Exclusief interview met Lauren Alaina

Door

In 2011 won Scotty McCreery de tiende editie van het populaire TV-programma ‘American Idol’. Dat seizoen was een erg productief en succesvol seizoen voor de new country muziek, want Lauren Alaina eindigde datzelfde seizoen, op amper 16-jarige leeftijd,, op de tweede plaats van ‘American Idol’. Dertien jaar later en meerdere albums en hits rijker, zal Lauren in maart 2024 voor de eerste keer ooit naar Nederland afreizen, alwaar ze op de affiche staat van C2C Rotterdam. Namens newcountry.nl had ik op 18 januari 2024 de eer om Lauren Alaina te mogen interviewen. Het werd een erg onderhoudend gesprek over uiteraard haar allereerste optreden ooit in Nederland, maar ook over haar meest recente EP ‘Unlocked’ en over… zingen in hetzelfde koor als Kane Brown. Lees hier het interview met deze uiterst sympathieke en openhartige dame.

 

Imterview met Lauren Alaina

Lauren, bedankt voor het aanvaarden van de uitnodiging voor dit interview. Laten we onmiddellijk beginnen met de eerste vraag: wie is Lauren Alaina in haar eigen woorden?

Oh goodness, waar zal ik beginnen? Ik ben een plattelandsmeisje uit de staat Georgia, dat een grote droom had en erin geslaagd is om die droom waarheid te laten worden. En daar ben ik nog steeds enthousiast over en dankbaar voor. Daarnaast is Lauren Alaina een enorme persoonlijkheid, iemand die nadrukkelijk aanwezig is en het hart op de tong heeft.

 

Dat is een uitstekende karaktereigenschap voor iemand die in Nederland komt optreden, want Nederlanders zijn ook erg directe mensen.

Ik pas dus onmiddellijk in het plaatje! Dat klinkt goed! Dan moet ik misschien wel definitief naar Nederland verhuizen, ha ha!

 

Bijna dertien jaar geleden, in 2011, nam je deel aan het TV-programma ‘American Idol’. Je werd tijdens dat seizoen tweede achter Scotty McCreery. Hoe was het om deel te nemen aan zo’n groot TV-programma en wat heb je er van geleerd?

Het is een fantastische springplank geweest naar het leven dat ik nu leid en naar mijn huidige carrière. Ik was nog erg jong destijds, want ik was amper 15 jaar oud tijdens de audities en tegen het einde van het programma was ik 16 jaar oud. Het ene moment werkte ik in een pizzarestaurant in mijn geboortedorp in de staat Georgia en opeens stond ik in het voorprogramma van Jason Aldean en Luke Bryan! Ik heb heel veel geleerd tijdens ‘American Idol’. En het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat ik geen enkel ander beroep zou willen uitoefenen dan het beroep dat ik nu heb. En hopelijk mag ik nog heel lang dit beroep blijven uitoefenen! Wat ik ook heb geleerd tijdens ‘American Idol’ is hoe om te gaan met cameras, hoe je contact kan leggen met mensen via de camera, hoe je een goed optreden neerzet. Voor mij persoonlijk was het een enorm voordeel dat ik nog zo jong was, want op zo’n jonge leeftijd heb je veel minder last van stress en angsten. Ik was vrolijk, uitgesproken en onbevangen en tegelijkertijd vastberaden en al die eigenschappen hebben mij erg geholpen tijdens ‘American Idol’. En die eigenschappen heb en gebruik ik nog steeds en ik herinner er mezelf steeds aan om diezelfde onbevangenheid en vrolijkheid nooit op te geven, want het zijn de eigenschappen waarom de mensen destijds tijdens ‘American Idol’ op mij hebben gestemd en het zijn ook typische Lauren Alaina eigenschappen. Ik ben zo trots en dankbaar dat ik heb deelgenomen aan ‘American Idol’.

 

Lauren Alaina
Lauren Alaina; foto Robby Klein

 

In september 2023 verscheen jouw meest recente EP, getiteld ‘Unlocked’, en deze EP bevat zes songs (of eigenlijk zeven, wanneer je de song ‘Thicc As Thieves’ twee keer meetelt (de song staat immers twee keer op de EP, eenmaal als duet met Lainey Wilson en eenmaal als Lauren solo). Waar haalde je de inspiratie voor deze EP vandaan?

Ik had net een contract met mijn nieuwe label Big Loud Records getekend en tijdens de eerste vergaderingen die we hadden, vroegen ze mij: wat voor soort muziek wil je uitbrengen en welke onderwerpen wil je behandelen in jouw muziek? Voordat ik mijn contract met Big Loud Records tekende, had ik net een hele lange tijd met familie en vrienden doorgebracht en had ik net mijn huidige verloofde ontmoet.

Ik weet trouwens niet precies wanneer dit artikel zal verschijnen, maar ik kan al wel meedelen dat wanneer ik naar Nederland kom in maart 2024, ik een getrouwde vrouw zal zijn!

Maar goed, voorafgaand aan mijn nieuwe platendeal, heb ik dus heel veel tijd doorgebracht met familie, vrienden, vriendinnen en met mijn verloofde. Ik heb de afgelopen dertien jaar immers heel veel getourd en gereisd en had dan ook heel erg de behoefte aan rust en om thuis, in de staat Georgia, tijd door te brengen met de mensen die mij dierbaar zijn. En ook al tour ik erg graag, die quality time thuis was broodnodig! Het was heerlijk om, voor het eerst sinds jaren, weer met alle vrienden en familieleden samen te zijn en onze onderlinge banden opnieuw aan te halen. En tijdens die tijd kon ik ook weer contact maken met de ‘kleine Lauren’, met het kleine meisje dat ik was toen ik vele jaren geleden in mijn ouderlijk huis opgroeide. Voor de eerste keer in mijn leven heb ik mezelf voor de volle 100% aanvaard zoals ik ben en kon ik zeggen: Lauren, jij mag er wezen, je bent een topper! Ik heb immers een jarenlange zoektocht naar wie ik ben achter de rug, waarbij ik er telkens op lette dat ik mijn afkomst, mijn ‘southern roots’, niet verloochende. En dat was niet altijd makkelijk, maar dankzij de tijd die ik dus met familie, vrienden, vriendinnen en met mijn verloofde heb doorgebracht, ben ik er weer van doordrongen wie ik echt ben en waar mijn roots liggen en dat is voor mij zo’n waardevolle belevenis geweest. Dat had ik echt nodig en dat is wat mij heeft ‘bevrijd’ of, zoals ze in het Engels zeggen, wat mij ‘unlocked’ heeft. Vandaar dan ook de titel van de EP.

Wanneer je de songs van de EP ‘Unlocked’ vergelijkt met sommige van de songs van mijn vorige albums, dan merk je dat de nieuwe songs veel meer country klinken. Ik heb trouwens altijd wel countryinvloeden verwerkt in mijn songs, maar voorheen klonken mijn songs meer ‘poppy’ dan country. Het nieuwe materiaal heeft ook nog wel popinvloeden, maar je hoort er veel meer mijn ‘southern roots’ doorheen klinken vergeleken met mijn vorige albums. Met deze EP wilde ik de dames van mijn geboortedorp vertegenwoordigen en ze tegelijkertijd eren en hen trots op zichzelf laten zijn. En tevens wilde ik op deze EP laten horen dat ik mezelf heb kunnen herbronnen en herontdekken, dat ik weer in contact ben gekomen met de kleine, onbezorgde Lauren van vroeger en dat ik mezelf volledig heb aanvaard.

 

Lauren Alaina
Lauren Alaina; foto Robby Klein

 

Dankjewel voor deze mooie uitleg. Ik was erg benieuwd waar je de inspiratie voor jouw EP vandaan had gehaald, want bijvoorbeeld op mijn favoriete song van de EP, ‘Don’t Judge A Woman’, kreeg ik het gevoel dat de inspiratie kwam van minder prettige ervaringen, zoals iemand die een scheiding doormaakt, iemand die ongelukkig is… Maar blijkbaar was die interpretatie, gelukkig maar, incorrect?

Don’t Judge A Woman’ is ook een van mijn favoriete songs van de EP. Wat ik er het mooiste aan vind is het volgende. We leven momenteel in zo’n gekke tijd, waarin iedereen zijn/haar mening over iemand anders onmiddellijk klaarheeft en tevens ongezouten uit, zonder ook maar enig moment na te denken of te onderzoeken of datgene wat wordt gezegd daadwerkelijk de waarheid is. De huidige maatschappij is zo veroordelend. En dat terwijl je vaak geen idee hebt over de situatie waarin die andere persoon zich bevindt, wat er in hem/haar omgaat of wat die persoon op dat moment doormaakt.

‘Don’t Judge A Woman’ gaat over mijn moeder, over mezelf op jonge leeftijd, over sommige van mijn beste vriendinnen. Elke vrouw, die wordt beschreven in de song, bevindt zich in een andere situatie, in een andere levensfase. Zo is er het verhaal van een vrouw, die in de badkamer zit te huilen omdat ze net een relatiebreuk heeft meegemaakt, maar ook het verhaal van een vrouw die een relatie heeft met een persoon, waarvan niemand, behalve zijzelf, begrijpt waarom ze die relatie wil behouden en dan is er ook het verhaal van mijn moeder, die destijds eigenlijk veel te lang bij mijn vader is gebleven, omdat ze dacht dat dat hetgene was wat ze hoorde te doen en dat het de enige juiste oplossing was voor mijn broer en voor mij. Mensen hebben daar ongetwijfeld een mening en vooroordelen over gehad en ze hebben die situatie mogelijk ook veroordeeld. Net zoals andere mensen dat ongetwijfeld hebben gedaan wanneer ik weer eens met een ‘fout’ vriendje thuiskwam.

‘Don’t Judge A Woman’ is het perfecte voorbeeld van het type boodschap dat ik als artiest wil uitdragen. Ik wil een stem zijn van en voor vrouwen, iemand die de belangen en de interesses van vrouwen vertegenwoordigt. Tevens wil ik mensen vragen om niet zo beoordelend en veroordelend te zijn, omdat je vaak niet weet of wil weten wat die andere persoon doormaakt. We doen allemaal ons best in het leven en we moeten mensen in hun waarde laten. En we moeten niet alleen liever zijn voor onze medemens, maar ook voor onszelf.

Nogmaals dankjewel dat je deze song als jouw favoriete song van de EP aanhaalde, want het is ook een van mijn favoriete songs.

 

Is ‘Don’t Judge A Woman’ slechts een van de favoriete songs van de EP of is het jouw absolute favoriete song van de EP?

Mmmm, dat is een goede vraag. Maar ja, het is inderdaad mijn favoriete song van de 7 songs die op ‘Unlocked’ staan. Ik heb trouwens nog meer nummers opgenomen, maar van het materiaal dat we al hebben gereleased is ‘Don’t Judge A Women’ mijn favoriete song.

 

In maart 2024 sta je op de affiche van het C2C festival en zal je dus ook in Rotterdam optreden. Wordt dit jouw eerste bezoek ooit aan Nederland?

Dat klopt en ik kijk er heel erg naar uit! Een aantal jaren geleden heb ik al eens op het podium gestaan van C2C, maar dat was toen enkel in Londen. En vorig jaar ben ik met mijn verloofde naar Europa gereisd. Zijn broer heeft namelijk een tijdje in Duitsland gewoond en dus zijn we toen eerst bij hem in Duitsland op familiebezoek geweest en daarna hebben we ook nog Oostenrijk en Parijs bezocht. Maar ik ben nog nooit in Nederland geweest! Alle tips om bezienswaardigheden en steden in Nederland te bezoeken zijn welkom, ha ha!

 

Lauren Alaina
Lauren Alaina; foto Robby Klein

 

Wat kunnen de fans verwachten van het Lauren Alaina concert tijdens C2C Rotterdam?

In ieder geval een hele energieke en interactieve set. Eigenlijk een set die perfect past bij mijn persoonlijkheid, ha ha! Er zal ook ruimte zijn voor een kwetsbaar, akoestisch gedeelte. En ‘Don’t Judge A Woman’ zal zeker op de setlist staan. Maar toch zal het grootste gedeelte van het concert erg energiek zijn, dus bereid jullie maar voor op een onvervalste rock’n’roll countryshow!

 

Naar welke van de vijf C2C locaties kijk je het meeste uit: Londen, Glasgow, Belfast, Berlijn of Rotterdam?

Ik heb, eerlijk waar, geen enkele voorkeur, want ik ben zo blij en voel me zo vereerd dat ik naar al die prachtige plaatsen en venues mag afreizen en er mag optreden. Zo vaak krijg ik de kans niet om in Europa op te treden, dus ik ga er enorm van genieten!

En wat voor mij veel belangrijker is dan de plaats of de stad waar ik optreed is het contact met de fans, met het publiek. De energie die ik van hen krijg en de interesse die ze in mij en mijn muziek tonen, dat motiveert mij, dat zijn mijn drijfveren, de reden waarom ik dit fantastische beroep uitoefen. En de fans in Europa en in de UK zijn zo geweldig! Ze zijn nu ongetwijfeld mijn muziek en de muziek van de andere C2C artiesten grijs aan het draaien, zodat ze onze muziek door en door kennen wanneer wij naar C2C afzakken. Toen ik een aantal jaren geleden tijdens C2C in Londen optrad was ik niet alleen stomverbaasd toen ik mij realizeerde dat mijn muziek aanslaat aan de andere kant van de wereld, maar ook toen ik tijdens het concert hoorde dat de fans al mijn songs woord voor woord meezongen, zelfs de minder bekende songs. De liefde van de fans voor, hun honger naar en hun waardering voor de muziek die wij maken, dat is onvoorstelbaar mooi en iets waar ik zeer dankbaar voor ben.

 

Met welke andere projecten ben je momenteel nog bezig?

Uiteraard met mijn aanstaande huwelijk. Ik ben ondertussen helemaal thuis in de wereld van huwelijken en voorbereidingen op een huwelijk, ha ha! Daarnaast ben ik ook aan het werken aan een nieuw album en ik kom naar C2C. Maar voordat ik naar C2C kom ga ik eerst nog op huwelijksreis! In de zomer staat er in de US een grote tour gepland met Jason Aldean. En daar kijk ik erg naar uit, want mijn allereerste tour ooit was ook met Jason en ik kan niet wachten om hem en zijn fans te laten zien hoezeer ik op muzikaal gebied ben gegroeid in de afgelopen jaren. Ondertussen heb ik ook een paar hits gescoord, dus het zal geweldig zijn om met die songs uit te pakken als support act tijdens de tour met Jason Aldean.

Het wordt een erg druk jaar: een huwelijk, werken aan een nieuw album, C2C in Europa en de UK in maart 2024, de zomertour met Jason Aldean, verschillende solo optredens op zomerfestivals in de US. En in het najaar staan er ook nog een aantal verrassingen op de planning.

 

Wie zijn jouw muzikale helden?

Lauren draait haar mobiele telefoon naar een schilderij dat aan haar muur hangt en roept enthousiast over de dame die op het schilderij staat afgebeeld: Dolly Parton!

Waarop ze vervolgt: Eigenlijk zou ik Dolly Parton niet mogen noemen, want zij is de muzikale heldin van elke country artiest!

The Chicks zijn ook mijn muzikale heldinnen. De eerste song die mijn ouders mij ooit als klein meisje hoorden zingen was trouwens ‘You Were Mine’ van The Chicks. Ik was toen nog heel jong, twee of drie jaar oud, en zat dit liedje mee te zingen in het autostoeltje op de achterbank van de auto van mijn ouders. Eerst hadden ze het niet door dat ik met de CD aan het meezingen was, maar op een gegeven moment parkeerde mijn moeder onze auto en trok de autosleutel uit het contact en dacht toen bij zichzelf: hoe kan die CD nu nog doorspelen terwijl de motor niet meer draait? En toen pas besefte ze dat ik luidkeels aan het zingen was, ha ha!

Shania Twain, Martina McBride, Lee Ann Womack, Carrie Underwood, Kelly Clarkson en Trisha Yearwood, die ondertussen ook een hele goede vriendin van me is geworden, zijn nog een aantal muzikale heldinnen.

Allemaal vrouwen met krachtige stemmen en met hele sterke persoonlijkheden dus!

 

In de afgelopen jaren heb je al met heel wat grote artiesten samengewerkt: Kane Brown, HARDY, Trisha Yearwood, Jon Pardi, Chris Lane en onlangs nog met Lainey Wilson. Wie was de leukste artiest tot nu toe om mee samen te werken?

Dat is een hele lastige keuze, maar de meest unieke en meest speciale samenwerking was toch die met Kane Brown. Wij zijn samen opgegroeid en zaten op 11- of 12-jarige leeftijd in hetzelfde koor. Dat we allebei dan ook de stap hebben kunnen zetten om naar Nashville te verhuizen en daar allebei een platencontract in de wacht konden slepen en zelfs samen een duet hebben kunnen opnemen, dat tevens is uitgegroeid tot een enorme hit, dat is toch wel heel bijzonder.

 

Welke artiest(e)/band staat nog op jouw bucket list om mee samen te werken?

Cody Johnson! Zonder enige twijfel! Hij is een van mijn idolen en hij is zo getalenteerd! Ik had onlangs de eer om tijdens zijn tour zijn voorprogramma te mogen verzorgen en zou dolgraag een duet met hem willen opnemen.

 

Als je kan kiezen uit alle songs, die ooit door andere artiesten zijn opgenomen, welke drie songs zou jijzelf willen opnemen?

Wow, wat een interessante en uitstekende vraag. Daar moet ik even over nadenken hoor.

Een van mijn all time favorite songs is ‘Last Call’ van Lee Ann Womack. Dus die hoort er zeker bij, ook al twijfel ik of ik niet die andere megahit van haar, ‘I Hope You Dance’, zou willen opnemen. Nee, ik ga toch kiezen voor ‘Last Call’.

En over de twee andere songs moet ik nog even nadenken. Weet je dat deze vraag mij nog nooit eerder is gesteld? En ik vind het een geweldige vraag, om heel eerlijk te zijn.

Momenteel zou ik ook heel graag ‘Neon Moon’ van Brooks & Dunn willen opnemen, want dat is de favoriete song van mijn verloofde.

En als derde song kies ik voor ‘Coat of Many Colors’ van Dolly Parton. Mijn overgrootmoeder had namelijk zo’n kleurrijke jas, een echte ‘Coat of Many Colors’, en die heb ik als erfstuk gekregen. Het zou heel speciaal zijn om een Lauren Alaina versie van die song op te nemen.

 

Welke is jouw favoriete venue om op te treden?

Zonder enige twijfel is dat de Grand Ole Opry.

 

En welke venue staat nog op jouw bucket list?

Ik heb er al eens opgetreden als support act van Darius Rucker, maar in het Red Rocks Amphitheatre in Colorado wil ik ooit nog eens als headliner optreden!

 

Wie is volgens jou momenteel de meest ondergewaardeerde artiest(e)/band?

IK! Grapje, ha ha! Wederom een lastige vraag, maar ik denk dan toch aan mijn goede vriendin Lindsay Ell. Zij is zo’n getalenteerde muzikante, die wel wat meer waardering verdient.

Als je mij diezelfde vraag anderhalf jaar geleden had gesteld, had ik ongetwijfeld Lainey Wilson gezegd, maar gelukkig is zij nu eindelijk doorgebroken bij het grote publiek.

 

Toevallig of niet brak Lainey Wilson inderdaad door bij het grote publiek kort na haar interview met newcountry.nl…

Hopelijk ben ik dan de volgende ontdekking na mijn interview met newcountry.nl, ha ha!

 

Wat is de mooiste zin die je ooit heb gehoord of gelezen in een song, in de literatuur…?

Er zijn zoveel mooie teksten en songs geschreven, maar ik denk toch dat ik voor de volledige songtekst van ‘I Hope You Dance’ van Lee Ann Womack kies. Een prachtige song, van begin tot eind. En zo vang ik tegelijkertijd twee vliegen in een klap, want na mijn antwoord op een van jouw vorige vragen, waarin ik zei dat ik ‘Last Call’ graag zou willen opnemen, geef ik door het antwoord op deze vraag de ruimte aan mijn andere all time favorite Lee Ann Womack song: ‘I Hope You Dance’.

 

Lauren Alaina
Lauren Alaina; foto Robby Klein

 

Jammer genoeg moeten we dit uiterst gezellige interview bijna afronden, want het is ondertussen tijd geworden voor de slotvraag: Heb je nog een speciale boodschap voor jouw Nederlandse fans en voor de lezers van newcountry.nl?

Dankjewel dat jullie mij de kans bieden om naar Europa en de UK te kunnen afreizen om voor jullie te mogen optreden. Ik kijk er naar uit om iedereen die voor mij naar C2C komt te mogen ontmoeten. En hopelijk is dit slechts de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat ik een concert in Nederland zal geven.

LINKS | LAUREN ALAINA
­