GCB (Good Christian Bitches)

GCB (Good Christian Bitches), Verenigde Staten, 30 april 2013

GCB

Nog niet in Nederland uitgezonden, maar momenteel naast de VS en Canada wel in de country landen Zweden en Denemarken is GCB (in Europa: Good Christian Bitches, na klachten in de VS: Good Christian Belles) met veel, heel veel new country muziek erin.

 

Verhaal

Nog niet in Nederland uitgezonden, maar momenteel naast de VS en Canada wel in de country landen Zweden en Denemarken is GCB (in Europa: Good Christian Bitches, na klachten in de VS: Good Christian Belles) met veel, heel veel new country muziek erin.

GCB is een Amerikaanse komedie-drama televisieserie gemaakt en geschreven door Robert Harling, geproduceerd door Darren Star, met in de hoofdrollen Kristin Chenoweth, Leslie Bibb, Jennifer Aspen, Miriam Shor, Marisol Nichols en Annie Potts. Gebaseerd op de "semi-autobiographical" novel Good Christian Bitches van Kim Gatlin.

De serie gaat over een recente weduwe die haar familie terug verhuist naar het luxe Dallas in Texas, de buurt waar ze opgroeide.

gcb

Het is inmiddels een beproefd televisierecept; iemand uit de ene sociale omgeving wordt gedwongen om te leven in een totaal tegenovergestelde omgeving. Daarbij is van de grote stad naar een klein dorpje of vice versa de meest voorkomende plot en wordt er gebruikt gemaakt van de terugkeer van een personage naar de omgeving die hij of zij heeft achtergelaten.

GCB is weer zo’n serie volgens dit recept. Amanda Vaughn (Leslie Bibb) heeft een ideaal leventje in de grote stad met haar rijke echtgenoot totdat hij met maîtresse en al in een ravijn rijdt en sterft. Na zijn dood blijkt hij ook nog eens een behoorlijke oplichter te zijn geweest waardoor Amanda alle bezittingen wordt afgenomen. Amanda wil vluchten voor het schandaal maar zweert dat ze nooit, maar dan ook nooit naar haar moeder in Texas zal gaan.

gcb

Het heet de Gilligan Cut, een montagegrap die werd gebruikt in de serie Gilligan’s Island uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Een personage zegt heel stellig dat hij iets ab-so-luut nóóit zou doen. Hoe meer de nadruk op nooit hoe “grappiger” en knip, de volgende scène staat die persoon in precies die situatie die hij koste wat kost wilde vermijden. Misschien was het ten tijde van Gilligan hilarisch, in het jaar 2012 is het een behoorlijk belegen grap geworden.

Amanda staat dus een scène later bij haar moeder op de stoep. In de auto waarschuwt ze haar zoon en dochter nog even voor de hel die ze staat te wachten bij oma en dat het maar een tijdelijke rustige thuishaven is. Ze heeft het woord “rustig” nog niet gezegd of er springt een waakhond woest blaffend tegen het raam. Belegen grap nummer twee en de pilot is pas vijf minuten bezig.

De buurt waarin Amanda terecht komt wordt bewoond door een scala aan karikaturale figuren. Eigenlijk is het één karikatuur in verschillende hoedanigheden, namelijk de hypocriete godvrezende inwoner van de Bible Belt. De vrouwelijke oude schoolgenoten van Amanda hebben allemaal nog een appeltje met haar te schillen. Amanda was vroeger namelijk een enorme bitch vroeger en de vrouwen roddelen er lekker op los. De mannen kwijlen (bijna) allemaal wanneer ze langs loopt en veranderen in hitsige tieners.

 

Cast

Leslie Bibb, Jennifer Aspen, Marisol Nichols

Conclusie

 

De nadruk ligt op de vrouwen in de serie. GCB staat dan ook voor Good Christian Belles. De titel van het boek waar de serie op gebaseerd is, is Good Christian Bitches. Die naam durfde de zender niet over te nemen.

GCB zit vol met clichés. En toch heeft de pilot iets onweerstaanbaars. De muziek is aanstekelijk en de acteurs schmieren er lustig op los. Met Kristin Chenoweth, musicalster maar op televisie bekend van bijvoorbeeld The West Wing en Pushing Daisies, voorop.

Met ietsje meer diepgang in de personages kan GCB een goede vervanger van Desperate Housewives worden. Zo niet, dan was het een prima concurrent geweest voor Gilligan’s Island in de jaren ’60, maar heeft het geen enkele plaats in 2012.

Trailer

­