Exclusief Interview met Abbey Hoes

Door


Naar aanleiding van haar onlangs verschenen debuutalbum ‘Red Wine & Cigarettes’ had newcountry.nl de eer en het genoegen om Abbey Hoes te interviewen.

 

Wie is Abbey en waar kunnen de lezers jou van kennen?

Er is natuurlijk veel info te vinden op Internet (Abbey is een gevierde 26-jarige actrice, die schitterde in heel wat TV-series en films en die ook tweemaal een Gouden Kalf op haar naam heeft staan), maar ik zou me het liefste willen omschrijven als iemand die graag verhalen vertelt door middel van schrijven, acteren en muziek.

Ongeveer een maand geleden verscheen jouw debuutalbum ‘Red Wine & Cigarettes’. Hoe komt een succesvolle jonge actrice op het idee om te gaan zingen en al helemaal om te kiezen voor een in Nederland relatief onbekend genre als Americana en Countrymuziek?

 De voorliefde voor Americana en Countrymuziek heb ik van mijn oma. Zij is altijd erg country-minded geweest en houdt van line dance en van de muziek van Elvis. Mijn oma heeft trouwens ook een rol in de videoclip van het nummer ‘Never Stop Dancing’.

Daarnaast ben ik deels opgegroeid in Drenthe, waar je sowieso meer Americana en Countrymuziek hoort dan in andere delen van Nederland. 

Beschrijf de totstandkoming van ‘Red Wine & Cigarettes’ voor ons.

Ik zou eigenlijk een serie gaan filmen, maar die is uiteindelijk niet doorgegaan. Door deze serie ben ik wel in contact gekomen met mensen van een platenlabel en zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik werd gekoppeld aan een muzikant uit L.A. en ben in december 2019 naar L.A. gevlogen. In twee weken tijd hebben we daar het album geschreven en opgenomen. Het was de bedoeling dat het album in april 2020 zou worden gereleased, maar door de pandemie is de releasedatum uiteindelijk naar december 2020 verplaatst.

Is het een autobiografisch album geworden?

Het is deels een autobiografisch album geworden, maar ook een album dat deels gebaseerd is op het leven van mijn medecomponist. En uiteraard moeten sommige songs een beetje ‘bijgekleurd’ worden omdat zinnen nu eenmaal moeten rijmen.

Heb je (alle) nummers op het album zelf geschreven?

Ik heb bijna alle nummers zelf geschreven of mee geschreven.

Wat is jouw lievelingsnummer op het album? Waarom?

Uiteraard zijn alle nummers mij dierbaar want aan elke song heb ik wel een leuke herinnering. Mijn persoonlijke favoriet is ‘A Girl With Bad Taste’. Aan dat nummer heb ik hele leuke herinneringen want dat heb ik geschreven terwijl ik samen met mijn vriendinnen in gesprek was over jongens en exen. Tijdens dat gesprek kreeg ik plots het idee om een song te maken over al mijn exen. Nog diezelfde dag heb ik de song geschreven en mijn vriendinnen waren de eersten die het lied te horen kregen. En deze song is ook het eerste nummer dat ik aan mijn platenlabel heb laten horen.

Komt er ook een tour om het album te promoten?

Dat hangt een beetje af van de ontwikkelingen in de wereld. Ik heb onlangs meegedaan aan SemiFest Live online en binnenkort treed ik ook op tijdens Noorderslag online, maar het zou me ook te gek lijken om ‘offline’ op te treden. En dan zou mijn voorkeur uitgaan naar het optreden op een aantal festivals, in een aantal theaters maar ook bijvoorbeeld een mini-tournee langs cafeetjes in Drenthe.

Wie zijn jouw voorbeelden in het Americana en Country-genre?

Dat zijn Dolly Parton, The (Dixie) Chicks en Chris Stapleton.

 

Welke drie Americana/Countrynummers zou je in de toekomst willen coveren?

 • Chris Stapleton: Tennessee Whiskey

 • Bonnie Raitt: Angel From Montgomery

 • Deana Carter: Strawberry Wine

 

Kunnen we in de toekomst meer Americana/Countrywerk van jou verwachten of is dit een ‘one-off’ album?

Ik vind blues ook erg interessant, maar zou wel graag in het Americana/Country-genre willen verdergaan. Uiteraard weet je niet wat de toekomst brengt en of dit album aanslaat, dus is het even afwachten.

Wat zijn jouw plannen voor 2021?

Er staan een aantal nieuwe filmprojecten op stapel, maar de inhoud daarvan is uiteraard nog geheim. En ik heb ook veel muzikale ideeën en plannen, maar die moeten nog verder worden uitgewerkt.

 

Tijd voor een korte vragenronde

 • Favoriet muziekinstrument: Cello

 • Favoriete band/zanger/zangeres: Fleetwood Mac

 • Favoriet nummer: Boogie Wonderland van Earth, Wind & Fire

 • Favoriet muziekfestival: Pinkpop

 

Tijd voor een aantal keuzevragen

 • Spotify of Fysieke CD/LP kopen? Fysieke CD/LP kopen

 • L.A. of Nashville? Moeilijke keuze, want L.A. vind ik geweldig en ik zou heel graag eens naar Nashville gaan. Dus beide

 • Tuckerville of C2C festival? Tuckerville. C2C kende ik niet, maar daar ga ik me zeker in verdiepen. Bedankt voor de tip!

 • Optreden in een uitverkochte Ziggo Dome of in een kleinschalige theaterzaal? Kleinschalige theaterzaal

 • Gouden Kalf of CMA Award? CMA Award, want een Gouden Kalf daar heb ik er al twee van

 

Wat wil je de lezers van newcountry.nl toewensen in 2021?

Ook al zijn de omstandigheden moeilijk, vergeet niet dat je steeds jouw dromen kan najagen!

LINKS | ABBEY HOES

 Exclusief Interview Abbey Hoes

Gerelateerd...

Lees ook...

­