Exclusief interview met Old Dominion HOT

Door

Het eerste interview van 2024 is er meteen eentje om U tegen te zeggen. In oktober 2023 verscheen hun uitstekende nieuwe album ‘Memory Lane’ (een recensie van dat album is trouwens ook terug te lezen op newcountry.nl). En in maart 2024 zullen ze, voor het eerst sinds 2019, weer eens afzakken naar Nederland, want dan staan ze, samen met Brad Paisley, als headliners op de affiche van C2C Rotterdam. En dan heb ik het uiteraard over de heren van Old Dominion! Op 16 januari 2024 had ik de eer om Matthew Ramsey, de leadzanger van Old Dominion, te mogen interviewen namens newcountry.nl. Het uiterst aangename gesprek ging uiteraard over ‘Memory Lane’ en over hun aanstaande C2C concert in Rotterdam, maar ook andere onderwerpen, zoals Matthew’s bewondering voor Bruce Springsteen, komen aan bod.

 

Interview met Old Dominion

Matthew, bedankt dat je tijd wil vrijmaken voor dit interview. Laten we beginnen met de ondertussen traditionele openingsvraag: wie zijn Matthew Ramsey en Old Dominion in hun eigen woorden?

Wie zijn wij, in onze eigen woorden? Wel, wij zijn in de eerste plaats een groep vrienden, die elkaar al heel lang kennen. Wij houden van het ambacht dat songwriting heet. En wij houden ervan om samen te werken, zowel tijdens het schrijven van songs als tijdens het samen optreden als een band. En ook de ‘samenwerking’ met onze fans en de chemie tussen ons en onze fans is heel belangrijk voor ons, want zonder onze fans zou onze kunstvorm (songs schrijven, zingen en optreden) nutteloos zijn. Als onze muziek onze fans niet raakt, heeft datgene wat wij doen geen enkele betekenis. Wij zijn dan ook heel dankbaar dat we, dankzij onze fans, van onze hobby ons beroep hebben kunnen maken en dat we onze muziek met de wereld mogen delen.

 

Old Dominion Interview1
Old Dominion; foto Morris Higham

 

In oktober 2023 verscheen het meest recente album van Old Dominion, het uitstekende ‘Memory Lane’. Wat haalden jullie de inspiratie voor dit album vandaan?

We zijn wat dieper gaan graven in onze levens en in onze levenservaringen. In hoe we onszelf de afgelopen jaren hebben ontwikkeld als individuen, in wat we hebben bereikt en we hebben ook gekeken naar waar we nu staan. We hebben geprobeerd om op dit album wat meer van onze kwetsbare kant te tonen en tegelijkertijd moest de plaat onze zelfverzekerdheid uitstralen. We hebben zoveel lol gehad tijdens het schrijven en opnemen van het album. Het ging allemaal zo makkelijk en de samenwerking tussen ons verliep zo natuurlijk en zo soepel. En het eindresultaat is een album dat perfect weergeeft op welk punt we ons momenteel bevinden, zowel op menselijk als op muzikaal vlak.

 

Welke van de songs van ‘Memory Lane’ is jouw/jullie favoriete nummer?

Dat is een erg lastige vraag, vergelijkbaar met de vraag: wie is jouw favoriete kind? Daar wil ik me eigenlijk niet aan wagen, ha ha! Maar als ik dan kijk naar de geweldige reacties, die we bij elk concert van onze fans krijgen wanneer we de titeltrack ‘Memory Lane’ spelen… Het enthousiasme en de energie van de fans, die tijdens het spelen van die song vrijkomen, dat is bijna niet te beschrijven. Voor mij heeft ‘Memory Lane’ een hele speciale plaats in mijn hart, voornamelijk door de verbondenheid die onze fans voelen met die specifieke song.

 

Ik heb een tijdje terug een recensie geschreven over het album ‘Memory Lane’ en tijdens het beluisteren van de plaat dacht ik meteen: dit is een typisch Old Dominion album, maar met een extra touch. Een song als ‘Some Horses’ bijvoorbeeld, toont een aspect van Old Dominion, dat we nog niet eerder op een van jullie vorige albums hebben gehoord.

Dat is enkel en alleen te danken aan onze fans en aan de mogelijkheden die zij ons hebben geboden om onszelf en onze muziek te ontwikkelen, te laten evolueren. Al onze albums bevatten uiteraard songs die op elkaar lijken, maar elk album heeft ook een aantal songs met een eigen stijl of in een genre, dat je nog niet eerder van ons had gehoord. En dat is wat onze fans van ons verlangen, namelijk dat ze op elk album niet alleen vertrouwde genres horen, maar tevens verrast worden met onverwachte, nieuwe muziekstijlen. En dat is eigenlijk het grootste en beste geschenk dat onze fans ons kunnen geven, want wij willen niet opgesloten zitten in een strak keurslijf. Ons geluid, onze sound, ontstaat op een hele natuurlijke manier vanuit een ongedwongen samenwerking tussen vijf vrienden. Wij zullen dus altijd een specifieke Old Dominion sound hebben en houden, maar dankzij onze fans hebben we de vrijheid om ook nieuwe stijlen te ontdekken, zoals op ‘Some Horses’ te horen is.

 

Old Dominion Interview2
Old Dominion; foto Morris Higham

 

Het was voor jou al moeilijk om een favoriete song van het ‘Memory Lane’ album te kiezen, maar nu ga ik de keuze voor jou nog een graadje moeilijker maken: welke is jouw all-time favorite Old Dominion song?

Oh man, wat doe je me aan, ha ha! Mijn all-time favorite Old Dominion songkeuze varieert regelmatig. Ik hou heel erg van een aantal van de songs, die geen grote radio hits zijn geweest in de US, zoals ‘My Heart Is a Bar’. Maar tegelijkertijd is ‘One Man Band’ de song, die onze definitieve doorbraak betekende en onze levens heeft veranderd. Dankzij die song heb ik mijn grootste droom kunnen verwezenlijken en daarom zal ‘One Man Band’ steeds een hele speciale plaats in mijn hart hebben.

 

In maart 2024 zullen jullie, voor het eerst sinds 2019, weer eens in Nederland optreden, want jullie staan, samen met Brad Paisley, als headliners op de affiche van C2C Rotterdam. Wat kunnen de fans verwachten van jullie optreden tijdens C2C Rotterdam?

Ongeacht waar we optreden, ons doel is steeds hetzelfde: mensen moeten na ons concert met een (veel) beter gevoel weer naar huis gaan vergeleken met de gemoedstoestand waarmee ze naar ons concert kwamen. Wij willen mensen vrolijk en gelukkig maken met onze muziek en tijdens onze concerten. Tijdens het afgelopen jaar hebben we dat ‘geheime’ recept nog geperfectioneerd en hebben we de juiste ‘vrolijkheids groove’ gevonden. En dat zullen jullie in maart 2024 in Rotterdam zeker merken! Als wij plezier hebben en uitstralen tijdens ons concert, dan heeft het aanwezige publiek ook een hele plezierige beleving. Wij stellen ons hart open voor jullie en willen een gelukzalige glimlach toveren op jullie gezichten!

 

Old Dominion Interview4
Old Dominion; foto Morris Higham

 

Naar welke van de vijf C2C 2024 locaties kijken jullie het meeste uit: Rotterdam, Berlijn, Belfast, Glasgow of Londen?

Jij wil ongetwijfeld ‘Rotterdam’ horen, niet? Ha ha!

 

Dat hoeft niet per se, hoor! Ik hou van eerlijkheid, ha ha!

In 2019 traden we voor het laatst op in Europa en de UK, dus het is alweer een hele lange tijd geleden sinds we de laatste keer bij jullie op bezoek zijn geweest. Het beantwoordt ook niet helemaal jouw vraag, maar we kijken uit naar al onze C2C optredens in maart 2024. Het is zo’n voorrecht om met eigen ogen te mogen aanschouwen hoe ver onze muziek reikt, hoe onze muziek fans van over de hele wereld bereikt en raakt. Het is tevens zo mooi dat we, na alle onzekerheid van de afgelopen jaren, niet wetende of het ooit nog mogelijk zou zijn, eindelijk weer naar Europa en de UK kunnen komen en, mede daarom, kan ik geen keuze maken over een favoriete C2C locatie.

 

In 2019 traden jullie in een uitverkochte Melkweg Amsterdam op en Jordan Davis, die op 11 februari 2024 met een eigen headliner show in een uitverkochte Melkweg zal staan, verzorgde toen jullie support act. Wat herinner jij je nog van dat concert in Amsterdam?

We hebben ons destijds uitstekend vermaakt in Amsterdam. Dat was toen een deel van de wereld waar we nooit eerder waren geweest. Gezien de beperkte tijd die we hadden, hebben we uiteraard maar een ‘vleugje’ van Nederland meegekregen. Maar ik herinner me nog wel dat ik rondwandelde in de straten van Amsterdam om de cultuur op te snuiven en met bewondering keek naar de prachtige, oude gebouwen in de stad. Een aantal van de Old Dominion leden en crew zijn na ons concert nog een dag langer in Amsterdam gebleven om naar een concert van John Mayer te gaan. Voor ons was het een hele speciale tijd, niet enkel om er op te treden, maar ook om er een aantal vrije dagen achteraan te plakken in een prachtige stad.

 

Old Dominion Interview5
Old Dominion; foto Morris Higham

 

Met welke andere (muzikale) projecten houdt Old Dominion zich momenteel nog bezig?

Vanavond (16 januari 2024) gaan we repeteren voor een CMT Alabama Tribute Show. Dat is een hele eer, want Alabama is een band die een reusachtige invloed heeft gehad op alle Old Dominion bandleden. Daarnaast zijn we begonnen met het schrijven van songs, die mogelijk op een nieuw album zullen verschijnen.

 

Wie zijn de muzikale helden van Old Dominion?

Alabama, uiteraard! Zelf ben ik een enorme fan van Bruce Springsteen. Mijn muzikale ontdekkingsreis begon eigenlijk in de jaren ’90 en toen kwam ik in contact met de grunge muziekstijl, waarbij bands als Pearl Jam, Nirvana en Soundgarden een grote invloed op mij hebben gehad. En daarnaast raakte ik verslingerd aan de Nashville songwriters. Ik ging me verdiepen in wie die magische nummers schreef en zo ontdekte ik mensen als Craig Wiseman en Shane McAnally, die ondertussen ook een goede vriend van me is geworden. Al die fantastische songwriters, die, achter de schermen, de mooiste countrysongs bij elkaar schreven, hebben mijn liefde voor countrymuziek aangewakkerd.

 

Als je kan kiezen uit alle songs, die ooit door andere artiesten zijn geschreven, welke drie songs zou Old Dominion willen opnemen?

Opnieuw een lastige, bijna onmogelijk te beantwoorden vraag! Zeker omdat alle vijf Old Dominion bandleden zulke uiteenlopende muzikale voorkeuren hebben. Ik denk dat alle Old Dominion leden verschillende antwoorden op deze vraag zouden geven.

Maar een song waar we allemaal van houden is ‘I Can't Make You Love Me’ van Bonnie Raitt. Telkens wanneer we een nieuwe song schrijven, proberen we in de buurt van het niveau van die song te komen. Dat is zo’n wondermooie, uit het hart gegrepen en tegelijkertijd hartverscheurende song.

Zelf zou ik, op termijn, eens een hard rock classic willen opnemen, gewoon om uit te testen of die muziekstijl ook bij Old Dominion past. Ik heb nog geen idee welke song dat zou moeten zijn. Een van onze bandleden, Brad Tursi, is opgegroeid met de muziek van Guns N' Roses, dus misschien nemen we ooit een van hun nummers op.

 

Of jullie kiezen voor een song van mijn all-time favorite band, Bon Jovi!

Jon Bon Jovi is, net als Bruce Springsteen, een New Jersey guy, dus wie weet? Ha ha!

Als derde song zou ik trouwens kiezen voor een Bruce Springsteen song. Wellicht ‘Thunder Road’.

 

Wat is jullie favoriete venue om op te treden?

We hebben onlangs opgetreden in het Red Rocks Amphitheatre in Colorado. Dat is een legendarische locatie. Ik weet niet of je er al ooit geweest bent, maar die venue is een absolute aanrader om te bezoeken. Zowel voor de bezoekers als voor de optredende artiesten is dat zo’n bijzondere, spirituele ervaring. De overweldigende omgeving, die natuurpracht om je heen, dat brengt zo’n extra dimensie aan elk concert dat daar plaatsvindt.

 

Old Dominion Interview6
Old Dominion; foto Morris Higham

 

Welke venue staat nog op jullie bucket list?

We hebben nog nooit in Madison Square Garden in New York opgetreden, dus die staat zeker op onze bucket list. Als support act tijdens de tour van Kenny Chesney hebben we opgetreden in meerdere gigantische baseball- en American Football stadions en het lijkt ons geweldig om ook als headliner act in een aantal van die stadions te kunnen optreden.

 

Wie is volgens jullie momenteel de meest ondergewaardeerde artiest/band?

Hij is niet echt ondergewaardeerd, maar meerdere Old Dominion bandleden zijn erg onder de indruk van het werk van Jon Pardi en vinden dat hij wel wat meer (internationale) aandacht verdient. Als je hem nog nooit live hebt zien optreden, dan raad ik je zeker aan om naar een van zijn concerten te gaan, want ik garandeer je dat je als een die hard Jon Pardi fan na het concert huiswaarts keert. Hij brengt zo’n goede energie over het podium, het is werkelijk indrukwekkend om daar naar te kijken.

 

Dan hebben we geluk in Nederland, want in mei 2024 staat Jon Pardi op het podium van Melkweg Amsterdam. Allen daarheen, zou ik zeggen! Op naar de volgende vraag: wat is de mooiste zin die je ooit hebt gehoord in een song of die je ooit hebt gelezen in de literatuur?

Waarom stel je toch zo’n lastige vragen? Ha ha! Ik lees heel veel en heel vaak blijven bepaalde woorden me bij, maar het is een hele opgave om jouw vraag te beantwoorden. Wellicht niet de mooiste zin ooit, maar wel een zin die heel veel indruk op me heeft gemaakt en die me heeft gevormd tot wie ik nu ben, komt uit de song ‘Thunder Road’ van Bruce Springsteen. Het gaat om de volgende zin aan het einde van dat nummer: ‘It's a town full of losers and I'm pulling out of here to win’. Die zin heeft destijds zo’n impact gehad op mij, toen ik als kind opgroeide in een piepklein dorp (Matthew groeide op in Buchanan, Virginia). Voor mijn gevoel waren daar helemaal geen kansen voor mij om mezelf te ontwikkelen en had ik geen andere keuze dan het dorp te verlaten en de wijde wereld te gaan ontdekken. Die bepaalde zin uit ‘Thunder Road’ heeft mijn ogen geopend en heeft me over de streep getrokken om het dorp daadwerkelijk te verlaten en mijn dromen na te jagen. Ik heb een groot deel van mijn huidige carrière en succes te danken aan die song van Bruce Springsteen.

 

Dankjewel voor dit diepzinnige antwoord op mijn vraag. Iets wat veel minder diepzinnig is, maar wat ik toch even wil vermelden is dat mijn oudste dochter, die op 18 januari 2024 haar 18de verjaardag viert, en ikzelf telkens weer genieten van de magistrale openingszin uit de Old Dominion song ‘I Was on a Boat That Day’. De desbetreffende zin luidt als volgt: ‘I remember it like it was yesterday 'cause it was’. Eenvoudig en tegelijkertijd briljant!

Dankjewel voor het compliment en ik ben blij om te horen dat jouw dochter en jij genieten van die zin! Songwriting heeft uiteraard vaak een ernstige, serieuze kant, waarbij je een bepaalde beladen situatie of boodschap probeert te beschrijven en over te brengen, maar er moet af en toe zeker ook ruimte zijn voor een dolletje, voor vrolijkheid.

 

De tijd is voorbijgevlogen en het is jammer genoeg alweer tijd voor de slotvraag: heb je nog een speciale boodschap namens Old Dominion voor jullie Nederlandse fans en voor de lezers van newcountry.nl?

De enige boodschap die wij aan al onze Nederlandse fans en aan de lezers van newcountry.nl willen meegeven is dat ons bezoek aan Nederland volledig in het teken zal staan van dankbaarheid. We zijn op een punt in onze carrière aanbeland waarin we dankbaar zijn voor elke nieuwe mogelijkheid die ons wordt aangeboden om onze band met onze fans te versterken en om met eigen ogen te zien hoe onze muziek overal ter wereld wordt omarmd. Dat is iets wat niet vanzelfsprekend is en daarom zijn wij zo dankbaar en zullen we tijdens ons concert in Rotterdam alles geven wat we in ons hebben om jullie een fantastische avond te bezorgen! Alvast bedankt dat wij onze muziek met jullie mogen delen tijdens ons korte verblijf in Nederland.

 

LINKS | OLD DOMINION
­