Exclusief interview met Drake White

Door

Drake White heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad. In maart 2019 stond hij in Nederland nog op het podium van C2C Amsterdam, maar in augustus van datzelfde jaar stortte hij in elkaar tijdens een concert in de US. Een akelige diagnose volgde: bij de zanger werd arteriovenous malformation (AVM), een zeldzame hersenaandoening, vastgesteld. De behandelende artsen vertelden hem dat hij hoogstwaarschijnlijk nooit meer zou kunnen optreden en zelfs niet meer zou kunnen lopen. Een hard gelag voor Drake en niet lang daarna brak ook nog eens de coronapandemie uit. Je zou voor minder bij de pakken gaan neerzitten, maar niets bleek minder waar. De rasoptimist werkte heel hard aan zijn revalidatie. En met succes, want op 11 maart 2022 verscheen niet alleen zijn tweede studioalbum, met de toepasselijke titel ‘The Optimystic’ (recensie van dit album is ook terug te lezen op newcountry.nl), maar hij tourt ook weer in de US (en in de zomer van 2022 zelfs in de UK). En Drake White heeft vandaag (18 mei 2022) zelfs 30 minuten in zijn drukke agenda vrijgemaakt voor een Zoom interview met newcountry.nl! Een boeiend gesprek over o.a. zijn nieuwste album, levenslessen en zijn liefde en waardering voor Nederland.

 

Interview met Drake White

 

Drake, we trappen af met de standaardvraag: Wie is Drake White in zijn eigen woorden?

Drake White is een echtgenoot, een Godvrezende muziek junkie, die muziek speelt omdat hij dat leuk vindt en die er ook zijn beroep van heeft kunnen maken. Drake White is een volhouder, Drake White is een songwriter. Drake White houdt van honden, Drake White houdt van mensen. Een introverte extravert. Dat vat het wel mooi samen.

 

Twee maanden geleden, in maart 2022, verscheen jouw briljante tweede studioalbum, getiteld ‘The Optimystic’. Waar haalde je de inspiratie voor dit album vandaan?

Omwille van mijn gezondheidstoestand begon voor mij eigenlijk een pre-pandemie voordat de eigenlijke pandemie uitbrak. Ik heb opnieuw moeten leren lopen, ik ben zelfs nu nog steeds bezig om opnieuw gitaar te leren spelen. Ik was volledig verlamd aan mijn linkerzijde, ik moest dus eigenlijk weer vanaf nul beginnen. De titel van het project en het album ‘The Optimystic’ is met opzet zo geschreven want het staat symbool voor positief blijven denken en positief in het leven blijven staan ondanks alle mysteries die het leven voor ons in petto heeft. Sommige mensen vinden dat misschien zweverig klinken, maar als je hebt meegemaakt wat ik heb meegemaakt, dan kan ik er alleen maar trots op zijn dat ik tijdens het hele proces optimistisch en positief ben gebleven. Waar ik ook trots op ben is dat ik muziek ben blijven maken terwijl de wereld op slot ging en op slot bleef. Tegelijkertijd was het een zegen dat de wereld door de pandemie volledig op slot ging, want daardoor kon ik ook werken aan mijn herstel en het zelfvertrouwen opnieuw opbouwen om dit album te maken. Tijdens de pandemie hebben we trouwens ongeveer 80 livestream shows gespeeld vanuit mijn schuur, de zogenaamde ‘Wednesday Night Therapy Sessions’. Tijdens die concerten speelden we nummers die ik tijdens de rest van de week schreef, zonder dat we daar al een opname van hadden, maar we wilden uittesten wat de reacties van de fans/luisteraars/kiijkers zou zijn. We hebben de statistieken van de reacties op deze songs geanalyseerd. Ik had al besloten dat ik een aantal nummers, die ik al langere tijd geleden had geschreven, op het album wilde zetten en die heb ik aangevuld met nieuwere songs gebaseerd op die livestream shows en de data analyse van de reacties op die livestream songs. En wat ik nog het allerbelangrijkste vond is dat alle songs op het album songs zijn die me nauw aan het hart liggen, songs die ikzelf ook leuk vind. Als ik een song niet leuk vind, dan wordt ie gewoon niet uitgebracht.

 

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen dit nieuwe studioalbum en jouw debuutalbum ‘Spark’, dat zes jaar geleden op de markt kwam?

Het is moeilijk om beide albums te vergelijken. Ze verschillen qua stijl niet heel erg van elkaar. ‘The Optimystic’ is net als ‘Spark’ ‘Alabama Muscle Shoals meets Nashville’, maar dan misschien een upgraded versie. Het gaat hoogstens om een evolutie van de sound die ik door de jaren heen verder heb ontwikkeld.

 

Wat is jouw favoriete song van ‘The Optimystic’?

Ik hou heel erg van ‘It Takes Time’ en ‘The Optimystic’ en de centrale song van het album is ‘Hurts The Healing’. Toch kan ik geen favoriete song kiezen, want ze zijn me allemaal erg dierbaar en ik hou ervan om een samenhangend album te maken met songs die een eenheid vormen.

 

Samen met jouw vrouw Alex heb je de campagne ‘Power of a Woman’ opgestart. Kan je ons iets meer vertellen over wat die campagne inhoudt?

Zonder alle krachtige vrouwen in mijn leven (mijn vrouw, mijn tantes, mijn grootmoeder, mijn moeder…) zou ik niet staan waar ik nu sta in het leven. Het idee voor de campagne ‘Power of a Woman’ is ontstaan tijdens een aantal bezoekjes van mijn vrouw en mij aan onze favoriete diner in Nashville: we hadden net de song ‘Power Of A Woman’ opgenomen en observeerden alle vrouwen die daar werkten, zowel de serveersters als de dames in de keuken, en realiseerden ons hoe hard al deze vrouwen, ondanks alle struggles die ze misschien meemaken, werken voor hun gezin. Om alle krachtige vrouwen een podium te geven, hebben we aan de fans gevraagd om hun favoriete krachtige vrouwen te nomineren voor de titel ‘Power of a Woman’. En we hebben ondertussen al een aardig clubje powervrouwen en prachtige verhalen bij elkaar verzameld!

 

Met welke projecten ben je momenteel bezig?

Op dit moment ben ik hoofdzakelijk met twee dingen bezig: touren en optreden tijdens de weekends en songs schrijven gedurende de week. Eigenlijk ben ik constant bezig met nieuwe projecten, maar nu wil ik in de eerste plaats mijn nieuwste album ‘The Optimystic’ laten landen bij de fans en bij een breder publiek voordat ik met iets nieuws kom.

 

Momenteel tour je in de US en in augustus 2022 kom je ook voor een aantal concerten naar de UK. Bestaat er een kans dat die UK tour wordt uitgebreid met 1 of meerdere concerten in Nederland?

Daar hebben we het zeker over gehad en ik ben ook al vaker in Nederland geweest en heb er veel fans, maar alles moet logistiek ook te plannen zijn. Er zijn nog geen concrete plannen, maar je weet maar nooit. Ik hou namelijk heel erg van Nederland en van de Nederlanders en we hebben samen al een mooie band ontwikkeld.

 

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen optreden in Amerika en optreden in Europa?

In mijn optiek zijn er niet echt verschillen. Amerikaanse fans zijn doorgaans iets luider en enthousiaster, terwijl Europeanen vaak meer aandacht besteden aan het doorgronden van de teksten en meer oog hebben voor details zoals een mooie gitaarsolo. Maar uiteindelijk zijn er erg weinig verschillen en gaat het allemaal om mensen die naar een show gaan en daar een mooie muzikale avond willen beleven. Het gaat allemaal om de energie die we tijdens een show met elkaar beleven: het publiek geeft mij een bepaalde energie en die energie geef ik terug aan het publiek.

 

Wat zijn jouw favoriete venues om op te treden?

Uiteraard is het gaaf om in de O2 Arena of met Willie Nelson op te treden in Red Rocks, maar voor mij is het belangrijkste dat ik kan optreden op plaatsen waar de mensen de songs meezingen. Live optreden is wat mij betreft het uitwisselen van energie tussen het publiek en de artiest en de band.

 

Als je kan kiezen uit alle songs die ooit zijn geschreven door andere artiesten, welke 3 songs zou jij willen uitbrengen?

 • With A Little Help From My Friends: zelf zing ik dan altijd de Joe Cocker versie, maar mijn favoriet is de versie van The Beatles

 • Simple Man - Lynyrd Skynyrd

 • You Can’t Always Get What You Want – The Rolling Stones

 

Je bent al meerdere keren in Nederland geweest en hebt hier al een behoorlijke fanbase. Heb je tijdens jouw bezoeken aan Nederland aan sightseeing gedaan? Waar denk je aan wanneer je aan Nederland denkt?

Waar ik heel erg van hou is het nomadische karakter van Nederland en de Nederlanders. Iedereen wil actief bezig zijn, jullie wandelen veel of gaan per fiets naar de supermarkt, naar het restaurant... Jullie land is ook erg kleurrijk, echt een land van kleuren. En wat ik ook erg op prijs stel is de openheid, gastvrijheid en vriendelijkheid van de mensen. Jullie zijn een erg gelukkig volk, volgens mij.

 

Tijd voor de korte vragenronde.

 • Favoriete muziekinstrument: Akoestische gitaar

 • Favoriete muziekfestival: dat was Bonnaroo Music Festival in 2002

 • Favoriete song aller tijden: Blue Sky - The Allman Brothers Band en I Will Always Love You – Dolly Parton

 • Meest ondergewaardeerde countryartiest/band: Drake White!

 

Tijd om keuzes te maken

 • CMA Award of Grammy? Grammy

 • Spotify of Physical CD/Vinyl? Dat is een moeilijke, want Spotify is heel handig om snel een song op te zoeken en te beluisteren. Maar ik ben ook van de oude stempel en kan geen afstand doen van mijn CD’s en vinyl.'

 • Fiddle of Pedal Steel? Opnieuw een erg moeilijke keuze: vandaag zeg ik pedal steel, want ik werk momenteel aan een pedal steel projectje, maar morgen kies ik wellicht voor de fiddle.

 • Optreden op een festival of Optreden in een intiem theater? Optreden in een intiem theater

 • Akoestisch of full-electric concert? Akoestisch concert

 

Je hebt de laatste jaren heel wat beproevingen moeten doorstaan (jouw ziekte, gevolgd door de pandemie). Wat zijn de belangrijkste lessen die je hebt geleerd tijdens deze beproevingen?

Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is dat je moet accepteren dat je het leven niet kan controleren en dat je erop moet vertrouwen dat alles uiteindelijk goed komt. Wat je kracht en energie geeft is hoe je reageert op dingen, op de zonneschijn, op regen... Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om van mensen te houden, van mijn familie en naasten, om dankbaar te zijn en om de Heer te bedanken voor alle mooie momenten die we in ons korte leven mogen meemaken.

 

En dan is het alweer tijd voor de slotvraag: Wat wil je de lezers van newcountry.nl toewensen?

Heel veel luisterplezier, een goede gezondheid en heel veel levenslust. Luister met elkaar naar mijn songs, kom naar mijn shows, vertel jouw vrienden over mijn muziek wanneer je mijn muziek goed vindt. Kijk reikhalzend uit naar de mooie dingen die morgen of overmorgen staan te gebeuren en plan niet te ver vooruit. En een concert is iets moois om naar uit te kijken. Koop het album, ook al heb je nog nooit van mij of van countrymuziek gehoord en laat je verrassen. En als het je bevalt, vertel het door aan je vrienden. Jullie leven in een prachtig land en daar mogen jullie heel dankbaar, blij en trots op zijn. Jesus loves you and… rock ‘n roll!

 

Drake WhiteDrake White; foto Zack Knudsen

LINKS | DRAKE WHITE

­