Exclusief interview met Abby Anderson

Door

 Abby Anderson: I’m very excited to meet you!

De tweede Country 2 Country in Amsterdam is binnenkort een feit. Ook dit jaar staat er weer een ‘Introducing Nashville’ op het programma waarin nieuwkomers in de countryscene zichzelf en hun muziek aan ons komen voorstellen. Eén van deze artiesten is de 23-jarige Abby Anderson uit Texas. Wij mochten haar een paar vragen stellen.

 

Je komt binnenkort vijf keer optreden in Europa, allemaal C2C concerten. Kijk je er naar uit om te komen optreden in Nederland?

Ik kijk er zo naar uit om te komen optreden in Nederland. Ik heb al van alles op een rij gezet en diverse bezienswaardigheden uitgezocht om te gaan bekijken. Ik ben er nog nooit geweest, dus ben ik heel erg enthousiast.

 

Zijn er nog specifieke dingen die je wilt gaan bekijken?

Ik heb vast allemaal cliché bezienswaardigheden uitgekozen. Ik wil heel graag naar het Anne Frank huis, dat staat al heel lang op mijn lijstje. En het Van Gogh Museum. En om eerlijk te zijn, wil ik ook gewoon lekker rondlopen, genieten van de architectuur. Die is zo anders dan in Amerika.

 

Op de komende C2C ben je een van de gasten in ‘Introducing Nashville’. Wat betekent dit voor je?

Het is geweldig dat ze willen dat ik Nashville introduceer bij de Nederlandse fans. Ik ben blij dat ik een van de artiesten mag zijn, die dat kan doen. En ik ben enthousiast over de andere artiesten die hieraan meedoen. Eigenlijk kan ik gewoon lekker muziek maken met vrienden, maar dan in een ander deel van de wereld.

 

Je praat over muziek maken met vrienden. Maar je ouders hebben jou en je broer en zussen altijd aangemoedigd om muziek te maken. Je bent bijvoorbeeld al begonnen met piano spelen toen je vijf jaar oud was. Op een bepaald moment heb je je ouders zelfs gevraagd om thuis les te krijgen, zodat je niet meer naar school hoefde en je volledig kon focussen op je muziek carrière. Wat betekent het voor jou dat je ouders hieraan hebben meegewerkt?

Ik heb echt de meest coole ouders ter wereld! Ze hebben me veel geleerd. Bijvoorbeeld om hoge doelen te stellen voor jezelf en je best te doen om die te halen. Ze geloven dat iedereen dromen heeft, maar ook dat iedereen die dromen waar kan maken. Dus toen ik mijn ouders vertelde dat ik een country-ster wilde worden en naar Nashville wilde verhuizen om daar te gaan optreden, geloofden zij dat ik dat kon en hielpen ze me daar naar toe te werken. En voordat ik het wist, kreeg ik inderdaad de kans om op te treden in Nashville.

 

Ik heb gelezen dat je de eerste dame was in het football team op de school waar je op hebt gezeten. Als je niet de kans gekregen zou hebben om het te maken in de muziekwereld, zou je dan een sportcarrière hebben overwogen?

Oh, niemand heeft me dat ooit eerder gevraagd. Mijn familie is niet alleen muzikaal, maar ook heel sportief. Ik ben eigenlijk destijds begonnen met duiken, deed mee met nationale kampioenschappen en kon daar ook een beurs voor krijgen. Ik heb dan ook lange tijd gedacht dat ik zou gaan duiken. Maar ik had muziek in mijn hart en kon niet anders dan daarvoor te gaan.

 

Je hebt een aantal grote namen genoemd die van invloed zijn geweest op de muziek die je maakt, waaronder Dolly Parton, Reba en Shania Twain. Heb je al eens met een van deze dames opgetreden?

Oh dit is echt cool. Twee weken geleden stond ik op hetzelfde podium als Dolly Parton. Het was echt een gave ervaring. Ik kon haar eindelijk ontmoeten en mocht backstage bij haar blijven. Dat was echt geweldig.

 

Wat hebben deze dames waardoor je zo geïnspireerd bent geraakt?

Weet je, ik denk dat ik dan toch moet zeggen dat het de manier is waarop hun nummers zijn opgenomen. Ik vind hun nummers geweldig en ze gaan allemaal over ‘women empowerment’. Toen ik ‘Man! I feel like a woman!’ van Shania Twain voor het eerst hoorde, dacht ik: ‘Man! Ik kan niet wachten tot ik een vrouw ben!’.
Hun nummers klinken geweldig en geven mensen zelfvertrouwen. Dat is wat ik ook wil bereiken. En mijn ouders hebben me geleerd dat als je iets wilt, er geen enkele reden is waarom je het niet zou kunnen bereiken.

 

Je muziek is nu een prettige mix tussen country en pop. Is dat ook wat we in de toekomst kunnen verwachten?

Het meest interessante van de hedendaagse muziek is dat het eigenlijk geen echte genres meer heeft. Ik heb mezelf altijd gezien als een country artieste, maar ik heb naar alle soorten muziek geluisterd tijdens mijn jeugd. In mijn ogen is alle muziek een goede mix van alle genres.

 

Wanneer kunnen we nieuwe muziek van je verwachten?

Ik ben altijd aan het schrijven, iedere dag. Afgelopen vrijdag is ‘I still love you’ uitgebracht. Omdat ik zoveel schrijf, liggen er heel veel nummers te wachten. Ik kan echt niet zeggen wanneer er weer een nieuwe single uitkomt, maar ik kan je met zekerheid vertellen dat dit jaar nog veel muziek zal worden uitgebracht.

 

Je gaat nu eerst in Europa optreden en daarna vlieg je door naar Australië. Op welke podia zou je ten minste één keer in je leven willen optreden?

Sydney Opera House, daar zou ik wel een keer willen staan. En binnenkort ga ik naar Tokyo, daar ben ik ook echt heel enthousiast over. En ik zou in de Royal Albert Hall willen staan. En dat die dan echt helemaal uitverkocht is.

 

Wat zou je graag tegen je Nederlandse fans willen zeggen?

I’m very excited to meet you!

 

Abby is in maart live te bewonderen tijdens het Country 2 Country festival in Amsterdam

 Introducing Nashville

 

­