Exclusief interview met Morgan Evans & Mitchell Tenpenny

Door

Dinsdag 7 maart 2023 zal de geschiedenisboeken ingaan als een hoogdag voor de new country muziek in Nederland, want die avond staat er een memorable dubbele headliner in de Cloud Nine in Utrecht geprogrammeerd: Morgan Evans en Mitchell Tenpenny. Voordat het concert plaatsvindt heb ik de eer om, namens newcountry.nl, beide heren backstage te mogen interviewen. Oorspronkelijk stonden er twee individuele interviews gepland, maar omdat Morgan Evans’ soundcheck rijkelijk uitloopt, wordt het uiteindelijk een uniek dubbelinterview met Morgan en Mitchell.

 

Interview met Morgan Evans & Mitchell Tenpenny

De ondertussen traditionele openingsvraag: Wie zijn Morgan Evans en Mitchell Tenpenny in hun eigen woorden?

Morgan: Hallo, ik ben Mitchell Tenpenny en ik ben opgegroeid in Nashville, Tennessee. Grapje, ha ha, Mitchell, stel jij jezelf maar voor.

Mitchell: Ja, ik ben Mitchell Tenpenny. En ik kom inderdaad uit Nashville, Tennessee!

Morgan: Dan had ik het helemaal goed gezegd, ha ha!

Mitchell: Ik ben opgegroeid met countrymuziek. Zelf zoek ik steeds graag de grens op tussen countrymuziek en ‘genreloos’. Ik hou van rockmuziek en van popmuziek en daaraan voeg ik de songwriter elementen toe van countrymuziek en zo verkrijg je de typische Mitchell Tenpenny mix/sound. Ik ben dus Mitchell Tenpenny en ik ben ‘genreloos’, maar met een diepe voorliefde/een groot hart voor countrymuziek.

Morgan: Dat is een goede omschrijving. Die ga ik voortaan ook gebruiken wanneer Mitchell het niet hoort, ha ha!

Mitchell: Best een lastige vraag om jezelf te omschrijven.

Morgan: Mijn naam is Morgan Evans en ik ben opgegroeid in Australië. In mijn jeugd luisterde ik vooral naar rock‘n’roll en naar Australische countrymuziek. Toen ik vier jaar oud was, waren mijn ouders uitgenodigd om een huwelijk in Amerika bij te wonen en toen ze terugkwamen uit Amerika, hadden ze voor mij een hele stapel CD’s met Amerikaanse countrymuziek meegebracht. Destijds was countrymuziek voor mij dan ook ‘Garth Brooks: The Hits’, ‘Glen Campbell’s Greatest Hits’, ‘Nitty Gritty Dirt Band’s Greatest Hits’… En daarnaast ontdekte ik ook allerlei popartiesten. En zo werd ik verliefd op zowel pop- als countrymuziek. Toen ik zelf meer en meer muziek ging maken, ontdekte ik op een dag op een Nashville compilatie-CD meerdere interessante songs, waaronder ook van Mitchell Tenpenny, en ik besloot dat ik me meer in het genre wilde gaan verdiepen. Om me helemaal onder te dompelen in de songwriting community moest ik wel afreizen naar Nashville, want dat is the place to be. En nu hebben zowel Mitchell als ik de kans om, dankzij onze muziek, de wereld te ontdekken en misschien is dat nog wel het leukste aspect van het artiestenbestaan.

 

Morgan Evans
Morgan Evans; foto Chady Awad

 

 

In aanloop naar het grootste new country festival van Europa en de UK, Country2Country (C2C), dat van 10 tot en met 12 maart 2023 plaatsvindt in Glasgow, Dublin en Londen, touren jullie eerst langs een aantal venues in Duitsland en vanavond staan jullie op het podium van TivoliVredenburg in Utrecht. Dit is de eerste keer dat jullie samen touren. Hoe bevalt jullie dat?

Mitchell: In de US hebben we ook al samen opgetreden, maar dit is onze eerste headliner tour samen. Ik geniet er met volle teugen van. Zoals reeds eerder gezegd ben ik opgegroeid in Nashville en tijdens mijn jeugd hadden we niet de middelen om veel te reizen. En nu hebben mijn band, mijn crew en ik de kans om, dankzij onze muziek, de wereld te ontdekken en dat is geweldig! Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik Duitsland en Nederland bezoek, dus het is allemaal nog nieuw voor mij. Na elke show nemen we deel aan het nachtleven van de stad, waar we hebben opgetreden, en ontdekken we de plaatselijke specialiteiten en biertjes.

 

Na deze headliner tour door Duitsland en Nederland nemen jullie ook deel aan het C2C festival in de UK en Ierland. Wat verwachten jullie van het grootste new country music festival van Europa en de UK?

Morgan: Ik heb ooit al eens opgetreden tijdens C2C als onderdeel van een songwriters show, maar dit jaar treed ik er voor het eerst met mijn band op. En daar heb ik heel veel zin in.

Mitchell: Voor mij is het de allereerste keer C2C en ik kijk er ook heel erg naar uit. Het is sowieso erg interessant om te ontdekken hoe mensen in verschillende landen naar onze muziek luisteren en op onze muziek reageren. In Duitsland, bijvoorbeeld, is het publiek zo beleefd en beschaafd. Ze zingen de songs woord voor woord mee, maar tussen twee songs door kan je een speld horen vallen, zo stil is het publiek er dan. In Amerika is er dan constant geroezemoes. Ik ben daarom ook erg benieuwd om te ontdekken hoe het publiek vanavond in Nederland en het publiek later deze week in Glasgow, Dublin en Londen gaat reageren.

Morgan: Ik hou ervan om ook buiten de US te touren. In de US is countrymuziek uiteraard een begrip, dat diepgeworteld zit in de Amerikaanse cultuur. En het is mooi om er aan mee te kunnen werken om countrymuziek ook buiten de US te kunnen promoten. Zo heb ik zelf van heel dichtbij meegemaakt hoezeer de populariteit van Amerikaanse countrymuziek in de afgelopen tien jaar in Australië is toegenomen. Ik heb de afgelopen jaren met mijn band eigen headliner shows gedaan in de UK en Ierland en het is fantastisch om te zien hoe enorm populair countrymuziek er in de afgelopen vijf jaar is geworden. En nu veroveren we met countrymuziek ook nieuwe landen als Duitsland en Nederland en het is geweldig om hier aan mee te kunnen helpen. De mensen zijn zo enthousiast om country concerten bij te wonen. Je voelt echt dat countrymuziek ook een belangrijk genre aan het worden is in dit deel van de wereld.

Mitchell: En dat is iets wat tot voor kort niemand voor mogelijk hield. Ikzelf heb nog nooit opgetreden in Australië en dat gaat eind deze maand voor het eerst gebeuren. Daar kijk ik heel erg naar uit. Ik heb er zoveel goede verhalen over gehoord en mijn band en ik waren ook van plan om daar in 2020 op te treden. We zaten zelfs al in het vliegtuig naar Australië, maar moesten halsoverkop terugkeren omwille van de uitbraak van de corona-epidemie. En nu gaat het dan eindelijk gebeuren! Het is ook een ongelofelijk coole ervaring wanneer je iemand op straat in bijvoorbeeld Nederland of Duitsland tegenkomt en die persoon jou en jouw muziek kent.

 

Mitchell Tenpenny
Mitchell Tenpenny; foto Matthew Berinato

 

Wat kan het publiek vanavond in Utrecht verwachten van Mitchell Tenpenny en Morgan Evans? Het gebeurt namelijk niet elke avond dat twee headliners een affiche delen.

Mitchell en Morgan in koor: Wij vinden het geweldig, twee headliners op een affiche!

Mitchell: Wij hebben hetzelfde type fans, want er zijn veel gelijkenissen in de muziek die we maken. We brengen namelijk allebei een mix van pop, rock en country. Het biedt veel voordelen om onze krachten te bundelen in een gezamenlijk concert, ook al brengen we ieder een eigen set. Mensen komen met bepaalde verwachtingen naar onze concerten en het is onze taak om hen te vermaken en enthousiast te maken. En zelf worden we er ook vrolijk en enthousiast van, want het is zo gaaf om de lach en oprechte vreugde op de gezichten van de toeschouwers te zien. Dat is zo puur en mooi tegelijk.

 

Mitchell, jij bent vorig jaar erg druk geweest met het uitbrengen van nieuwe muziek. Niet alleen was er jouw EP ‘The Low Light Sessions’, maar ook het full-length album ‘This Is The Heavy’. Waar haalde je de inspiratie vandaan om zoveel muziek op de markt te brengen?

Mitchell: Dat komt vooral door de manier waarop mensen tegenwoordig muziek tot zich willen nemen. Het moet allemaal snel, snel zijn. Ik hou zelf heel erg van full-length albums en van fysieke albums op vinyl of CD, maar mensen willen muziek tegenwoordig heel snel luisteren en het liefst digitaal. Wij zijn voortdurend bezig met het schrijven van nieuwe muziek en we zorgen er ook voor dat die snel beschikbaar kan zijn. Het is ook wel een enorm voordeel van het digitale tijdperk dat we nu veel meer muziek kunnen uitbrengen dan vroeger mogelijk was. Toen moest je namelijk wachten totdat je voldoende materiaal had om een album op de markt te brengen. Met al die nieuwe muziek wordt het wel steeds lastiger om een setlist voor een concert samen te stellen, maar dat nadeeltje nemen we er graag bij, ha ha.

 

mitchell tenpenny Live

 

Morgan, kunnen we van jou binnenkort een nieuw album verwachten?

Morgan: Waarschijnlijk wel. In de komende maanden ga ik een paar nieuwe songs releasen. Vanochtend heb ik hier in Utrecht trouwens net de master van een nieuwe song afgewerkt. En we hebben ook een aantal andere songs reeds opgenomen, maar die moeten nog worden afgemixt.

 

Met welke andere projecten zijn jullie momenteel nog bezig?

Mitchell: Samenwerkingen met andere artiesten, want dat is momenteel een trend. Mensen horen graag samenwerkingen tussen verschillende artiesten. We hebben het er onlangs trouwens nog over gehad dat Morgan en ik ook eens samen een song moeten opnemen. En het voordeel hiervan is dat je kan experimenteren met verschillende genres en jouw muziek aan een nog breder publiek, aan nog meer mensen kan voorstellen.

Morgan: Voor mij geldt hetzelfde. En een ander voordeel om veel muziek tegelijkertijd uit te brengen is dat er ook minder druk op ligt wanneer een song minder goed wordt ontvangen.

Mitchell: Dat was vijf tot zeven jaar geleden ondenkbaar. Toen moest elke single aanslaan bij het publiek, want anders was de platenmaatschappij ontevreden. En nu kan je, terwijl jouw huidige single het goed doet op de radiozenders, reeds meerdere andere songs ‘onder de radar’ op de streamingkanalen brengen om uit te testen hoe die songs worden ontvangen. Er wordt tegenwoordig zoveel muziek uitgebracht in de digitale wereld en dan word je wel verplicht om dat ook te doen. En dat vind ik een positieve evolutie.

 

Mitchell, op jouw kerstalbum ‘Naughty List’ uit 2021 staat een duet (‘I Hope It Snows’) met jouw vrouw, en tevens ook countryster, Meghan Patrick. Kunnen we in de toekomst nog meer duetten van Mitchell en Meghan verwachten?

Mitchell: Die vraag wordt mij wel vaker gesteld. Wij zijn zo vaak onderweg om te touren en vaak ook nog eens gescheiden van elkaar, dus wanneer ik thuis ben, dan raak ik zelden een gitaar aan. Wanneer mijn vrouw en ik eens samen thuis zijn, dan maken we lange wandelingen samen met de honden en relaxen we. Wie weet nemen we samen ooit nog eens een duet op, maar dat is iets dat dan organisch of spontaan moet ontstaan. Zij tourt ook veel, dus elk moment dat we thuis samen kunnen zijn willen we van elkaar en van elkaars gezelschap kunnen genieten en niet hoeven te denken aan het schrijven van nieuwe songs.

Mitchell, van jouw tourmanager begreep ik dat jij pas vandaag in Nederland bent aangekomen. Je hebt dus waarschijnlijk nog geen tijd gehad om Utrecht te ontdekken. Geldt dat ook voor jou, Morgan?

Mitchell: Ik ben hier inderdaad pas sinds vanmiddag, maar Morgan is al sinds gisteren in Nederland.

Morgan: Voor mij is het reeds mijn tweede bezoek aan Nederland in minder dan een jaar tijd, want in juli 2022 stond ik met Brad Paisley op het podium van 013 Tilburg. Toen hadden we de dag van het concert en twee vrije dagen in Nederland. Het was toen de bedoeling om tijdens een van die dagen ook Amsterdam te bezoeken, maar we vonden Tilburg zo’n leuke stad dat we drie dagen lang in Tilburg zijn gebleven! Tilburg in de zomer is de perfecte plaats om te vertoeven!

Morgan: Een paar dagen geleden traden we in Berlijn op en toen werd mij gevraagd: Waar wil je jouw vrije dag tussen Berlijn en Utrecht doorbrengen? Nu had ik al eens eerder opgetreden in Berlijn en ik had die stad toen al verkend, dus besloot ik om mijn vrije dag in Utrecht door te brengen. Ook al was het behoorlijk koud gisteren, toch hebben we met de band en de crew een aantal fietsen gehuurd en zo de stad verkend. Vandaag ben ik naar Amsterdam geweest en daar heb ik bitterballen en stroopwafels gegeten. Ik heb opnieuw een geweldige tijd gehad in Nederland!

 

Morgan Evans
Morgan Evans

 

Dan heb ik nog een verrassing voor jullie, want ik heb voor jullie allebei een pakje stroopwafels meegebracht!

Mitchell en Morgan in koor: Hartstikke bedankt! Stroopwafels zijn awesome!

Morgan: Ik hou ontzettend van Nederland en ik weet zeker, Mitchell, dat jij ook van Nederland gaat houden. Tilburg was vorig jaar mijn favoriete show van mijn tour met Brad Paisley.

 

Wanneer jullie kunnen kiezen uit alle songs, die ooit door andere artiesten zijn uitgebracht, welke 3 songs zouden jullie willen uitbrengen?

Mitchell: Wat een lastige vraag. Uiteraard zouden we graag elkaars songs willen noemen, ha ha! En het is niet omdat hij nu naast me zit, maar elke keer dat ik een Morgan Evans song op de radio hoor, dan zet ik het volume van mijn radio een paar tandjes hoger. Maar als ik dan songs van andere artiesten moet kiezen:

  • Man In The Mirror – Michael Jackson

  • Fast Car – Tracy Chapman

  • Slow Dancing in a Burning Room – John Mayer

Morgan: Ik weet niet of ik er 3 kan opnoemen, maar mijn favoriete song aller tijden, en ik weet niet hoe je hier op gaat reageren, is ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey. Ik sluit me ook aan bij de keuze van Mitchell, maar Mariah’s song is zo geweldig goed geschreven. En een andere favoriete song is ‘Somebody Like You’ van Keith Urban. Wanneer je het hebt over moderne countrymuziek, dan is dat misschien wel de meest perfecte song die ooit in dat genre is gemaakt.

Mitchell: Wat betreft moderne countrymuziek sluit ik me helemaal aan bij Morgan’s keuze voor ‘Somebody Like You’ van Keith Urban. Dat is zo’n fantastische song. En die speel ik soms zelf ook tijdens concerten. Het is geen makkelijke song om te spelen, maar het is gewoon een perfecte song.

 

Wat is de mooiste zin die je ooit hebt gehoord/gelezen in een boek, in een gedicht, in een song…?

Mitchell: Wow, weer zo’n lastige vraag. We hadden onszelf moeten voorbereiden, ha ha.

Morgan begint opeens een zin volledig in het Nederlands voor te dragen: ‘Als we meezingen en meedrinken komt het allemaal goed.’ Die zin heb ik vandaag geleerd in Nederland en wilde ik even op jou uittesten voordat ik de zin vanavond op het podium uitspreek tijdens een song, ha ha!

Mitchell: Mijn favoriete zin is ‘Itsy Bitsy Spider’, ha ha!

Morgan: Of ‘Twinkle Twinkle Little Star”, ha ha!

Mitchell: Alle gekheid op een stokje, mijn favoriete zin komt uit ‘Daughters’ van John Mayer:

‘Fathers be good to your daughters
Daughters will love like you do
Girls become lovers who turn into mothers
So mothers be good to your daughters too...’

Dat is zo perfect uitgedrukt.

 

Wat is de tijd voorbijgevlogen. Het is namelijk alweer tijd voor de slotvraag: Wat willen jullie de lezers van newcountry.nl toewensen?

Mitchell: Blijf ons volgen. Er zit nog veel meer nieuwe muziek van ons aan te komen. En dankjewel, dankjewel om naar onze muziek te luisteren, dankjewel om het genre countrymuziek te verspreiden over de hele wereld. Dat vind ik zo belangrijk. En nogmaals dankjewel dat jullie ons de kans geven om onze muziek met jullie te mogen delen.

Morgan: Daar sluit ik me volledig bij aan. En jullie, degenen die vanavond aanwezig zijn in het publiek, zijn de eersten die ons ontdekken in een kleine zaal. En in de toekomst, wanneer wij terugkeren naar Nederland en wij op grote festivals en in grotere zalen optreden, zijn jullie gezichten de gezichten die wij zullen herkennen. Enkel en alleen omdat jullie de eersten waren en de moeite namen om er vanavond ook bij te zijn!

Mitchell: En geloof het of niet, maar wij herinneren ons over een aantal jaren heel zeker de gezichten van de mensen die vanavond aanwezig waren in Utrecht. Jullie aanwezigheid gaat zeker niet onopgemerkt voorbij en wordt door ons heel erg gewaardeerd. Nogmaals duizendmaal dank!

 

­