Exclusief interview met Midland

Door

Interview met Country trio Midland

De lobby van het normaal zo sjieke en stille NH Amsterdam Centre hotel wordt overstemd door het geluid van cirkelzagen, haakse slijpers en getimmer. Overal lopen bouwvakkers heen en weer. Het hotel wordt deze maandag flink verbouwd en zo te zien, duurt dat nog wel even. Precies op de afgesproken tijd wordt ik opgehaald Colette van Take Aim PR voor een interview met het country trio Midland. Na even voor een klein vergaderzaaltje gewacht te hebben - de journalist voor mij is zojuist vertrokken en men is nog video-opnames aan het maken - krijg ik een teken dat ik naar binnen mag. De deur gaat dicht en direct is er een rustige en uiterst relaxte sfeer die doet denken aan de jaren 70. Maar dat kan ook komen door de retro kleding die de bandleden dragen of door hun lage stemmen. De heren nemen uitgebreid de tijd voor m'n vragen en gaan er voor zitten, met hun benen opgetrokken en de imposante country laarzen zichtbaar. Ik waan me in Texas...

Ik begin met een verontschuldiging dat ik waarschijnlijk de achternaam van Mark Wystrach, de leadzanger en gitarist, tot nu toe verkeerd in m'n programma heb uitgesproken. Hij zegt lachend dat dat geen probleem is omdat veel mensen dat doen. Hij is van Poolse afkomst en nogal wat Amerikanen breken hun tong over de uitspraak. 

 

Waar heb je elkaar ontmoet?

MidlandNa hun beroepsopleiding zijn we ieder afzonderlijk naar Los Angeles vertrokken. Deels om volwassen te worden, voor het lekkere weer maar voornamelijk voor de muziek en films. Zo kwamen we elkaar tegen en begonnen in wisselende samenstellingen muziek te maken. De drie zijn nu zo'n jaar of 10 bevriend door hun gezamenlijke kennissen en hun gemeenschappelijke interesses: Muziek, kunst, film en mode.

De muzikale vonk sprong over in de week van de bruiloft van Cameron Duddy in Jackson Hole, Wyoming in 2013 waar Mark en Jess Carson getuigen waren. Daar is het concept voor Midland ontstaan. Mark zegt dat ze elkaar tot die tijd niet zo vaak zagen omdat Jess in Texas woonde en Cameron en hij nog in L.A. Door de vriendschap en de muzikaliteit die op dat moment ontstond en door samen te spelen en liedjes uit te wisselen, kregen we een hechte band. We besloten de daad bij het woord te voegen en naar de Sonic Ranch studio in El Paso, West Texas te gaan om 10 dagen lang muziek, te schrijven te arrangeren en op te nemen. Aan het eind van die anderhalve week, of eigenlijk halverwege al, wisten we dat we iets speciaals hadden. Het doel was om uiteindelijk muziek uit te brengen.

   

Kwam uit die opnamesessie de eerste EP voort?

MidlandNee, dat was pas later. Cameron en Mark verhuisden naar Texas en we begonnen als trio op te treden in verschillende honky tonk bars en dansgelegenheden rondom Austin. Dit deden we een aantal jaren om te leren hoe het is om een band te vormen, onze muziek te verbeteren en drie uur per avond op te treden. Daarna zijn we naar Nashville gegaan, kregen ons eerste platencontract met Big Machine en kwamen we te werken met bekende producers en liedjesschrijvers zoals Shane McAnally, Josh Osborne en Dan Huff en omdat we steeds opnamen in dezelfde studio met hetzelfde team werd onze EP al snel opgevolgd door ons eerste echte album On The Rocks en onze debuutsingle Drinking Problem. Ik zeg dat dat geen toeval kan zijn wanneer je uit Dripping Springs komt waar een distilleerderij, een brouwerij en een wijnmakerij gevestigd zijn. Ze schieten in de lach Cameron zegt: "Nee, countrymuziek en drinken gaan hand in hand."

  

Is het de eerste keer dat jullie in Europa zijn?

MidlandJa, als een band wel. Mark woonde een tijdje in Spanje en in Oslo en de jongens vinden het hier geweldig. "We hopen dat de muziek hier aanslaat dat we hier vaker kunnen zijn en anders moeten we er maar een nationaal schandaaltje tegenaan gooien" grapt Cameron.

   

Jullie hebben een unieke sound. Kun je wat meer vertellen over hoe die ontstaan is? Wie je beïnvloed heeft en de keus om country muziek te gaan maken?

MidlandCameron zegt dat hij misschien wel degene is met de meest afwijkende achtergrond. "Ik kom oorspronkelijk uit een voorstad in het noordwesten van de V.S. en groeide voornamelijk op met rockmuziek omdat mijn vader veel naar classic rock luisterde. In Californië heb je een stroming die California Country heette met bands als de Eagles, Flying Burrito Brothers, Poco en The Byrds. Gram Parsons was daar erg belangrijk en die muzieksoort maakte country voor mij acceptabel." Jess die tot nu toe nog niet zoveel aan het woord was, vult aan: "Neil Young, Willie Nelson, Waylon Jennings en natuurlijk Dwight Yoakam. Onze bandnaam komt trouwens voort uit zijn liedje Fair To Midland. We kwamen in Texas in het midden van het land spiritueel bijeen. En zo zijn we onszelf Midland gaan noemen. Verder spreekt ook het feit dat je erg precies moet zijn me aan. Country muziek moet muzikaal gezien staan. Er is geen ruimte voor vrijheden zoals bij jazz".

   

Hoe kwam je erachter dat jullie talent hadden?

MidlandDe jongens lachen het - bescheiden als ze zijn - een beetje weg. Mark vervolgt: "Tja, Jess en Cameron spelen al gitaar sinds ze een jaar of negen zijn. Ik zong altijd wel maar heb pas gitaar leren spelen toen ik 19 was. Dat is het mooie van muziek. Je kunt de technieken onder de knie hebben maar toch ben je nooit uitgeleerd. Het is een blijft een zoektocht, je hele leven, zolang je er serieus mee bezig bent. Je moet er zoveel tijd en werk instoppen. Een muzikale achtergrond en omgeving helpen wel. Als je ouders of oudere broers en zussen met muziek bezig zijn is de kans groter dat je dat zelf ook gaat doen. Mijn ouders hadden een bar waar elk weekend live muziek was. Daar luisterde ik naar en ik droomde toen ik 6 of 7 was al dat ik zou optreden. Als je muzikaal bent, zit het in je en komt het er op een of andere manier wel uit." Ik zeg dat de eerlijkheid, originaliteit en muzikaliteit uit hun liedjes blijkt. Mark is verrast en antwoordt: "Ik ben blij dat je dat zegt. Voor ons is dat het enige wat écht telt."

  

Momenteel staat jullie hit Make A Little hoog in de hitlijsten. Is er al een opvolger bekend?

"MidlandJa, Burn Out wordt de nieuwe single."

 

 

Wat zijn jullie plannen? Is er iets wat jullie leidt of richting geeft?

MidlandCameron antwoordt: "Nou nee, niet iets van een meester of zo. We dromen van en streven naar het hoogst haalbare op muzikaal gebied. Het afgelopen jaar is een gekkenhuis geweest met dingen die we nooit voor mogelijk hebben gehouden bijvoorbeeld om hier te zijn en vanavond een uitverkocht concert te hebben. We zijn hier maar 48 uur maar proberen alles eruit te halen, optimaal te beleven en tegelijkertijd met onze voeten op de grond te blijven staan.

Verder hebben we al voor veel grote namen het voorprogramma mogen verzorgen zoals Thomas Rhett en Little Big Town, dat gaan we ook dit jaar weer doen en we hebben een uitgebreide concertreeks deze zomer in de V.S. die eigenlijk doorloopt tot eind oktober".

   

Willen jullie nog wat kwijt aan je Nederlandse fans?

"MidlandJa... Sorry...voor gisteravond. Het was erg gezellig in Amsterdam en we hebben ons prima vermaakt. We bedanken de fans en de geweldige luisteraars dat jullie naar onze muziek luisteren. Verder geven we jullie een compliment dat je onze muziek draait en aandacht geeft. We hopen dat we terugkomen vooral nu het weer al zo lekker is. We zijn diep onder de indruk dat iedereen in Europa behalve z'n moedertaal ook Engels spreekt. En het is ongelooflijk hoe mooi de vrouwen hier zijn." Mark haast zich om eraan toe te voegen: "Maar we hebben écht met niemand gepraat, hoor!"

 

Gerelateerd...

Lees ook...

­