Exclusief interview met Kimmy June HOT

Door

Wij van newcountry.nl zijn al langer fan van Kimmy June. Zo promootten we in november 2021 al haar uitstekende single ‘Homeward Bound’ en in augustus 2023 schreef ik ook een recensie van haar optreden optreden bij de Texas Bar & Grill Terheijden, waar Kimmy haar nieuwste single ‘Jealous’ voor de eerste keer live speelde. Ondertussen verovert ze de harten van het Duitse publiek met haar deelname aan The Voice Of Germany. Op 14 november 2023 had ik de eer om Kimmy June namens newcountry.nl in een gezellige brasserie in Tilburg te mogen interviewen.

 

Interview met Kimmy June

Wie is Kimmy June in haar eigen woorden?

Kimmy June is zeker niet Kim van der Gouw (Kimmy’s echte naam). Dat is een ding wat zeker is. Kimmy June is heel erg muzikaal, Kimmy June houdt van grapjes maken, Kimmy June is zelfverzekerd. Kimmy June is gewoon een heel spontaan, leuk mens. Iemand die heel veel liefde voor countrymuziek heeft. Ja, dat is Kimmy June in een notendop.

 

Je hebt de afgelopen jaren een aantal zelfgeschreven singles uitgebracht. Welke van die singles is jouw favoriete nummer?

Mijn meest recente single ‘Jealous’, die ik in augustus 2023 heb uitgebracht, is tot nu toe mijn favoriete single. Want dat is het nummer waarmee ik me op dit moment het meest mee kan identificeren. Het past perfect bij de persoon die ik in de afgelopen jaren ben geworden.

 

Je hebt tot nu toe enkel losse singles uitgebracht. Kunnen we in de (nabije) toekomst een volwaardig Kimmy June album verwachten?

Een album zit er voorlopig niet in, maar wel een EP. Er liggen nog twee singles klaar, die zullen verschijnen wanneer het The Voice Of Germany avontuur achter de rug ligt. En binnenkort duik ik ook opnieuw de studio in om nog een aantal nummers op te nemen. Ik denk dat het dus uiteindelijk een EP met zes nummers zal gaan worden en die zal vermoedelijk ergens midden volgend jaar verschijnen.

 

Kimmy June
Kimmy June; foto PeggysContent

 

Momenteel neem je deel aan The Voice Of Germany. Tijdens de blind auditions blies je iedereen omver met jouw versie van Dolly Parton’s ‘Jolene’ en de stoelen van alle juryleden draaiden om! Hoe is het om deel te nemen aan zo’n groot en populair TV-programma als The Voice Of Germany?

Ik heb in het verleden al eens eerder deelgenomen aan een ander TV-programma, namelijk aan ‘DSDS’, ‘Deutschland sucht den Superstar’. Destijds woonde ik in Oostenrijk en dat programma was toen mega populair. Ik was zeventien toen ik deelnam aan ‘DSDS’ en had toen echt het gevoel dat ik geleefd werd. Ik wist totaal niet waar ik aan begon en was gewoon nog veel te jong op dat moment en wist niet wat me te wachten stond. Dat heeft toen best wel veel met mij gedaan. En ook toen al was ik heel erg gericht op het maken van countrymuziek, maar dat werd bij ‘DSDS’ een beetje de kop ingedrukt, want countrymuziek was voor hen ‘not done’. Zij gaven er de voorkeur aan dat ik Top 40 nummers zou brengen tijdens de shows.

En toen heb ik voor mezelf besloten dat ik enkel nog deel zou nemen aan talentenjachten, waarbij men open staat voor countrymuziek en waarbij ik mijn muzikale ei kwijt kan. Ik heb mezelf ook een aantal keren ingeschreven voor The Voice Of Holland, maar dat is uiteindelijk niets geworden, waarschijnlijk omdat ik er zelf nog niet klaar voor was.

In maart 2023 heb ik een adempauze genomen en ben ik even gestopt met docent zijn, omdat het me allemaal gewoon eventjes teveel werd. En toen heb ik mezelf afgevraagd: wat ga ik nu doen? Voor mij werd het op dat moment duidelijk dat de tijd was aangebroken om mezelf te gaan presenteren in Duitsland, omdat de interesse in countrymuziek daar enorm aan het groeien is en misschien al wel groter is dan in Nederland. Een extra voordeel voor mij is dat ik ook de Duitse taal beheers. Mijn voorwaarde om deel te nemen aan The Voice Of Germany was dat ik countrymuziek wilde brengen en daar ben ik ook erg duidelijk in geweest. En dat is gelukt.

 

Kimmy June
Kimmy June; foto ProSieben/SAT.1/André Kowalsk

 

En waarom specifiek een deelname aan ‘The Voice’? In Nederland kleeft aan dat programma sinds enige tijd een bepaald imago.

Dat klopt, maar dat geldt enkel voor de Nederlandse versie van het programma. In Duitsland speelt dat helemaal niet. Je merkt aan de contracten die je moet ondertekenen wel dat er heel wat extra clausules in staan naar aanleiding van wat er allemaal in Nederland is gebeurd. Maar voor mij voelt ‘The Voice Of Germany’ als een soort van warm bad waarin je terecht komt. Iedereen kent je bij naam, iedereen zorgt ervoor dat het goed met je gaat. Ze kijken daar echt naar talent en dat is super chill. Ik heb nog nooit zo’n relaxte omgang met mensen meegemaakt.

Je moet er wel steeds op letten dat je niet wordt geleefd, maar ik heb mezelf ook voorgenomen: ik ga Kimmy June nu op de kaart zetten en Kimmy June gaat het nu ook gewoon doen. En die laat zich door niets of niemand afleiden en dit is gewoon wat ik ga doen. Ik heb uiteraard wel momenten gehad waarbij ik me afvroeg waar ik aan was begonnen, maar ik heb uiteindelijk het TV-programma voor mij laten werken en niet andersom.

 

Je bent onderdeel van Team Ronan Keating bij The Voice Of Germany. Hoe is het om samen te mogen werken met zo’n superster als Ronan Keating?

Toen bleek dat alle juryleden hun stoel hadden omgedraaid, heb ik eerlijk gezegd wel even getwijfeld tussen Ronan en Bill Kaulitz en Tom Kaulitz van de Duitse band Tokio Hotel. Tijdens de voorbereiding op de battle rounds waren Bill en Tom vaak persoonlijk aanwezig om hun kandidaten te coachen en dat was bij Ronan wel wat minder het geval. Ronan heeft gewoon een hele drukke carrière en verblijft daarom vaak in het buitenland. We moesten dan ook al onze vragen doorgeven aan een side-coach die dan op zijn beurt alle info doorspeelde aan Ronan. Ronan gaf dan weer feedback via die side-coach en uiteindelijk waren het de side-coach en een vocal coach die ons het merendeel van de tijd begeleidden.

Maar uiteindelijk is Ronan wel degene die het meeste feeling heeft met countrymuziek, want hij heeft in het verleden ook een aantal country classics gecoverd.

Dat klopt en ik heb ook helemaal geen spijt van mijn keuze voor Ronan, want het is gewoon de juiste keuze geweest voor mij. En toch heb ik dus getwijfeld tussen Ronan en Bill en Tom, gewoon omdat Bill en Tom zo’n leuke gasten zijn.

 

Kimmy June Voice
Kimmy June; foto ProSieben/SAT.1/André Kowalsk

 

Ben je, naast de opnames voor een EP en jouw deelname aan The Voice Of Germany’, nog met andere projecten bezig?

Ik ben wel al volop aan het kijken naar wat een volgend nieuw project zou kunnen zijn. Tot nu heeft Kimmy June altijd solo op het podium gestaan met haar gitaar. Het is mijn droom om een eigen band op te zetten, zodat ik in Duitsland en eventueel ook in Nederland kan gaan touren. Maar momenteel focus ik me wel hoofdzakelijk op de Duitse markt en dan hoop ik dat eventueel succes in Duitsland ook een positief effect zal hebben en interesse uit Nederland zal wekken.

 

Wie zijn jouw muzikale voorbeelden, jouw muzikale helden?

The Chicks zijn toch wel mijn grootste muzikale voorbeelden. Na eerst Ilse DeLange te hebben ontdekt, de vrouw die mijn interesse in countrymuziek heeft gewekt, kwam ik als tweede ontdekking bij hen uit. In het begintijdperk van YouTube zag ik de videoclips van The Chicks, toen nog The Dixie Chicks, en ik kon me zo goed met hen identificeren. Tevens ben ik enorm fan van Miranda Lambert.

Lainey Wilson is nu ook helemaal ‘hot and happening’. Ik had mij tot voor kort nog niet echt verdiept in haar werk, maar toen ik een aantal maanden geleden haar live-versie van het nummer ‘Grease’ zag en hoorde, werd ik volledig omvergeblazen. Ik ben haar twee albums gaan beluisteren en dacht: wow, deze vrouw denkt echt goed na bij alles wat ze doet. En dat vind ik echt bewonderenswaardig. Een soortgelijk respect heb ik ook voor Taylor Swift. Miranda, Lainey, Taylor, The Chicks, stuk voor stuk powervrouwen!

 

Als je mag kiezen uit alle songs die ooit zijn geschreven door andere artiesten, welke drie songs zou jij willen uitbrengen?

Dat vind ik een zeer lastige vraag om te beantwoorden. Zonder enige twijfel kies ik dan voor ‘Cowboy Take Me Away’ van The Chicks, want dat is mijn lievelingsnummer. Daarna wordt het moeilijker, maar dan kies ik toch voor ‘Jolene’ van Dolly Parton, maar dan de versie die ik tijdens The Voice Of Germany heb gezongen, en ‘Small Town Hypocrite’ van Caylee Hammack.

 

Kimmy June
Kimmy June; foto PeggysContent

 

Wat is jouw droomvenue om in op te treden?

Als ik heel groots mag denken, dan ga ik gewoon voor de Ziggo Dome in Amsterdam. Het lijkt me heel vet om daar te mogen optreden. Maar ook Melkweg Amsterdam, Ahoy Rotterdam en 013 Tilburg lijken mij geweldige locaties om in op te treden. En de droom van elke countryartiest is om op te treden in de Grand Ole Opry, maar dat is uiteraard niet meer dan logisch.

 

Met wie zou je graag een duet willen opnemen?

Op dit moment zou dat een duet met Lainey Wilson zijn.

 

Wat is de mooiste zin die je al hebt gehoord of gelezen in een song, in de literatuur…?

Opnieuw een erg lastige vraag, maar dan kies ik voor een stukje tekst uit 'Follow Your Arrow' van Kacey Musgraves. Niet omdat het specifiek mooi is, maar vooral omdat het waar is:

‘You're damned if you do,
and you're damned if you don't
So you might as well just do
whatever you want’

 

We naderen de kerstperiode, dus volgen er nu een aantal kerstvragen. Wat is Kimmy June’s favoriete kerstnummer?

Nog een lastige vraag, ha ha! In ieder geval niet ‘Flappie’, want dat vind ik een zielig nummer en ik moet altijd huilen wanneer ik dat nummer hoor.

Een song, die ik eigenlijk behoorlijk irritant vind, maar, omdat het zo’n oorwurm is, eigenlijk regelmatig op repeat zet is ‘I Want a Hippopotamus for Christmas’ van Kacey Musgraves. Een irritant kerstnummer blijkt mijn favoriete kerstsong te zijn, ha ha!

 

Hoe viert Kimmy June de kerstdagen?

Ik vind de kerstdagen een gezellige tijd, maar ik ben ook zo iemand die denkt: een gezellige tijd met elkaar doorbrengen kan ook gewoon het hele jaar door. Mijn vriend Gijs en ik gaan dan ook lekker samen op wintersport.

 

En dan is het alweer tijd voor de slotvraag: heb jij nog een speciale boodschap voor jouw fans en voor de lezers van newcountry.nl?

Ik ben de laatste tijd erg bezig met het uitzoeken/beantwoorden van de vraag: wie ben ik nou eigenlijk echt? Ik hoop voor iedereen dat hij/zij kan uitzoeken (en wie weet, deze vraag mogelijk al heeft kunnen beantwoorden) wie hij/zij daadwerkelijk is, zonder rekening te moeten houden met alle labeltjes die door de buitenwereld op jou worden geplakt. En wat voor mij ook een hele belangrijke is, is dat je gewoon gelukkig bent en voor jouw eigen geluk kiest. Ik ben natuurlijk ook (opnieuw) docent en zeg tegen mijn leerlingen het volgende: kijk in de eerste plaats naar wat jij wilt en niet naar wat jouw ouders of jouw docenten willen. En hoe lastig dat soms ook is, zoek jouw eigen geluk en ga jouw droom/dromen achterna.

 

LINKS | KIMMY JUNE
­