Exclusief interview met Brandon Davis

Door

Vorig jaar bracht Brandon Davis zijn uitstekende debuutalbum ‘Hearts Don’t Rust’ op de markt. Een recensie van dit album is terug te vinden op newcountry.nl en tevens bezet het album de achtste plaats op het 2022 jaaroverzicht met de beste album(recensie)s van newcountry.nl. Om 2023 goed op gang te trappen had newcountry.nl de eer om Brandon Davis te mogen interviewen. De uiterst sympathieke zanger nam tijdens ons Zoom interview uitgebreid de tijd voor een interessant gesprek over zijn debuutalbum, de ingrijpende gebeurtenis die zijn leven een compleet andere wending gaf, touren met Tim McGraw en… een ritje met de Polar Express tijdens de kerstperiode.

 

Interview met Brandon Davis

Brandon, eerst en vooral de beste wensen voor 2023! Laten we het interview beginnen met de ondertussen traditionele openingsvraag: Wie is Brandon Davis in zijn eigen woorden?

Wie is Brandon Davis? Als je die vraag aan mijn vrouw en kinderen stelt dan denk ik dat ze zullen zeggen dat het de man is die constant aan het zingen is, de man die non-stop met ideeën voor nieuwe songs in zijn hoofd rondloopt. Ik ben de man die muziek, zijn gezin en verhalen telkens wil laten samensmelten tot een geheel, want dat is waar het leven voor mij allemaal om draait. Zeker in de afgelopen twee jaar is het voor mij niet alleen een zegen geweest dat ik mijn muzikale droom kon najagen, maar ook dat ik dat samen met mijn gezin kon doen en dat ik mijn kinderen niet alleen heb zien opgroeien maar ook zien openbloeien.

 

Een aantal jaren geleden heb je een heftige wake up call gehad, een ingrijpende gebeurtenis die jouw leven een hele andere wending heeft gegeven. Kan je onze lezers vertellen wat je hebt meegemaakt?

In 2019 heb ik zeker een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt, want een frontale aanrijding in een auto-ongeval kostte mij bijna het leven. Ik ben toen met spoed naar het ziekenhuis gebracht en diende onmiddellijk te worden geopereerd. Toen ik na de operatie in de ziekenhuiskamer wakker werd kon ik niet begrijpen wat er gebeurd was. Het was voor mij compleet onlogisch wat ik had meegemaakt en ik vroeg me af waarom ik net op de verkeerde plaats aanwezig was. Maar mijn vrouw ze me toen: misschien weet je nu nog niet waarom je dit moest meemaken, maar ik beloof je dat je op een dag zal beseffen dat alles met een reden gebeurt. Dit voorval heeft er voor gezorgd dat ik mijn leven in een ander perspectief ben gaan zien en dat ik nieuwe prioriteiten ben gaan bepalen. De dingen die ik tijdens mijn ‘oude’ leven als normaal beschouwde, vaak omdat ik in bepaalde gewoontes was vastgeroest, waren voor mij plots niet meer vanzelfsprekend. Ik besefte dat er veel meer uit het leven te halen valt en dat het tijd werd om bepaalde doelen en dromen na te jagen, iets wat ik voorheen niet durfde. Het auto-ongeval was op dat gebied een echte eye opener. En toen heb ik de beslissing genomen om mij full-time te richten op een muzikale carrière.

 

Brandon Davis

 

En hoe voel je je sinds je de beslissing hebt genomen om full-time artiest te zijn?

Je hoort mensen altijd zeggen: doe wat jouw hart je ingeeft en doe het met heel jouw hart (do what you love and love what you do). En voor het ongeval was dat voor mij een tijdlang niet het geval. Maar nu ik 100% bezig ben met mijn passie, muziek, songs schrijven, die songs spelen voor een publiek, de verbondenheid voel die mensen hebben met mijn verhalen en de kijk die mijn kinderen hebben op het leven, dan voel ik me gezegend dat ik hetgene wat ik nu doe een beroep mag noemen. Zeker ook wanneer ik het vergelijk met het beroep dat ik uitoefende voor het ongeval. Toen stond ik elke ochtend op om te gaan werken, maar het gaf me helemaal geen inspiratie en voldoening. En ik zag me dat beroep ook niet uitoefenen tot aan mijn pensioen. Maar met muziek zal ik altijd bezig zijn en bezig blijven, ook wanneer ik oud en grijs ben en in een schommelstoel zit.

 

Dat is een heel mooi vooruitzicht en betekent ook dat we nog heel lang van jouw muziek zullen kunnen genieten, want je bent nog heel jong. Vorig jaar bracht je jouw uitstekende debuutalbum ‘Hearts Don’t Rust’ op de markt. Waar haalde je de inspiratie voor het album vandaan?

Het album is eigenlijk een vervolg van de ontdekkingstocht die ik in 2019 ben gestart en op het album komen meerdere elementen van deze tocht bij elkaar. Ik heb heel wat songwriters ontmoet die ondertussen hele goede vrienden van mij zijn geworden, vrienden voor het leven zelfs. Verschillende songs zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen en andere songs gaan dan weer over mogelijke situaties, waarvan ik en de andere songschrijvers ons konden voorstellen dat meerdere mensen zich in zulke situaties bevinden. Het hoofddoel van mijn songs is dan ook dat mensen zich verbonden voelen met de verhalen die ik vertel. Met de acht songs van ‘Hearts Don’t Rust’ hebben we geprobeerd om het hele scala van emoties en situaties te omvatten, om iedere luisteraar tenminste een song te geven waarmee ze zich kunnen vereenzelvigen, waarin ze zich kunnen herkennen. Te beginnen met het openingsnummer ‘Hearts Don’t Rust’, een wondermooi liefdesverhaal over eeuwigdurende liefde, ook als een van de partners er niet meer is. En dat terwijl het slotnummer ‘Tequila And Opinions’ gaat over relaxen samen met een aantal van jouw goede vrienden in een bar en proberen om een relatiebreuk te verwerken.

 

Welke van de acht songs op ‘Hearts Don’t Rust’ is jouw favoriete song?

Dat is toch echt wel het openingsnummer en titeltrack ‘Hearts Don’t Rust’. De song doet me niet alleen aan mijn ouders denken maar ook aan mijn grootmoeder (de moeder van mijn moeder). Zij koestert nog steeds heel veel liefde voor mijn grootvader John, ook al heb ik hem nooit ontmoet want hij was al overleden voordat ik werd geboren. Maar uit alle verhalen die ze over hem vertelt en de manier waarop ze over hem praat, zie en voel je in haar ogen de onvoorwaardelijke liefde die ze nog steeds voor hem heeft. Dat is ook iets wat ik wil nalaten wanneer ik er niet meer ben, dat mijn kinderen iets soortgelijks zien in de liefde tussen mijn vrouw en mij. De song ‘Hearts Don’t Rust’ staat voor mij dan ook symbool voor liefde in haar meest pure vorm. Een liefde die begint, een liefde die opbloeit en een liefde die nooit meer eindigt.

 

Mijn favoriete songs op het album zijn ‘Running Out Of Roses’, omwille van de grappige tekst en de catchy Luke Combs achtige sound, en ‘Somebody’s Gotta Do It’, waarvan de intro erg doet denken aan Bon Jovi’s ‘Wanted Dead Or Alive’. Was het voor die song de bedoeling om een Bon Jovi sound te creëren?

We gingen voor een outlaw country sound met een aantal rockelementen op ‘Somebody’s Gotta Do It’. Tijdens de Tim McGraw tour vorig jaar openden we onze set telkens met deze song. Het is zeker een ‘hype song’ waar het publiek onmiddellijk enthousiast van wordt.

 

Zoals reeds eerder gezegd vind ik dat je met ‘Hearts Don’t Rust’ een uitstekend debuutalbum hebt afgeleverd. Enige minpuntje is dat fantastische songs als ‘Destiny’ en ‘The Kitchen’ ontbreken op het album. Twee songs die het album hadden kunnen doen uitgroeien tot een full-length album in plaats van een extended EP. Waarom heb je de keuze gemaakt om beide songs niet op het album te zetten?

Destiny’ hadden we al uitgebracht op de EP ‘Brandon Davis’ (2021) en die song heeft al een heel leven achter zich. Ik heb nog overwogen om de song in andere versies, misschien meer akoestisch, opnieuw te releasen, maar uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om voor ‘Destiny’ een prachtige videoclip op te nemen in plaats van een nieuwe versie van de song uit te brengen. En aangezien ‘Destiny’ al zoveel aandacht had gekregen als individuele single, wilden we voorkomen dat deze song de andere songs van ‘Hearts Don’t Rust’ naar de achtergrond zou drukken als we de song ook op het album zouden plaatsen, want dat vonden we niet fair naar de nieuwe songs toe. En hetzelfde verhaal geldt eigenlijk voor ‘The Kitchen’. ‘The Kitchen’ was een fantastische single, die voor mij alles belichaamt wat ik en mijn gezin hebben meegemaakt vanaf mijn start als TikTok artiest tot aan de Tim McGraw tour van vorig jaar. Sinds we volledig voor de muziek zijn gegaan heeft onze keuken steeds een centrale rol gespeeld, gaande van dansen op het aanrechtblad om een concertchallenge uit te voeren tot zingen voor de koelkast. En dat beleefden we allemaal samen als gezin en de keuken was het ‘hart’, de centrale plek in ons huis, voor al deze activiteiten. En ook ‘The Kitchen’ wilde ik de andere songs op ‘Hearts Don’t Rust’ niet laten overschaduwen en daarom is ook deze song niet op het album verschenen. Het album is het werk van zoveel goede schrijvers en bevat zoveel goede verhalen dat we alle acht nieuwe songs de kans wilden geven om net zo te kunnen shinen als ‘Destiny’ en ‘The Kitchen’.

 

Vorig jaar heb je getourd met Tim McGraw en Alexandra Kay. Hoe was het om te touren met Tim McGraw? Wat heb je van hem geleerd?

Dat was echt de experience of a lifetime, iets wat je misschien nooit meer meemaakt. Dat klinkt wellicht cliché, maar ik meen het echt. Reeds als klein jochie luisterde ik naar de muziek van Tim McGraw. Ik herinner me nog dat ik samen met mijn moeder in de auto zat en we samen luisterden naar wat wij de ‘barbecue stain song’ noemden, namelijk "Something Like That". Wanneer je je dan bedenkt dat zo’n icoon, jouw muzikale held, niet enkel jouw bestaan erkent, maar dat hij jou ook de kans geeft om met hem mee op tour te gaan, dan is dat gewoon onvoorstelbaar en dan voel je je echt gezegend. Ik heb, als beginnend artiest, zoveel geleerd van een man met meer dan 30 jaar ervaring in de muziekindustrie. Alle verhalen die hij me vertelde over zijn vorige tours, over albums die hij heeft opgenomen, over songs die hij heeft geschreven, over hoe hij songs uitkiest om op zijn albums te zetten, over de mensen die hij tijdens zijn carrière heeft ontmoet, dat was gewoon onbetaalbaar. Dat is met geen pen te beschrijven.

 

Met welke projecten ben je momenteel bezig?

Dat is een interessante vraag, want er zit heel wat in pijplijn. We zijn bezig met ongeveer 16 songs, die reeds zijn opgenomen, die deels zijn opgenomen of die op zeer korte termijn zullen worden opgenomen. Tussen januari 2023 en juli 2023 gaan we heel wat nieuwe muziek uitbrengen. Een single wordt heel binnenkort gereleased. We zijn ook bezig met het opnemen van meerdere videoclips. Er zit zoveel interessants aan te komen en ik kan niet wachten om mijn nieuwe muziek met iedereen te delen. Ik heb de afgelopen zomer en het afgelopen najaar veel getourd met mijn eigen headliner tour en toen heb ik verschillende van de nieuwe songs uitgetest op het publiek en ze werden allemaal heel enthousiast ontvangen. 2023 wordt ongetwijfeld een fantastisch muzikaal jaar en ik kijk er naar uit hoe alle nieuwe muziek zal worden ontvangen!

 

Brandon Davis

 

Wanneer kunnen we een Europese tour, inclusief een of meerdere concert(en) in Nederland, van Brandon Davis verwachten?

Hopelijk zo snel mogelijk. We kijken naar de mogelijkheden voor een Europese en een Canadese tour, want, mede dankzij social media, hebben we heel wat fans wereldwijd. Ik wil liever vandaag nog dan morgen mijn muziek live buiten de USA laten klinken, dus zo snel als het kan zullen we jullie kant opkomen.

 

Wat is jouw favoriete venue waar je tot nu toe hebt opgetreden?

Er zijn verschillende soorten venues waar ik het afgelopen jaar heb opgetreden. Tijdens de tour met Tim McGraw heb ik hoofdzakelijk opgetreden in amphitheaters, in grote zalen. Een van mijn favoriete venues tijdens die tour was mijn optreden in het iTHINK Financial Amphitheatre in West Palm Beach, Florida. Die venue heeft ons zo goed ontvangen, er was een geweldig publiek en er heerste een fantastische atmosfeer. Je beseft pas hoezeer een mensenmassa je kan opzwepen en jouw adrenalineniveau naar ongekende hoogten kan laten stijgen, wanneer je het zelf meemaakt. Dat was ook de enige avond van de hele Tim McGraw tour dat ik een volledige support set kon verzorgen, want die avond kon Alexandra Kay (de mede support act) er jammer genoeg niet bij zijn, en het gaf me de gelegenheid om nog meer van mijn songs met het publiek te delen. Dat is een avond die ik nooit zal vergeten. Als ik zeg dat ik me toen enkel gezegend voelde, dan druk ik me veel te zacht uit.

 

Welke venue staat nog op jouw bucket list?

Uiteraard kijk ik uit naar het moment dat ik kan zeggen dat ik in de Grand Ole Opry heb opgetreden. Dat staat bovenaan mijn bucket list. Naast optreden in the home of country music zou ik dolgraag optreden in het Red Rocks Amphitheatre, een magische venue.

 

Als je kan kiezen uit alle songs, die ooit zijn uitgebracht, welke Top 3 songs zou jij willen uitbrengen?

 • Sing Me Back Home – Merle Haggard. Dat is de eerste song ooit die mij echt greep en waarmee ik me verbonden voelde.

 • If You're Reading This – Tim McGraw. Een krachtig verhaal. De eerste keer dat ik deze song hoorde was een live-versie die ik online vond. De manier waarop het publiek de song meezong. Kippenvel!

 • Chiseled in Stone - Vern Gosdin. Mijn vader toonde mij via deze song hoe songwriting in zijn beste vorm eruit ziet en ook waarom mensen songs schrijven. Hij zei me dat toen hij deze song voor de eerste keer hoorde, hij zijn pick up truck aan de kant moest zetten omdat hij zo gegrepen werd door de tekst en de melodie. En toen hij mij later de song liet luisteren toen we samen in zijn pick up truck zaten, had ik onmiddellijk datzelfde gevoel en was ik als het ware aan de grond genageld bij het beluisteren van die perfectie. Dat soort songs wil ik ook schrijven.

 

Wat is de mooiste zin die je ooit hebt gehoord in een song, in de literatuur…?

Waarschijnlijk is dat toch een zin uit ‘Chiseled in Stone’ van Vern Gosdin, want het gaat over een ervaring die iedereen vroeg of laat in zijn leven meemaakt, namelijk het verlies van een geliefde. Het gaat als volgt: ‘You don’t know about lonely until it’s chiseled in stone’. Die zin vertelt zoveel in zo’n korte tijd. Je spreekt iemand elke dag en noemt die persoon’s naam elke dag en wanneer dan het moment aanbreekt dat je die persoon’s naam op een grafzerk ziet staan en dat dat voortaan de enige plek is waar je die naam nog tegenkomt, dan geeft dat veel stof tot nadenken.

 

Tijd voor de korte vragenronde:

 • Favoriete muziekinstrument: een good old acoustic 6-string guitar

 • Favoriet muziekfestival: CMA Fest in Nashville, want dat festival heeft zo’n gevarieerde line-up met country artiesten en is zeer representatief voor hoe het leven in Nashville er uit ziet

 • Favoriete song aller tijden: Sing Me Back Home – Merle Haggard. Ik ben zo’n fan van Merle Haggard en zong destijds zijn ’16 Biggest Hits’ van de eerste tot de laatste noot mee en die song heeft iets magisch.

 • Meest onderschatte artiest/band: De Texaanse band Mike and the Moonpies. Zij hebben zo’n smaakvolle manier om songs te schrijven, hun muzikale arrangementen zijn zo weldoordacht, zij geloven in wat ze doen en stoppen hun hart en ziel in hun muziek. Ik heb van hen nog geen enkele slechte song gehoord.

 

En dan nu wat meerkeuzevragen:

 • Spotify, TikTok of Fysieke CD/Vinyl? Nog steeds vinyl, daar kan niets tegenop

 • CMA Award of Grammy Award? CMA Award

 • Fiddle of Pedal Steel? Hoezeer ik ook hou van de fiddle, niets verslaat het gehuil van de steel guitar

 • Akoestisch of Full-Electric concert? Akoestisch, want dat zorgt toch voor het meest intieme concertgevoel en laat de verhalen achter de songs het beste tot uiting komen

 • Tim McGraw of Alexandra Kay? Ik hou zielsveel van Alexandra, maar ik kies toch voor mijn buddy Tim

 

Zowel op jouw social media posts als in jouw muziekvideos draag je duidelijk de boodschap uit dat je een echte familieman bent. Tijdens de kerstperiode zag ik ook een hele leuke foto voorbijkomen waarop jij en jouw gezin wachten op de Polar Express. Hoe was het om een ritje te maken met de Polar Express?

De kinderen waren door het dolle heen. Hier bij de Tennessee Valley Railroad hebben ze een hele leuke Polar Express experience op poten gezet. En mijn kinderen zijn enorme fans van de Polar Express. Als het aan hen lag reden ze elke dag mee met de Polar Express, zelfs in hartje zomer. Voor hen was het dan ook een onvergetelijke ervaring, niet alleen om met de trein mee te rijden, maar ook om naar de ‘Noordpool’ te gaan en de kerstman te ontmoeten. Die momenten koester ik enorm want ik besef maar al te goed dat ze op een dag te groot/oud zullen zijn om hier van te genieten.

 

En dan is het alweer tijd voor de slotvraag: Wat wil je de lezers van newcountry.nl toewensen?

Volg steeds jouw hart in alles wat je doet. Is jouw droom om muzikant te worden of om de ultieme muziekfan te zijn? Of ligt jouw passie buiten de muziek en wil je bijvoorbeeld een atleet worden of een geslaagde zakenman of misschien wel een leraar? Wat je ook doet of wil zijn, volg steeds jouw hart en zorg er steeds voor dat je iets doet wat je graag doet. Want als je, net als ik, de dingen doet die je graag doet, dan is werk niet langer werk, maar jouw passie. En daardoor ga je ook veel meer van jezelf houden. En dat is zo’n speciale en onbetaalbare ervaring. Die kan je niet in een winkel vinden of kopen, maar die moet je zelf creëren.

 

LINKS | BRANDON DAVIS

Gerelateerd...

Lees ook...

­