dinsdag, 06 september 2022 19:13

Concertverslag: The Mavericks – En Español - 013 Tilburg

Door

Maandag 5 september 2022 ben ik al vroeg bij een van de beste en leukste concertzalen van Nederland aanwezig: 013 Tilburg. Om 18.00u heb ik namelijk de eer om de heren van de band The Mavericks (Raul Malo, Paul Deakin, Jerry Dale McFadden en Eddie Perez) namens newcountry.nl te mogen interviewen. Na een onderhoudend interview met deze vier charmante heren begeven mijn dochter (zij is mee als mijn geluidstechnicus om geluidsopnames van het interview te maken) en ik ons rond 19.00u naar het balkon van de 013. Vanop ons uitstekende plekje zien wij de zaal langzaamaan volstromen.

 

Tekst: Cedric Davids / Foto’s: Marc Van Der Maas

 

Support act: McKinley James

Het is een paar minuten na 20.00u wanneer McKinley James het podium betreedt. Deze jonge, pas 20-jarige zanger kan u misschien kennen van de videoclip en de albumhoes van Mr. Misunderstood van Eric Church. Hij wordt op het podium geflankeerd door zijn vader Jason Smay (drums) en Austin John Doody (Hammond) en in zijn handen heeft hij zijn onbetwiste handelsmerk: zijn gitaar. Dit trio speelt een uiterst strakke set, met hoofdzakelijk rock ‘n roll en blues invloeden.

 

McKinley James 013 Tilburg 

 

In een ontzettend hoog tempo wisselen ballads en opzwepende nummers elkaar af. McKinley James speelt maar liefst 12 (!) nummers in een tijdsbestek van slechts 50 minuten en laat bij elk nummer horen wat een uiterst begenadigd gitarist hij is. Het talent spat er van af! Alle songs van de set zijn pareltjes maar om toch een paar absolute hoogtepunten te benoemen wil ik de volgende songs uitlichten: Right On Time, Blues With A Feeling en het swingende Highway 49.

 

McKinley James 013 Tilburg

 

McKinley James besluit zijn optreden met de song She’s Fine, waarbij hij en zijn band worden ondersteund door de trompettist en saxofonist van The Mavericks. Een waardige afsluiter van een superstrakke set. Een artiest die weinig praat tussen de nummers door, maar die de muziek laat spreken. Indien u nieuwsgierig bent geworden naar het werk van deze uitstekende artiest, ga dan naar Spotify en beluister daar zijn twee meest recente EP’s, getiteld Still Standing By (2021) en LIVE! (2022). McKinley James, een artiest met een zeer veelbelovende toekomst voor zich!

 

Hoofdact: The Mavericks

Na een korte pauze is het dan eindelijk zo ver. Rond 21.15u betreden The Mavericks het podium! Het is alweer van 2019 geleden dat ze voor de laatste keer in Nederland optraden, maar het lange wachten wordt dan eindelijk beloond want vanavond treden ze, in het kader van hun En Español wereldtournee, op in 013 Tilburg. Een zaal waar ze een speciale band mee hebben opgebouwd, want dit is reeds de derde of vierde keer dat ze hun kunsten vertonen in deze fantastische venue.

 

The Mavericks 013 Tilburg

 

The Mavericks zetten onmiddellijk de toon met het openingsnummer Back In Your Arms Again. Dit wordt ongetwijfeld een geweldig feestje! De ene hit na de andere volgt elkaar op, met o.a. There Goes My Heart en What A Crying Shame. Raul, Paul, Jerry en Eddie delen het podium met vier andere uitstekende muzikanten (bas, saxofoon, trompet, accordeon) en geven hun mede muzikanten heel veel ruimte voor een heerlijke saxofoon-, trompet- of accordeonsolo.

 

The Mavericks 013 Tilburg

 

De titel van de tour En Español lijkt op het eerste zicht een beetje een rare titel want de eerste nummers zijn allemaal Engelstalig. In het midden van de set klinken dan eindelijk vier songs van hun meest recente album En Español en die zijn uiteraard Spaanstalig. Naast al de feestelijke, uptempo songs is er ook genoeg ruimte voor wondermooie, ingetogen nummers, met o.a. Blue Moon en Amsterdam Moon. The Mavericks sluiten hun reguliere set af met hun grootste hit Dance The Night Away die luidkeels door het uitzinnige publiek wordt meegebruld!

 

The Mavericks 013 Tilburg

 

De heren bedanken het publiek en lopen het podium af, maar worden heel snel terug geroepen door een overdonderend ‘We want more, We want more’ van het publiek. De heren hebben er heel veel zin in en verwennen de toeschouwers met drie bisnummers. Het encore gedeelte wordt geopend met het vrolijke Rolling Along en het dak van de 013 Tilburg wordt helemaal weggeblazen wanneer The Mavericks, rond 23.00u, als slotnummer een extended versie van All You Ever Do Is Bring Me Down op het publiek afvuren!

 

The Mavericks 013 Tilburg

 

Een slotnummer waar alle 8 topmuzikanten nog een laatste solo gloriemoment krijgen. De perfecte afsluiter van een perfecte avond. The Mavericks, een band die niet voor 1 gat te vangen is, want zij zijn een muzikale kameleon: de ene keer rock ‘n roll, de andere keer Americana, country, ska, latin of zelfs big band. Zij schuwen geen enkele muziekstijl en maken er een geweldig mooie mix van voor het publiek.

 

The Mavericks 013 Tilburg

 

Minder dan twee maanden na het uitstekende concert van Morgan Evans en Brad Paisley in 013 Tilburg, werd de uitverkochte poptempel ook nu weer verwend met een fantastische feestavond! En dat op een doordeweekse maandagavond! Hopelijk vinden meer en meer new country en Americana artiesten hun weg naar deze fijne zaal!

 

Gezien:  5 september 2022, 013, Tilburg

 

 

Gerelateerd...

Lees ook...

­