woensdag, 09 maart 2016 20:38

Eric Church in de Melkweg te Amsterdam

Door

Op dinsdag 8 maart was het zo ver. Eric Church kwam voor zijn Mr. Misunderstood tour eindelijk weer eens naar Nederland. Om 19.30 uur zou de zaal open gaan, maar om 19.00 uur stond er al een rij met de echte fans die een plek vooraan wilde bemachtigen in de Melkweg te Amsterdam.

Andrew Combs

Wanneer je in het voorprogramma staat van Eric Church, weet je dat er veel van je wordt verwacht. Na wat research op het internet kwam ik er ook achter dat we ook best wel wat mochten verwachten van Andrew Combs. Meerdere sites zijn lovend over zijn debuutalbum ‘Worried Man’, vinden zijn tweede en nieuwste album ‘All These Dreams’ net zo goed en misschien wel beter.

Andrew stond met zijn twee gitaristen en een toetsenist op het podium. Ze straalden een duidelijke klassieke identiteit uit, dus dat zal letterlijk wel snor.

Andrew Combs

Op dinsdag 8 maart in 2016 speelden hij met zijn band nummers van beide albums in de Melkweg. Al snel is duidelijk waarom er zo lovend over de 29 jarig zanger levend wordt gesproken. Hij heeft een dijk van een stem en de nummers zitten goed in elkaar. Jammer genoeg komt Andrew met zijn band met dit optreden niet tot hun recht. Nogmaals, zijn stem is kwaliteit, netels de band. De ballad ‘Please, Please, Please’ van zijn debuutalbum ‘Worried Man’ werd dan ook mooi en klein gespeeld.

Alleen bij een feel good nummer met meer swing, waarbij hij verwacht dat het publiek mee doet met zingen, gebeurd er net zo weinig op het podium als bij de ballad en dat klopt niet. Ook weer met zijn nieuwe nummer ‘These Dreams’ verwacht je meer dynamiek op het podium te zien, maar ook te horen. Dit laten ze jammer genoeg liggen.

Kortom, de muziek is goed, de band is goed, zijn stem is goed, maar ze hebben dit vanavond niet volledig benut. De potentie is er om er een show van te maken, maar die show bleef uit en zo ook het enthousiasme van het publiek.

Andrew zijn beide albums zijn te beluisteren op Spotify, mocht je benieuwd zijn en dan speelt hij op 9 maart nog in Den Haag in het Paard van Troje en 10 maart in Borger. Daarna vertrekt hij uit Nederland en kost het iets meer moeite om hem te zien.

Headliner Eric Church

Eric Church Melkweg 8-3-2016

Ik zal jullie de algemene feiten van Eric besparen, want deze gevestigde naam in de Country wereld heeft natuurlijk geen introductie nodig. 

 Al vrij snel na het voorprogramma kwamen de bandleden op en Eric erachter aan. Een luid gejoel loeit op uit het publiek en ze starten meteen met het nummer ‘Knives of New Orleans’. Het is een breed uitgemeten country-rock nummer, maar het blijft wel binnen de goede perken.

Eric heeft met deze setlist duidelijk besloten om flink af te wisselen tussen de nummers in zijn repertoire. Zijn tweede nummer is namelijk ‘Cold One’ van het album ‘The Outsiders’ dat sterk naar de classic-rock gaat. Het publiek zingt met volle overtuiging mee en de enthousiaste handgebaren mogen niet ontbreken. Vervolgens gooit hij ook nog twee nummers van zijn album Chief er tussendoor.
De setlist die hij deze avond heeft gespeeld is te vinden op het internet.

Het is ook heel duidelijk te zien dat hij het oprecht naar zijn zin heeft. Ook zijn bandleden hebben de grootste lol onderling en gaan helemaal op in hun muziek. De beleving is mega en het enthousiasme spat er overduidelijk vanaf. De gitaristen die fantastisch werk laten zien en horen, staan regelmatig op een verhoging een solo te spelen. Ze spelen natuurlijk nog maar weinig voor zulke ‘kleine’ aantallen en het moet fantastisch voelen om op deze manier weer interactief te kunnen zijn met je publiek.

Het mooiste was nog de betrokkenheid van het publiek. Bij het nummer ‘These Boots’ van het album ‘Sinners Like Me’ (2006) laat het publiek duidelijk zien dat er echte fans in Nederland zijn, want de cowboyboots gingen uit en werden enthousiast omhoog gehouden. Eric reageert er fantastisch op en vraagt laarzen uit het publiek om deze vervolgens op het podium omhoog te houden. Wanneer het nummer is afgelopen, valt het voor het eerst even stil, omdat hij de gebruikte laarzen signeert en terug gooit naar de eigenaar. Fantastisch.
Hij eindigt als tweede toegift met het nummer ‘The Outsiders’ van het gelijknamige album. Daarmee laat hij nog even zien wat hij in huis heeft. Keiharde rock met een randje klassieke country.

Het was een concert waarmee hij en zijn band liet zien waarom ze in Amerika stadions vol krijgen. Dit was een concert, maar ik noemde het bijna een show, want wat hebben ze een show neer gezet. Er was veel te zien en veel te horen. Met overtuiging zong hij authentieke countrynummers en met volledige inzet werden we weggeblazen met zijn nummers die bijna rock zijn.  Als echte country fan had je dit niet mogen missen. Wil je hem alsnog zien? Dan kun je hem nog komend weekend opzoeken in Dublin, Glasgow en Londen. Hierna vervolgt hij zijn tour in de Verenigde Staten.

 

Gezien: 8 maart 2016, Melkweg, Amsterdam

 

 

 Eric Church in de Melkweg te Amsterdam

­