Exclusief interview met Amanda Shires HOT

Door
Exclusief interview met Amanda Shires Amanda Shires; foto Michael Schmelling

Amanda Shires is een creatieve duizendpoot. Ze is een begenadigd singer-songwriter en een van haar handelsmerken is de fiddle. Naast een succesvolle solo-carrière is ze ook nog de oprichtster van de all-female country band The Highwomen, waar ze samen met Brandi Carlile, Maren Morris en Natalie Hemby deel van uitmaakt. Eind deze maand (juni 2023) verschijnt haar nieuwe album ‘Loving You’ dat ze heeft opgenomen met de ondertussen overleden Bobbie Nelson, de zus van Willie Nelson. Op 17 juni 2023 start haar Europese tour, die haar ook voor drie concerten naar Nederland zal brengen. Naar aanleiding van deze Europese tour had newcountry.nl de eer om Amanda te mogen interviewen. Lees hier het verslag van dit onderhoudende gesprek met deze uiterst sympathieke en charmante dame.

 

Interview met Amanda Shires

Amanda, bedankt dat je de tijd neemt voor een interview met newcountry.nl. Laten we beginnen met de eerste vraag: Wie is Amanda Shires in haar eigen woorden?

Amanda Shires is iemand die er constant naar streeft om vrouwen een steeds prominentere rol te laten spelen in de huidige maatschappij. Iemand die de wereld wil laten ontdekken hoe multi-dimensionaal vrouwen zijn.

Daarnaast ben ik ook een fiddle player en een songwriter en ik bespeel ook de gitaar en de ukulele. Dat zijn mijn middelen om mij mee uit te drukken, om te laten zien wie ik ben en waar ik voor sta. Tevens ben ik een moeder, een echtgenote, een dochter, een zus en een verzorgster van het kleine stukje land dat ik bezit.

 

Amanda Shires Interview
Amanda Shires; foto Michael Schmelling

 

Vorig jaar verscheen jouw meest recente album, getiteld ‘Take It Like A Man’. Waar haalde je de inspiratie voor dit album?

Uit het leven en uit mijn levenservaringen. Het album gaat o.a. over strubbelingen, moeilijke momenten die ik in mijn huwelijk heb meegemaakt, maar ook over het feit dat ik niet alleen een bijrol of ondergeschikte rol wil spelen in iemands leven, maar dat ik ook een eigen, onafhankelijk individu ben. Het is een verzameling verhalen uit het gewone, dagdagelijkse leven, met een focus op de harde, moeilijke kant van het leven.

 

Wat is jouw favoriete song van het album?

Vandaag is dat ‘My Own Galaxy’, maar dat kan morgen zomaar een andere song zijn. In dat lied beschrijf ik mijn persoonlijkheid op een grappige manier. Het is zeker geen standaard nummer en ik kan er helemaal in los gaan met de fiddle. Het is ook de eerste song ooit waarop mijn dochter te horen is. Zij verzorgt namelijk het gehuil tijdens de opname. En mijn goede vriendin Maren Morris zingt ook mee op deze song. Vandaag kies ik ‘My Own Galaxy’ dus als mijn favoriete nummer.

 

Mijn favoriete song is ‘Empty Cups’. Vooral de melodie raakt me.

Op sommige dagen is dat ook mijn favoriete song.

 

En er is heel goed nieuws, want op 17 juni 2023 begint jouw Europese tour, waarbij je concerten zal geven in Spanje, de UK en Nederland. Is dit jouw eerste Europese tour ooit?

Ik kan niet wachten tot die tour begint! Komende zondag (11 juni 2023) heb ik nog een concert met The Highwomen in de US en daarna vlieg ik naar Europa.

Dit is zeker niet mijn eerste Europese tour! Ik heb er al vaak opgetreden en zeker in Nederland. In jullie land heb ik al overal opgetreden, van Groningen tot Zeeland. Ik heb verschillende musea in Den Haag en Amsterdam bezocht en heb heel veel gefietst in Nederland.

 

Je zou dus eigenlijk kunnen worden beschouwd als een inwoner van Nederland?

Zo zou je het inderdaad kunnen noemen, ha ha! Ik heb ook heel wat Nederlandse vrienden leren kennen tijdens mijn talrijke bezoeken aan Nederland. En ik ken zelfs de woorden van ‘Berend Botje’ (Amanda begint spontaan een deel van dit bekende kinderlied te zingen). Ik kom heel graag naar Nederland. En nu al helemaal, want de laatste keer dat ik in jullie land was was voordat de covid pandemie uitbrak. Het is dus veel te lang geleden en ik heb er heel veel zin in om weer in Nederland op te treden. Ik ben zo blij dat ik na al die jaren mijn beroep weer kan uitoefenen, dat ik kan optreden voor mensen en dat gaan de bezoekers van mijn concerten tijdens mijn Europese tour zeker ervaren.

 

Amanda Shires; foto Michael Schmelling
Amanda Shires; foto Michael Schmelling

 

Voor de mensen die niet bekend zijn met jouw muziek en met jouw concerten, kan je ons vertellen wat mensen kunnen verwachten van een Amanda Shires concert?

Een samenzijn in een venue met gelijkgestemde zielen, gekruid met een vurige, gepassioneerde fiddle en fantastisch gitaarspel, kortom muziek recht uit het hart. Jullie zullen verwend worden met puur entertainment, waarbij jullie emoties zullen worden beroerd. Soms heeft het spelen van een verdrietige song en het samen huilen om die song een therapeutische en helende werking op zowel de artiest als op het aanwezige publiek. Daarnaast moet iedereen zich vrij kunnen voelen om zichzelf te zijn. Stamp met jouw voeten, dans, klap in jouw handen wanneer jij dat wil. En als je dat niet wil, dan is dat ook ok. Niemand zal je tijdens een Amanda Shires concert daarop aankijken of er aanstoot aan nemen.

 

Tijdens een van jouw drie concerten in Nederland ga je zelfs in een kerk optreden (de Paterskerk in Eindhoven op 25 juni 2023).

Het is niet de eerste keer dat ik in een kerk optreed. Ik heb ooit in een kerk opgetreden met Billy Joe Shaver en hij zei toen: ‘De Heer houdt van jou wanneer je danst.’ Alles komt dus goed. En muziek is mijn kerk, dus het is zeer toepasselijk om daar op te treden.

 

Is er een bepaald concert tijdens jouw Europese tour waar je het meeste naar uitkijkt?

Vroeger dacht ik daar wel over na, maar nu ik meer levenservaring heb denk ik niet meer in termen van ‘naar dit concert kijk ik meer uit dan naar dat concert’. Elke ervaring is anders, elk concert is anders. Ik speel de songs ook niet elke avond hetzelfde of in dezelfde volgorde. Ik geloof heel erg in de stemming, in het humeur van de dag en daardoor is er tijdens mijn concerten heel veel ruimte voor improvisatie en klinkt elke song tijdens elk concert anders. Hierdoor krijg je dus telkens een unieke concertbeleving. De interactie met het publiek is elke avond anders en dat heeft ook een invloed op mijn optreden en op de uitvoering van mijn songs. Met die mindset werkt het dan ook niet om uit te kijken naar een bepaald concert.

Het is niet alleen de locatie, maar er zijn ook zoveel andere factoren die een concertbeleving al dan niet naar een hoger niveau kunnen tillen. Daarom huldig ik het Carpe Diem principe: Pluk de dag!

Amanda Shires; foto Michael Schmelling
Amanda Shires; foto Michael Schmelling

 

Wat is jouw specifieke connectie met Nederland? Waarom heeft dit land zo’n aantrekkingskracht op jou?

Nederland lijkt heel erg op Texas en ik heb heel veel vrienden in Nederland. Vriendschappen zijn heel erg belangrijk voor mij en die wil ik heel graag onderhouden. In Nashville krijg ik ook vaak bezoek van Nederlandse vrienden en daar ben ik zo dankbaar voor. Sommige van mijn Nederlandse vrienden zijn ondertussen familie voor mij geworden. Mijn connectie met Nederland is in het leven geroepen door een hogere kracht, daar ben ik rotsvast van overtuigd!

 

Tijdens jouw Nederlandse concerten zal het voorprgramma worden verzorgd door Jarrod Dickenson. Nog zo’n artiest die Nederland door en door kent. Heb je in het verleden al samengewerkt met Jarrod?

Dit wordt de eerste keer dat ik met Jarrod samenwerk. Toen ik zijn muziek beluisterde was ik er onmiddellijk van overtuigd dat hij de geschikte persoon was als support act voor de concerten in Nederland.

En om nog even terug te komen op de vraag over de connectie met Nederland: artiesten komen ook graag naar jullie land omdat jullie zo’n uitstekende muzieksmaak hebben!

 

Je vermeldde eerder in dit interview dat je eerst nog een optreden hebt met The Highwomen in de US voordat je naar Europa afreist. Jij bent de oprichtster van deze muzikale supergroep, waar ook Brandi Carlile, Maren Morris en Natalie Hemby deel van uitmaken. Hoe kwam je op het idee om deze band op te richten?

In 2016 ontstond bij mij het idee om een all-female band op te richten, een kwalitatief hoogstaande band die hopelijk verandering teweeg kon brengen in een ietwat vastgeroeste, traditionele muziekmaatschappij. En we houden er heel erg van om samen muziek te maken en samen op te treden.

 

Hoe is het om deel uit te maken van The Highwomen?

Het is fantastisch en het is tegelijkertijd uiteraard makkelijk om deel uit te maken van een band die je zelf hebt opgericht, ha ha! Het echte magische moment was toen we voor het eerst samen zongen en dat geweldig bleek te klinken. Uiteraard ben je er op voorhand van overtuigd dat je met zijn allen geweldig zal klinken, maar wanneer dat dan ook daadwerkelijk zo blijkt te zijn, dat is gewoon magisch! Het is een godsgeschenk om stemmen te vinden die zo goed bij elkaar passen.

En het voordeel van de oprichtster te zijn van deze band is dat ik geen sollicitatieprocedure hoefde te doorlopen en mezelf ook niet hoef te ontslaan, ha ha!

 

Met welke andere projecten ben je momenteel bezig?

Eind juni 2023 verschijnt het album dat ik met Bobbie Nelson, de zus van Willie Nelson, kort voor haar overlijden in 2022 heb opgenomen. Het is een verzameling van songs waar we allebei van houden en die we door en door kennen en die heel dierbaar waren voor Bobbie. Het album geeft als het ware een inkijkje in het leven van het ‘genie achter de schermen’, Bobbie Nelson. Het album is een ode aan het pad dat zij heeft gecreëerd voor andere vrouwen en moeders in de muziekindustrie. Jammer genoeg is ze vorig jaar overleden, maar haar verhaal is een verhaal dat moet worden verteld.

 

Amanda Shires en Bobbie Nelson
Amanda Shires en Bobbie Nelson

 

Als teaser voor dat nieuwe album is de single ‘Always On My Mind’ reeds gereleased op o.a. Spotify. Er zijn al zoveel versies van dat nummer op markt gebracht en toch is ook deze nieuwe versie van jou en Bobbie Nelson onderscheidend en verrassend. Wat is toch de kracht van dat lied?

Bobbie heeft ‘Always On My Mind’ zo vaak gespeeld samen met haar broer Willie Nelson. Toen wij dat nummer samen gingen opnemen zei ik tegen haar: Dit nummer is al zo vaak opgenomen, kunnen wij hier nog wel iets aan toevoegen? Waarop zij mij antwoordde: Natuurlijk kunnen wij dat, dankzij onze eigen, unieke levenservaringen. En iedereen die deze song ooit heeft gecoverd, heeft ook zijn/haar eigen levenservaringen aan de song toegevoegd en daardoor blijft de song een unieke sound behouden, ongeacht hoe vaak het wordt gecoverd. Wanneer je muziek met goede, oprechte intenties benadert dan kan het eindresultaat, de song, nooit slecht zijn.

 

Tijdens jouw carrière heb je al met heel wat artiesten samengewerkt. Met welke artiest zou je nog graag een song willen schrijven en/of opnemen?

Op het album, dat ik met Bobbie Nelson heb opgenomen, zing ik ‘Summertime’ met Willie Nelson. Met hem heb ik dus al een duet opgenomen, maar ik zou ook graag met hem songs schrijven. En ook met Sheryl Crow zou ik graag songs schrijven. Met beiden heb ik al op het podium gestaan, maar we hebben nog niet samen aan songs geschreven. Dat zou dan wel afzonderlijk van elkaar moeten gebeuren, want hoewel het geweldig zou zijn om met elkaar in een ruimte te zitten, dat zou voor teveel afleiding zorgen en de productiviteit drastisch doen dalen.

Met Leonard Cohen had ik ook graag songs geschreven, maar hij is jammer genoeg overleden en dus moet ik wachten tot ikzelf naar de hemel ga om songs met hem te kunnen schrijven.

 

Je hebt al in heel wat venues opgetreden. Eerder in het interview gaf je aan dat de locatie voor jou niet heel belangrijk is, maar kan je toch een paar venues opnoemen die je erg speciaal vindt om in op te treden?

Red Rocks Park and Amphitheatre is en blijft een historische en magische plaats om op te treden. Ryman Auditorium is ook zo’n betoverende locatie.

Ik voel me erg gezegend dat ik mag en kan doen waar ik goed in ben en dat datgene wat ik goed kan mij naar zoveel mooie locaties in de wereld brengt. En of dat nu een huiskamerconcert is, een concert op een boerderij, een concert in Shepherd's Bush of een concert in een bar, dat maakt me nog niet eens zoveel uit. Ik ben gewoon erg dankbaar dat ik elke dag datgene mag doen wat ik het beste kan.

 

Als je mag kiezen uit alle songs die ooit zijn geschreven, welke drie songs had jij zelf graag willen opnemen of schrijven?

Ik had heel graag ‘Happy Birthday’ willen schrijven, want dan was ik nu stinkend rijk geweest, ha ha!

Ook meerdere songs uit het repertoire van Bob Dylan en uit dat van Leonard Cohen had ik graag geschreven.

Een andere song die ik graag zelf had willen schrijven is ‘Even the Losers’ van Tom Petty and the Heartbreakers.

En om af te sluiten: ‘Girls Just Want To Have Fun’ van Cyndi Lauper. Die song is zo geweldig omdat de songtekst de absolute waarheid weergeeft!

 

Wat is de mooiste zin die je ooit hebt gelezen in een boek of gehoord in een song?

‘There is a singer everyone has heard,

Loud, a mid-summer and a mid-wood bird,

Who makes the solid tree trunks sound again.’

Een zin die komt uit het gedicht ‘The Oven Bird’ van Robert Frost uit 1916. Eigenlijk is dat hele gedicht prachtig.

 

Wie is volgens jou momenteel de meest onderschatte artiest?

Cyndi Lauper. Zij heeft baanbrekend werk verricht voor vrouwen in onze maatschappij, maar ook voor de LHBTQ+ gemeenschap. Mensen vergeten nog te vaak hoeveel zij heeft betekend en nog steeds betekent voor heel wat mensen in onze samenleving.

En uiteraard hoort Amanda Shires ook op het lijstje te staan van meest onderschatte artiesten, ha ha!

 

En dan is het alweer tijd voor de slotvraag: Heb je nog een laatste boodschap voor de lezers van newcountry.nl?

Als je niet naar een van mijn Nederlandse concerten komt tijdens mijn Europese tour, dan ga je daar eeuwig spijt van krijgen! Je zal dan over een tijdje bij jezelf denken: ik had de kans om het concert van het jaar of misschien wel het concert van mijn leven bij te wonen en die kans heb ik laten liggen. Daarom de goede raad: koop een ticket en kom gewoon genieten van deze once in a lifetime experience!

 

Gerelateerd...

Lees ook...

­