Exclusief interview met Logan Mize

Door

Logan Mize in Amsterdam – Exclusief interview

 

Enige tijd geleden heb je het concertverslag van Logan Mize in de Q-Factory in Amsterdam al kunnen lezen. Daarin was onder andere te lezen dat Logan na de show uitgebreid de tijd nam voor het uitdelen van handtekeningen, foto-momentjes of zomaar een praatje met de fans. Wat we je nog niet verteld hadden is dat wij ook een uitgebreid en exclusief interview met hem hadden. We hebben hem de volgende vragen gesteld:

Je bent de afgelopen jaren meerdere malen in Europa geweest, zelfs in Nederland. Wat brengt je toch telkens terug?

De fans in Europa ontvangen mij hartelijk en ik vind het fijn om ook in Europa een solide fan base te hebben.

Heb je wat tijd voor jezelf gekregen in Nederland voor wat sightseeing of om gewoon even te chillen?

Normaal krijg ik niet veel tijd om rond te kijken. Het reizen van de ene plaats naar de andere plaats is zo hectisch dat ik een aardig slaaptekort krijg. Toch trek ik telkens een uurtje uit om te joggen en dat is eigenlijk altijd mijn tijd om de omgeving gelijk te ontdekken. In Nederland kom ik graag nog eens terug voor een weekje vakantie.

We weten dat je uit een muzikale familie komt. Toch ging je eerst studeren en was je zelfs in het football-team. Totdat je er plotseling vertrok naar Nashville vertrok. Hoe zit dat?

Ik blonk niet echt uit op school of in het football-team. Ik voelde me sterk geroepen om iets anders te gaan doen. In mijn studentenstad kon ik volop liedjes spelen die ik zelfgeschreven had en ik voelde dat ik dat moest gaan doen. Na een paar jaar had ik de moed om naar Nashville te gaan.

Na een tijdje ging je weer weg uit Nashville. Wat was de reden van deze verhuizing?

Ik heb daar 12 jaar gewoond. Ik had tijd om mijzelf te vestigen en werd bekend in de stad als iemand die zijn eigen weg in de muziekindustrie bewandelde. Ik had een goede verstandhouding met mijn platenlabel, mijn manager, mijn agent en met mijn band en tourcrew dus afgezien van het gemak om dicht bij hen en de opnamestudio’s te zijn, vond ik het niet echt nodig om daar nog te moeten wonen. Ik had een aardig lange spoedcursus in de muziekindustrie gehad en mijn kinderen zouden naar school gaan. Ik wilde dat zij opgroeiden in een klein midwesters stadje zoals mijn vrouw en ik deden. Ik vond het ook moeilijk om country hits te schrijven in de meest booming stad van Amerika. Ik hou niet van files en ik voelde me aardig opgesloten in een glazen kooi. Zo nu leef ik op de prairie in Kansas, gaan mijn kinderen er naar school met hun neven en nichten en kunnen ze op bezoek bij hun grootouders. Ik voel me zo veel meer mezelf.

Je muziek wordt niet gedraaid op de grote radiostations in Nederland, maar we hebben je zien optreden in de Netflix serie Hart of Dixie. Wat is het verhaal daarachter?

Nou ik ben zomaar door de music director van die show gevraagd. Zij is echt goed voor ons geweest en heeft in de loop der jaren veel van mijn muziek gebruikt voor commerciële televisiespots. Het was leuk voor de afwisseling. Ik zou graag meer tv willen doen, behalve deze commerciële optredens, maar sindsdien is er niet veel meer gebeurd. Ik heb het helemaal niet nagestreefd, maar ik blijf denken dat er misschien nog iets anders opduikt.

We weten dat je drukbezet bent. Heb je nog gewerkt aan nieuw materiaal? Breng je elk nummer dat jezelf geschreven hebt ook zelf uit?

Ja we hebben aardig wat opgenomen voor het volgende project. Ik wacht nog steeds op mijn definitieve mixen en we proberen het allemaal door te nemen om te kijken of het goed is. Ik heb een hoop zelfgeschreven, maar ik heb ook een hoop vrienden die songwriter zijn en ik neem hun nummers ook op. Ik kies zowel nummers die ik zelf schrijf als nummers van anderen. Mijn label Big Yellow Dog brengt alles uit.

Heb je nieuwe muziek gepland? Kunnen we binnenkort een nieuw album verwachten?

Nou ik werk altijd wel aan iets. Hopelijk hebben we binnenkort alles binnen en zijn we klaar voor nieuwe release.

Zijn er verschillen die je merkt aan het publiek in de States en hier in Europa?

Het voelt alsof het Europees publiek beter luistert naar mijn shows. In de VS maakt het publiek veel meer geluid en ik raak daardoor van slag. Ik heb geleerd dat ik meer voldoening heb als het publiek echt luistert. Een hoop van mijn werk gaat zitten in het schrijven van de nummers, dus ik waardeer het meer als het publiek mijn muziek waardeert.

Je bent op tournee geweest met veel country artiesten. Sommigen van hen, zoals Blake Shelton, zijn nog nooit in Europa geweest. Raad je hen aan om ook naar Europa te komen?

Ik denk dat ze het ook zouden kunnen waarderen dus ja, ik beveel het aan, maar je moet in gedachten houden dat mijn doelen waarschijnlijk anders zijn dan van een hoop andere country artiesten. Countrymuziek in de VS focust traditioneel op het draaien op de radiostations en iedereen is daar dan ook mee bezig. Mijn succes heeft mij geleerd dat ik beter naar het streamen dan naar dat traditionele model kan kijken. Daarom tour ik meer internationaal. Ik geniet ervan om deel uit te maken van een nieuwe lichting van succesvolle country artiesten die niet onder de Nashville hoed hoeven te zitten om succesvol te zijn.

Zijn er nieuwe plannen om terug te komen naar Nederland?

Jazeker, ik zie er zeker naar uit om weer terug te komen.

 

Logan Mize en Eric Temmen

Eric Temmen en Logan Mize

­