Exclusief interview met Ashley Cooke

Door

En opnieuw een exclusief interview voor newcountry.nl. Ditmaal had ik de eer om Ashley Cooke te mogen interviewen. Deze van oorsprong uit Florida afkomstige 25-jarige artieste woont ondertussen reeds een aantal jaren in Nashville en timmert daar hard aan de weg van een mooie muzikale carrière. Ondanks dat ze pas om 3.00 uur ‘s ochtends was thuisgekomen (ze stond gisterenavond namelijk in het voorprogramma van Luke Bryan) en het interview voor haar om 11.00u ‘s ochtends plaatsvond, was ze toch klaarwakker en energiek om newcountry.nl te woord te staan. Het werd een spontaan en interessant interview met onderwerpen als touren met Cole Swindell, Brett Young en Luke Bryan, haar debuutalbum, autobiografische songs en… Ed Sheeran.

 

Interview met Ashley Cooke

 

De ondertussen traditionele openingsvraag: Wie is Ashley Cooke in haar eigen woorden?

Hallo, ik ben Ashley! Ik ben op 11-jarige leeftijd met muziek begonnen en ik ben op 18-jarige leeftijd verhuisd naar Nashville. In 2019 heb ik besloten om mij full time te focussen op de muziek en dat doe ik nu nog steeds. Dat is in een notendop wie ik ben, in ieder geval op muzikaal gebied.

Toen ik opgroeide heb ik op verschillende plaatsen gewoond. Mijn laatste woonplaats voordat ik naar Nashville verhuisde was in South Florida. Ik beschouw Florida officieel als mijn ‘thuis’, maar aangezien ik nu ook al 7 jaar in Nashville woon, is de city of music mijn tweede thuis geworden.

 

Vergeef mij de correcte releasedatum (volgens sommige bronnen was het in augustus 2021, maar volgens andere bronnen was het april 2022), maar een tijdje terug kwam jouw debuutalbum ‘Already Drank That Beer (Side A)’ op de markt. Wat was jouw inspiratie om dat album te maken?

De tijdlijn van de releasedatum was inderdaad een beetje raar, want het hing samen met mijn eerste platendeal. Maar augustus 2021 zal inderdaad het beste in de richting zitten. ‘Already Drank That Beer’ was een heel leuk eerste project, een eerste kennismaking met het releasen van nieuwe muziek. Ik was reeds behoorlijk actief op social media, zoals TikTok en Instagram, en door de filmpjes die ik daarop plaatste kregen mijn social media accounts veel aandacht en likes, maar ik had nog geen muziek gereleased. Heel veel mensen kenden en hielden van mijn stem dankzij die kanalen, maar ze konden nergens muziek van mij vinden. En toen dacht ik: het wordt echt tijd dat ik muziek ga uitbrengen. Mijn huidige manager zag mijn filmpjes op TikTok en zei: hey, ik kan jou helpen om muziek te maken en uit te brengen. Wij zijn samen aan de slag gegaan en kwamen uiteindelijk uit bij de 8 nummers, waarvan een aantal door mij zijn geschreven en een aantal door andere, zeer getalenteerde songwriters uit Nashville, die zijn terechtgekomen op ‘Already Drank That Beer’.

 

Already Drank That Beer - Side A

 

De albumtitel is afkomstig van het gelijknamige nummer ‘Already Drank That Beer’, een nummer dat ik trouwens niet zelf heb geschreven ook al schrijf ik eigen songs sinds ik 11 jaar oud was. Maar deze song voelde onmiddellijk zo goed en paste perfect bij de boodschap die ik wilde uitdragen. Het is een song die gaat over een relatie, waarvan je weet dat die niet goed is voor jou, en tegelijkertijd een flashback voor je is omdat je in het verleden ook al soortgelijke relaties hebt gehad. Ik kwam destijds zelf net uit een relatie met iemand, waarvan ik wist dat hij niet goed was voor mij, maar van wie ik tegelijkertijd ook heel erg hield. Het hele project/album ‘Already Drank That Beer’ is dan ook hoofdzakelijk een reflectie over de levensfase waar ik mij toen in bevond. Het is heel belangrijk voor een artiest en songwriter om die gevoelens te kunnen uiten in songs. En omdat ze zo persoonlijk zijn spreken de songs mensen nog sneller aan. Het was echt een heel cool project met 8 nummers, die mij allemaal heel dierbaar zijn. Ik herken mezelf terug in elke song en elke tekst is zo persoonlijk voor mij. Ik kon me geen beter debuutalbum wensen.

 

Ashley Cooke

 

Toch ga ik je de moeilijke vraag stellen: welke van de 8 nummers op ‘Already Drank That Beer’ is jouw favoriete nummer?

Dat is inderdaad een lastige vraag en mijn keuze verandert ook constant, want we maken ook nieuwe nummers en we treden in verschillende settings op. Maar het nummer ‘Under’, dat ik samen met twee van mijn muzikale vrienden heb geschreven en die nu ook deel uitmaken van mijn platenmaatschappij, is toch wel heel bijzonder. De song is geschreven op een dag waarin alles meezat en er zitten hele subtiele hints in naar mijn hometown in Florida. Die song komt nu het eerste in mij op, maar, zoals eerder gezegd, verandert mijn favoriete song keuze regelmatig.

 

Een week geleden verscheen jouw nieuwste single, getiteld ‘Getting Into’. Een nummer dat op mij overkomt als een waarschuwing naar potentiële nieuwe vrienden want het gaat over het complexe karakter van het hoofdpersonage. Is het een autobiografisch nummer? Herken jij jezelf in het hoofdpersonage?

Het is een 100% autobiografisch nummer! Ik had net iemand leren kennen en toen ik op een dag de schrijfkamer inliep dacht ik bij mezelf: ik wil het hem zeggen wie ik ben en hoe ik in elkaar zit zonder dat ik het hem op een directe manier zeg. We schreven de song en het voelde onmiddellijk als een pagina uit een dagboek die was omgezet in een song(tekst). Het is zo’n autobiografisch nummer en het is heel leuk om te zien hoe mensen hierop reageren. Ik wilde deze song absoluut uitbrengen om mensen via een slim geschreven song uit te leggen wie ik ben en hoe ik ben. En het is interessant om te horen dat veel mensen zich herkennen in de song, omdat zij zich ook zo voelen. En tevens een geruststelling om te horen dat ik niet de enige crazy one ben op deze aardbol.

 

Een van de grootste hits van jouw debuutalbum is ‘Never Til Now’, een duet met Brett Young. Hoe was het om met hem te werken?

Dat is bijna niet te bevatten. Hij is voor mij een mentor, een beste vriend en een soort grote broer geworden. We hebben mekaar leren kennen tijdens de opnames van de song en daarna ook van de videoclip, waarna hij mij uitgenodigd heeft om met hem te gaan touren. Eerst zou ik maar tijdens een paar van zijn concerten optreden, maar het werden steeds meer concertdata en uiteindelijk hebben we de hele zomer met elkaar doorgebracht. Dat was een hele coole ervaring, want door zoveel met hem op te trekken heb ik heel veel van hem geleerd. Hij is zo’n ervaren artiest en het is heel interessant om te zien en te leren hoe hij de balans weet te vinden tussen het zijn van een echtgenoot, een vader en een artiest. Heerlijk om te leren van iemand die niet enkel succesvol is als een artiest maar ook in zijn privé-leven, zowel als echtgenoot als gezinsman.

 

Brett Young en Ashley Cooke
Brett Young en Ashley Cooke

 

Brett Young tourt in het najaar door Europa en staat op 18 november 2022 in Melkweg Amsterdam. Jammer genoeg tour jij op dat moment met Cole Swindell door de US en kan je dus Brett’s Europese tour niet meemaken. Heb jij in de nabije toekomst plannen voor een Europese tour, inclusief een concert in Nederland?

Ik ben gevraagd door Brett’s team om mee te gaan naar Europa, maar toen had ik al ‘ja’ gezegd tegen Cole Swindell. Hopelijk komt het er in de (nabije) toekomst nog van, want ik heb wel veel zin om door Europa te touren. Misschien is het C2C festival een optie of mee op tour gaan met een andere new country artiest.

  

Met welke projecten ben je momenteel bezig? Is dat de ‘Side B’ van het album ‘Already Drank That Beer’?

Daar hebben we nog geen beslissing over genomen. Mijn oorspronkelijke idee was om zo lang mogelijk onafhankelijk te blijven zonder bij een platenmaatschappij te horen. Toen ik toch een platendeal tekende en ‘Already Drank That Beer’ op de markt bracht heb ik er bewust ‘Side A’ aan toegevoegd. In de traditionele wereld van platenmaatschappijen en releases is het erg gebruikelijk om een album uit te brengen en pas na een paar jaar een volgend album. Ik wilde niet dat mensen zouden gaan denken: oh, dit is weer een eendagsvlieg die een album uitbrengt en daar dan x aantal jaren op gaat teren. Ik wilde dat mensen zouden weten dat ik nog veel meer te vertellen heb en dat er meer materiaal op korte termijn zit aan te komen. Daarom heb ik bewust ‘Side A’ toegevoegd aan de albumtitel want dat is eigenlijk een vooraankondiging van een ‘Side B’. Door het onverwacht snelle succes van mijn platendeal en van ‘Side A’ ben ik er nog niet uit of het vervolg daadwerkelijk een ‘Side B’ gaat worden of dat we er een full album of extended album van gaan maken dat helemaal los staat van ‘Already Drank That Beer’. Maar zodra ik hierover een beslissing heb genomen, dan laat ik het je weten.

 

Je hebt al met heel wat bekende artiesten samengewerkt, o.a. Brett Young, Jimmie Allen, Luke Bryan, Cole Swindell… Welke artiest staat momenteel bovenaan jouw lijst om mee samen te werken en een song mee op te nemen?

Dat is een goede vraag en die is me ook al vaker gesteld. En telkens geef ik hetzelfde antwoord: Ed Sheeran. Ik heb een hele waslijst vol met briljante artiesten waar ik mee zou willen samenwerken, maar Ed heeft net dat beetje extra. In de eerste plaats is hij heel down to earth en heel menselijk. Het lijkt soms wel alsof hij het niet leuk vindt om artiest te zijn. Hij komt over als iemand die muziek maken ziet als een hobby, als iemand die enkel dingen doet die hij leuk vindt, maar tegelijkertijd is hij ronduit briljant in alles wat hij doet. Ik hou zoveel van zijn muziek en herinner me nog dat ik hem een aantal jaren geleden zag optreden in de Bridgestone Arena in Nashville. Dat was een echte openbaring. Voordat ik dat concert bijwoonde vond ik zijn muziek reeds te gek, maar toen wist ik nog niet dat hij tijdens optredens zonder band op het podium staat en het dus enkel draait om Ed Sheeran, een gitaar en een loop pedal. Ik werd letterlijk weggeblazen door een uitzinnige menigte die in een stadion compleet uit haar dak ging door een man en zijn gitaar. Die man is zo’n kunstenaar en is zo’n bron van inspiratie voor mij! Alles wat hij aanraakt verandert in goud en ik zou er dan ook heel wat voor over hebben om met hem te kunnen samenwerken. Sinds ‘The A Team’ ben ik al een grote fan van hem en ‘Tenerife Sea’ is mijn favoriete Ed Sheeran song.

 

Wat zijn jouw grootste verwezenlijkingen tot nu toe? Een of twee dingen waar je het meest trots op bent?

Dat is een moeilijke vraag. Een echt heel recente vewezenlijking was dat ik gisterenavond het concert van Luke Bryan mocht openen. Dat stond namelijk erg hoog op mijn bucket list. Tien jaar geleden woonde ik een van zijn concerten in Florida bij en die show was zo’n openbaring voor mij en veranderde mijn leven als persoon en als artiest. En dat ik dan gisteren als support act mocht optreden tijdens zijn concert! Hij nodigde me zelfs uit om met hem een duet te zingen. Wow!

Waar ik ook heel trots op ben is dat ik er in ben geslaagd om de belangrijkste support act te zijn tijdens Cole Swindell’s tour. En dat is iets heel belangrijks voor mij, want ik was begonnen als een van zijn drie support acts en nu ben ik uitgegroeid tot zijn belangrijkste support act. Voor mij is dat het resultaat van ongelooflijk hard werken en een prestatie waar ik erg trots op ben. Ik mag binnenkort zelfs twee avonden achter elkaar optreden in het Ryman Auditorium. Ik ben gewoon zo trots op wat ik al bereikt heb en dat allemaal dankzij mijn harde werken en doorzettingsvermogen.

 

Wie zijn, naast Ed Sheeran, jouw andere muzikale helden?

Ik ben opgegroeid met de muziek van Luke Bryan en Rascal Flatts. Ondertussen is Gary LeVox een van mijn vrienden. Colbie Caillat, met wie ik onlangs een nummer heb geschreven, is ook een van mijn muzikale voorbeelden, net als Florida Georgia Line. Echt jammer dat zij hebben besloten om solo verder te gaan.

 

Als je uit alle songs, die ooit zijn geschreven, zou mogen kiezen, welke drie songs zou jij willen opnemen en uitbrengen?

 • The House That Built Me – Miranda Lambert

 • Knowing You – Kenny Chesney

 • You Don’t Know Jack – een minder bekende song van Luke Bryan, maar mijn absolute favoriete Luke Bryan song

 

Tijd voor de korte vragenronde

 • Favoriete muziekinstrument: Gitaar

 • Favoriete muziekfestival: Tortuga Music Festival in Florida

 • Favoriete song aller tijden: The House That Built Me – Miranda Lambert

 • Favoriete venue: West Palm Beach Amphitheatre (iTHINK Financial Amphitheatre), Florida

 • Meest ondergewaardeerde (country) artiest/band: Megan Moroney

 

Een aantal meerkeuzevragen

 • Spotify, TikTok of Fysieke CD/Vinyl? Spotify

 • CMA Award of Grammy Award? Grammy Award

 • Fiddle of Pedal Steel? Pedal Steel

 • Akoestisch of Full Electric optreden? Akoestisch

 • Cole Swindell, Jimmie Allen of Brett Young? Ik kan werkelijk niet kiezen tussen die drie heren. Zij hebben allemaal hun eigen unieke, mooie eigenschappen en karakters.

 

En dan nu de slotvraag: Wat wil je de lezers van newcountry.nl toewensen?

Ik hoop dat ze zichzelf kunnen herkennen in mijn muziek of er iets zinvols in kunnen ontdekken. Dat ze zich gehoord en begrepen voelen door mijn songs.

 

Ashley Cooke

 

LINKS | ASHLEY COOKE
­