reeds in 2015 klaar was en bedoeld was voor een album dat uiteindelijk niet op de markt werd gebracht. Uiteindelijk belandde het ook niet op zijn vorige album ‘Seasons Change’, omdat het niet paste in de stijl van dat album en in de levensfase waarin hij zich toen bevond. Maar nu was het momentum er wel en werd de song onderdeel van ‘Same Truck’.

 

In 2011 won je, op 17-jarige leeftijd, American Idol. Wat zijn jouw persoonlijke hoogtepunten uit jouw 10-jarige carrière?

Ik heb al heel wat persoonlijke hoogtepunten meegemaakt, maar als ik moet kiezen, dan wil ik de volgende drie hoogtepunten uitlichten: in 2011 heb ik mogen optreden tijdens de World Series en dat vond ik een hele eer want ik ben een erg grote baseballfan, op persoonlijk vlak was mijn absolute hoogtepunt tot nu toe mijn huwelijk in 2018 en ik ben ook erg trots op de song ‘Five More Minutes’, mijn allereerste nummer 1 hit!

 

In de afgelopen week heb je getourd in Europa, met drie optredens in Dublin, Glasgow en Londen tijdens C2C, drie optredens in Duitsland en als afsluiter treed je vanavond op in Melkweg Amsterdam. Welke van deze Europese gigs was de leukste en waarom?

Dat is ongetwijfeld de C2C show in Dublin, enkel en alleen al omwille van mijn Ierse roots. Maar ook de show in Amsterdam wordt ongetwijfeld een erg leuke ervaring, want van de non-C2C shows tijdens onze Europese tour wordt Amsterdam het meestbezochte concert.

 

Wat kunnen de fans vanavond verwachten van Scotty McCreery and Friends in Amsterdam?

Callista Clark en Tenille Arts (de twee Friends die samen met Scotty de affiche vormen van dit concert) zijn uiterst getalenteerde artiesten. Ik ben een groot bewonderaar van beide dames. Het publiek zal ongetwijfeld onder de indruk raken van hun stemmen en verhalen.

Ikzelf vind kleinere venues als de Melkweg heel leuk, want in zulke intiemere venues heb ik meer ruimte voor interactie met de fans en om ook verhalen te vertellen (o.a. over het ontstaan van de songs) tussen de songs door. Het wordt zeker een veel intiemere show dan tijdens mijn C2C optredens.

 

Heb je al de gelegenheid gehad om wat sightseeing te doen in Amsterdam?

Amsterdam is een geweldige stad met hele mooie gebouwen en pleinen. We zijn vandaag ook voorbij het Anne Frank Huis gewandeld, maar we hadden geen tickets dus hebben we het niet kunnen bezoeken. Morgen (zondag 20 maart 2022) heb ik een vrije dag en wil ik nog wat meer van de stad gaan ontdekken voordat ik weer naar de US vlieg. Misschien ga ik morgen wel een Canal Tour doen.

 

Scotty McCreery Mellkweg Amsterdam
Scotty McCreery Mellkweg Amsterdam 19-03-2022

 

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen Amerikaanse en Europese fans?

Fans in Europa zijn echt in tune with the music, zij luisteren veel meer naar de songteksten dan de fans in Amerika. In Amerika ligt de nadruk toch meer op feesten dan op songinhoud. Hier in Europa waarderen fans de woorden en muziek veel meer en als artiest geeft dat zoveel voldoening. En dan het applaus dat je na elke song en na een concert krijgt. Kippenvel gewoon!

 

Als je uit alle songs kan kiezen die ooit werden uitgebracht, welke 3 songs zou je dan zelf willen zingen/uitbrengen?

Voor mij is dat eigenlijk elke George Strait song, want ik ben een ontzettend groot fan van hem. Als ik er eentje moet uitpikken, dan kies ik voor ‘Check Yes Or No’, die zing ik vaak en vanavond trouwens ook. George Strait belde mij toen ik in 2011 deelnam aan American Idol en ik kan je zeggen dat je helemaal uit je dak gaat wanneer je op 17-jarige leeftijd een belletje krijgt van de grootmeester himself! Elke keer wanneer ik ‘Check Yes Or No’ zing denk ik weer terug aan dat moment in 2011. En op mijn nieuwe album breng ik ook een ode aan hem met de song ‘Damn Strait’. Opnieuw een kippenvelmoment want George twitterde hoezeer hij mijn song waardeerde.

Een andere song waar ik van hou is ‘Hello Darlin’’ van Conway Twitty. Die song heb ik gezongen in de Grand Ole Opry.

En ook verschillende Garth Brooks songs zijn tijdens optredens de revue gepasseerd. Maar bij mijn stemtimbre past ‘The Dance’ het beste.

 

Met welke projecten ben je momenteel bezig?

Wij stoppen eigenlijk nooit met schrijven en zijn voortdurend vooruit aan het plannen on nieuwe nummers en albums te maken. ‘Same Truck’ is nog maar een paar maanden oud, maar van zodra een album op de markt is moet je al vooruit beginnen denken aan een nieuw project/album. Voordat ‘Same Truck’ werd geschreven hadden we al een aantal nummers voor een ander album opgenomen en misschien gaan we daar binnenkort iets mee doen.

 

Wat zijn de belangrijkste lessen die je hebt geleerd tijdens de pandemie?

Ik heb geleerd om nog meer van mijn vrouw te houden. En dat is iets goeds, want wanneer je plotsklaps elke dag thuis bent en op elkaars lip zit, kan het in een relatie twee kanten op gaan. Wij dachten voor de pandemie dat we pas veel tijd met elkaar zouden gaan doorbrengen wanneer we oud en gepensioneerd zouden zijn, en dit omwille van het artiestenbestaan, waarbij je vaak van huis bent. Maar we hebben genoten van onze tijd samen, ook al was het gedwongen en ook al was het geen leuke oorzaak waardoor we verplicht veel tijd samen door moest brengen. We hebben, zoals iedereen, ons moeten aanpassen aan de omstandigheden en aan de uitdagingen die het leven ons brengt.

 

Tijd voor de korte vragenronde

  • Favoriete muziekinstrument: Steel guitar

  • Favoriete muziekfestival: Stagecoach in Californië

  • Favoriete song of all times: He Stopped Loving Her Today – George Jones

  • Meest ondergewaardeerde countryartiest(en): Mijn twee Friends van deze tour, Callista Clark en Tenille Arts. Twee dames met ‘powerhouse voices’: Callista omwille van haar ongelofelijke stembeheersing en Tenille kan een publiek steeds naar haar hand zetten.

 

Tijd om te kiezen

  • CMA Award of Grammy? Grammy

  • Spotify of Fysieke CD? Ik ben een verzamelaar, dus ik ga voor fysieke CD en bij voorkeur zelfs voor fysieke vinyl

  • Fiddle of Pedal Steel? Pedal Steel

  • C2C of Melkweg Amsterdam? Dan kies ik toch voor het intiemere Melkweg Amsterdam, voornamelijk omdat ik dan meer gelegenheid heb om verhalen te vertellen. Maar ik kan niet ontkennen dat het ook een kick geeft om voor 20.000 toeschouwers op te treden tijdens festivals.

  • Tenille Arts of Callista Clark? Ik kan niet kiezen tussen beide dames, dus hier zet ik mijn joker in, ha, ha.

 

En dan is het alweer tijd voor de slotvraag: Wat wil je de lezers van newcountry.nl toewensen?

Eerst en vooral wil ik zeggen dat het fantastisch is om hier in Nederland te zijn. We zijn nog maar 1 dag hier en iedereen geeft ons het gevoel dat we welkom zijn. Nederland is een mooi land en Amsterdam is een prachtige stad. Tijdens volgende Europese tours wil ik zowel de stad Amsterdam als de rest van Nederland verder ontdekken. Hopelijk vermaakt het publiek zich vanavond en voor iedereen die er vanavond niet bij kan zijn: hopelijk zie ik jullie op ons volgende concert in Nederland, want ik kom zeker terug!

 

Scotty McCreery YouTime
 

LINKS | SCOTTY MCCREERY
­