Exclusief interview met Restless Road

Door

De band Restless Road, bestaande uit Zach Beeken, Garrett Nichols en Colton Pack, viert in 2023 zijn 10-jarig bestaan en om dit jubileum luister bij te zetten touren ze in de maand januari 2023 samen met Kane Brown door de UK en Europa. Voor hun concert in Amsterdam op 25 januari 2023 had ik de eer om de drie uiterst sympathieke heren van Restless Road backstage in de Melkweg te mogen interviewen namens newcountry.nl. Het werd een openhartig gesprek over het ontstaan van de band, projecten waar ze momenteel aan werken, hun eerste trip buiten de US en uiteraard hun aanstaande concert in Amsterdam.

 

Interview met Restless Road

De ondertussen traditionele openingsvraag: Wie is Restless Road in hun eigen woorden?

Zach: Wij zijn Garrett, Colton en Zach en wij zijn een country trio. Drie heren, die graag meerstemmig zingen en samen songs schrijven.

Colton: Wij zijn drie leadzangers en nemen om de beurt de leadzang voor onze rekening in onze songs. Dat is iets wat ons uniek maakt. Wij hebben ook het gevoel dat er al enige tijd geen echt meerstemmig country trio meer is geweest en dat gevoel willen we terugbrengen. Een nieuwe Alabama ervaring als het ware.

 

Waar komt de naam Restless Road vandaan?

Zach: Het zijn eigenlijk twee woorden die goed bij elkaar passen, die een mooie alliteratie vormen. Zo is het begonnen en er zat toen nog geen speciale of diepere betekenis aan de bandnaam. Maar door de jaren heen heeft de naam wel een speciale(re) betekenis gekregen. Het leven in het algemeen is eigenlijk een ‘restless road’, het heeft zijn ups en downs en rare kronkels. En het motto van de band is ‘keep your eyes on the road’, blijf steeds gefocust op jouw dromen en doelen en geef nooit op.

 

Restless Road
Zach Beeken, Garrett Nichols,  Colton Pack = Restless Road; foto Angelea Presti

 

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

Colton: De band Restless Road is in 2013 opgericht en wij vieren dit jaar dus het 10-jarig bestaan van de band. Wij hebben al een lange weg afgelegd sinds we elkaar in 2013 bij de X-Factor in de US hebben ontmoet. Een show waar we toen ook in contact zijn gekomen met Kane Brown. In 2019 heeft hij ons gevraagd of wij de eerste band wilden zijn die een contract bij zijn label zou tekenen. Dat hebben we gedaan en sindsdien hebben we al veelvuldig met Kane getourd.

 

En dit is jullie eerste UK/Europese tour, correct?

Colton: Dit is niet alleen onze eerste UK/Europese tour, het is zelfs de eerste keer ooit dat wij buiten de US reizen.

Garrett: Wij zijn inderdaad nog nooit in de UK, in Nederland of in Duitsland geweest. Het is voor ons dan ook een unieke gelegenheid om nieuwe landen, steden en mensen te ontdekken.

 

Hoe zijn de eerste concerten van deze tour, allen in de UK, verlopen?

Garrett: Die waren geweldig. Het is zo cool om nieuwe dingen te ontdekken, want je weet niet wat je moet verwachten wanneer je in een land komt waar je nog nooit geweest bent. Je bent ook een beetje zenuwachtig om op te treden in een nieuw land, want je weet niet of mensen Restless Road kennen, of ze onze songs kennen, hoe ze op onze songs zullen reageren… En dan wordt je zo aangenaam verrast wanneer je ontdekt hoeveel fans je al hebt en hoe goed ze jouw songs kennen. We hebben tijdens onze concerten in de UK alleen maar positieve reacties ontvangen van het publiek.

 

Jullie hebben al een EP gereleased en verschillende singles, maar nog steeds geen album. Wanneer kunnen we een full-length album van Restless Road verwachten?

Colton: Daar hebben we in het verleden al meerdere gesprekken over gevoerd.

Zach: En daar zijn nu opnieuw plannen voor. We hebben een aantal nieuwe songs, die klaar zijn om te worden gereleased. We willen in 2023 zeker veel nieuwe muziek uitbrengen, meer dan we ooit voorheen hebben gedaan, ongeacht of er wel of geen full-length album komt. Maar we zitten op dezelfde golflengte en worden echt wel ongeduldig om een album uit te brengen, want de tijd lijkt er rijp voor. Wij zijn met ons team aan het overleggen wat het beste moment zou kunnen zijn om een album op de markt te brengen. Maar we zijn zeker al meer dan halverwege het traject en gaan ons de volgende maanden focussen op het voltooien van het project.

Colton: En dan volgt hopelijk later dit jaar de release van een album.

 

En willen jullie dan alleen nieuwe songs op dat album plaatsen of ook eerdere singles zoals het prachtige, en mijn persoonlijke favoriet, ‘Growing Old With You’?

Colton: Daar hebben we het gisteren nog over gehad. Als we een album uitbrengen dan zal ‘Growing Old With You’ daar hoogstwaarschijnlijk op staan. Het zou een moeilijke beslissing zijn om die song niet op de plaat te zetten, want het is onze grootste hit tot nu toe en zoveel mensen houden van dat nummer. En zelfs voor ons is het nog een tamelijk nieuwe song, want de song is pas een jaar oud. En mogelijk komen er nog een paar andere singles, die al eerder werden uitgebracht, op het album terecht. Maar hoofdzakelijk zullen het toch nieuwe songs zijn die je op het album zal horen.

 

Wat kunnen de toeschouwers van het concert van Restless Road in Melkweg Amsterdam vanavond verwachten? Zullen we bijvoorbeeld ‘Growing Old With You’ horen?

Garrett: Spoiler alert: Growing Old With You ga je zeker horen, ha ha! Het gaat een leuk concert worden, een volledig akoestische set. En dat is al een hele tijd geleden dat we dat gedaan hebben. Volgens mij was het van voor de pandemie geleden dat we nog volledig akoestisch hebben opgetreden. En daar hebben we heel veel zin in! Je zal pure meerstemmigheid horen: drie stemmen en een akoestische gitaar.

Zach: En je zal ons ook wat beter leren kennen, want tijdens onze set vertellen we ook wat over onszelf.

 

Hebben jullie tijd gehad om Amsterdam te ontdekken?

Zach: We zijn hier minder dan 24 uur geleden aangekomen, maar we hebben het gevoel dat we al veel hebben gedaan. Gisterenavond hebben we door de stad gestruind en hebben we kunnen zien hoe bruisend de stad is en hoeveel plezier de mensen hier lijken te hebben. De vele fietsen, het water, de prachtige architectuur: het spreekt ons allemaal erg aan.

Garrett: De trams zijn wel angstaanjagend hier! We hebben elkaars leven minstens een paar keer gered door elkaar weg te trekken van een voorbijrijdende tram.

Zach: Wij willen zeker nog een keer terugkeren om de stad en de rest van Nederland te ontdekken want een dag is veel te weinig om alles te zien.

Colton: We hebben het al een paar keer tegen elkaar gezegd dat Amsterdam waarschijnlijk een van de mooiste steden is die we ooit hebben bezocht. Er is zoveel te beleven en er zijn zoveel prachtige gebouwen. En al het water in de stad, indrukwekkend.

Zach: En de koffie is overheerlijk!

Garrett: Dat klopt. Ik heb hier de beste caramel latte ooit gedronken.

 

Restless Road
Restless Road; foto Angelea Presti

 

Jullie hebben ondertussen een aantal concerten in de UK achter de rug. Zien jullie een verschil tussen een Amerikaans en een Europees/UK publiek?

Zach: Misschien komt het doordat Amerikaanse new country artiesten niet regelmatig naar de UK en Europa komen en het enthousiasme en de honger van mensen naar new country muziek daardoor groter is in Europa en de UK, maar wij hebben de indruk dat wij in Europa en in de UK heel enthousiast worden ontvangen en dat er echt wordt geluisterd naar onze songs. Wij waren erg verrast hoe goed het publiek in de UK onze songs al kende. Hopelijk is dat vanavond in de Melkweg Amsterdam ook het geval, want wij hebben geen enkel idee of we hier bekend zijn en, zo ja, hoe bekend we hier zijn.

Colton: Wij weten dat Kane Brown een grote fanbase heeft en toch zijn we steeds weer stomverbaasd wanneer wij vanaf het podium zien dat de zaal afgeladen vol zit, dat er absoluut geen enkele extra toeschouwer meer bij past. Het is geweldig om op die manier een eerste concert in een nieuw land, in een nieuwe stad te kunnen geven.

 

Wat is de mooiste zin die jullie ooit hebben gehoord/gelezen in een song, in de literatuur…?

Zach: Persoonlijk hou ik heel erg van een passage in onze nieuwste single ‘On My Way’:

‘I've fallen short
And I've stood back up
When I talk to God I pretend that I'm tough
I wanna believe every prayer that I've prayed
I ain't there yet
But I'm on my way’

 

Wanneer jullie kunnen kiezen uit alle songs die ooit werden geschreven, welke drie songs zou Restless Road willen uitbrengen?

Colton: Een van mijn favoriete songs is toch wel ‘Three Wooden Crosses’ van Randy Travis.

Garrett: Een song die heel goed bij ons en onze stijl van zingen zou passen is ‘Take It Easy’ van de Eagles.

Zach: Ik hou heel erg van ‘When You Say Nothing at All’ van Keith Whitley.

 

Tijd voor de korte vragenronde

  • Favoriete muziekinstrument: Gitaar, want dat is het enige instrument dat ik kan bespelen (Garrett) / Steel guitar (Colton en Zach), fiddle (Zach) en piano (Colton)
  • Favoriete muziekfestival: wij spelen binnenkort op Stagecoach en daar kijken we heel erg naar uit (Garrett) / het CMA Fest in Nashville, want dat is toch wel onze thuisbasis en het is het belangrijkste new country muziekfestival van het jaar (Colton)
  • Meest ondergewaardeerde artiest/band: Ongetwijfeld Restless Road, ha ha (Garrett) / Ik weet niet of ‘ondergewaardeerd’ het juiste woord is, want hij heeft een behoorlijk grote fanbase, maar voor mij is dat toch Cody Johnson (Colton).

 

En dan nu alweer de slotvraag: Wat willen jullie de lezers van newcountry.nl toewensen?

Colton: Blijf new country muziek ontdekken, blijf geïnteresseerd in new country muziek. Het is zo mooi, als new country artiest, om te zien hoe new country ook buiten de US voet aan de grond krijgt en steeds populairder wordt. Luister zowel naar oude country songs als naar het nieuwe werk van reeds bekende artiesten en dat van nieuwe, nog onbekende, bands/acts. Ik bekijk countrymuziek als een groot schilderij waarop de ganse geschiedenis van het genre is geschilderd, gaande van de normen en waarden tijdens het ontstaan, het prille begin van de countrymuziek helemaal tot aan de normen en waarden van de new country muziek van vandaag. Het genre evolueert constant, is constant in beweging en groeit ook voortdurend. En dat zal zo blijven doorgaan, waardoor new country aan populariteit zal blijven winnen en steeds meer fans voor zich zal weten te winnen. Als je de muziek van een bepaalde band/artiest leuk vindt en je krijgt de kans om een concert van deze artiest/band bij te wonen, probeer dat concert dan ook zeker bij te wonen. En wat een heel belangrijke tip is voor fans: als je fan bent van een bepaalde Amerikaanse act en je woont niet in de US, laat het de artiest/band weten via hun sociale mediakanalen, via hun management… Want hoe meer berichten van fans uit andere landen komen, hoe groter de kans wordt dat jouw favoriete band/artiest ook daadwerkelijk in jouw land zal komen optreden. Alle berichten van onze fans hebben er ook voor gezorgd dat wij nu met Kane Brown deze UK/Europese tour kunnen maken, want wij, als artiesten, zien en lezen deze berichten en proberen er ook daadwerkelijk iets mee te doen.

Zach: Wij willen de mensen in Nederland de volgende boodschap meegeven; blijf luisteren naar Restless Road en wij hopen in de (nabije) toekomst terug te kunnen komen naar Nederland met onze eigen headline show.

 

LINKS | RESTLESS ROAD

Gerelateerd...

Lees ook...

­