zondag, 08 oktober 2023 20:22

Concertverslag: Luke Combs – AFAS Live Amsterdam HOT

Door

Afgelopen week werd aangekondigd dat C2C: Country To Country in 2024, na drie jaar afwezigheid, eindelijk weer terugkeert naar Nederland. Op 2 en 3 maart 2024 staat een selectie van de grootste new country sterren van het moment op het podium van de RTM Stage in Rotterdam Ahoy. Vanavond (zaterdag 7 oktober 2023) staat er eigenlijk reeds een mini-versie van C2C op het programma, want Luke Combs heeft een aantal muzikale vrienden uitgenodigd om samen met hem de AFAS Live in Amsterdam om te toveren tot een muzikale country feestranch.

AFAS Live was binnen vijf minuten na de start van de ticketverkoop uitverkocht. En dat is zeker te zien wanneer mijn dochter en ik rond 18.15u de parking onder de Johan Cruijff Arena uitlopen. De rij wachtenden voor het Luke Combs concert reikt dan al bijna tot aan de Ziggo Dome! Het is een erg bonte mix van mensen vanavond. In de rij wachtenden voor Luke Combs zien we uiteraard veel cowboyhoeden, geruite overhemden, petjes, cowboy boots en zelfs mensen op klompen. In de Ziggo Dome staat vanavond een uitverkochte show van ‘Chantal’s Pyjama Party’ op de affiche en er trekt een hele stoet, veelal dames en kinderen en een handvol heren, allen gekleed in hun pyjama en sloffen, aan ons voorbij. Als inwoner van Brabant krijg je af en toe het gevoel dat carnaval dit jaar wel erg vroeg is begonnen.

Om 18.30u openen de deuren van AFAS Live dan eindelijk en worden de toeschouwes mondjesmaat toegelaten tot het feest van vanavond en, wie weet, misschien wel tot het feest van het jaar. Tijdens het langzaam opschuiven naar de ingang bekruipt mij ook het C2C gevoel. Ik ben jaren aan een stuk naar het C2C festival in Dublin, Ierland, gegaan en daar hadden/hebben ze ook de gewoonte om de deuren pas ongeveer 45 minuten voor de start van de eerste act te openen. Gezien het slakkengangetje waarmee mensen worden toegelaten tot AFAS Live begin ik mij toch wel een beetje zorgen te maken wanneer mijn dochter en ik pas rond 19.00u eindelijk AFAS Live mogen betreden. De eerste act staat namelijk al om 19.15u geprogrammeerd en wij moeten onze gastenkaarten nog ophalen bij de kassa. Gelukkig verloopt alles heel soepel en kunnen we vijf minuten voordat de openingsact begint, plaatsnemen in de loge van de zaal.

 

Concertverslag: Luke Combs – AFAS Live Amsterdam

Tekst: Cedric Davids / Foto’s: Marc Van Der Maas

Support act 1: Writer’s Round (Ray Fulcher, Drew Parker, James McNair)

Om 19.15u doven de zaallichten voor de eerste keer en betreden Ray Fulcher, Drew Parker en James McNair het podium. Deze drie muzikale vrienden van Luke Combs, twee van hen getooid met een trucker cap en eentje met een cowboyhoed, nemen plaats op een kruk en hebben allemaal een akoestische gitaar in hun hand. Het concept is onmiddellijk duidelijk: dit wordt een akoestische set en om de beurt zingen de heren een van hun eigen songs. De Writer’s Round duurt in totaal drie ronden en dus zingt iedere zanger in totaal drie eigen nummers.

 

Writer’s Round

 

Zo horen we van Ray Fulcher o.a. ‘Girl In It’ en ‘Living On Red Dirt Time’. James McNair zingt ‘Same Dirt’, zijn nieuwste single ‘Partying Degree’ en ‘Find the Matches’. En cowboy Drew Parker zingt ‘I’ll Love You Longer’, ‘At The End Of The Dirt Road’ en ‘While You’re Gone’. Stuk voor stuk uitstekende akoestische versies van de songs van deze drie heren. Aangezien ze alledrie songs hebben geschreven voor Luke Combs bestaat de vierde en laatste ronde van The Writer’s Round uit drie Luke Combs songs, die Luke zelf vanavond niet zal spelen: ‘Lonely One’ (Drew Parker), ‘Beer Can’ (James McNair) en ‘Does To Me’ (Ray Fulcher). Een erg toepasselijke en tegelijkertijd erg originele afsluiter van een uitstekende akoestische set. De toon voor de avond is duidelijk gezet wanneer de drie heren na ongeveer 35 minuten het podium verlaten terwijl ze een welverdiend applaus in ontvangst nemen. De mensen die op het moment van support act 1 nog buiten stonden aan te schuiven of die de merchandise stand of de bar interessanter vonden dan wat er zich in de zaal afspeelde, hebben pech/ongelijk gehad.

 

Support act 2: 49 Winchester

Om 20.00u is het de beurt aan de heren van 49 Winchester om het publiek verder op te warmen. Een band waar ik tot heel recent nog nooit van had gehoord. Volgens hun eigen website werd deze 6-koppige band negen jaar geleden (2014) opgericht in Winchester Street in het kleine bergdorpje Castlewood in de staat Virginia (huidige populatie: 2,045 inwoners). Ze hebben ondertussen reeds 4 full-length albums op de markt gebracht, waarvan ‘Fortune Favors the Bold’ uit 2022 hun meest recente is.

 

49 Winchester

 

Na de openingsknaller ‘Chemistry’ volgen de bluesy ballad ‘Hays, Kansas’ en de country ballad ‘It’s A Shame’, waarin frontman Isaac Gibson zelfs een aardig stukje jodelt. Isaac Gibson is een markante man. Door zijn cowboyhoed en lange baard, maar ook door zijn stemtimbre, doet hij vaak aan Chris Stapleton denken. En net als Chris Stapleton, is Isaac een man van weinig woorden, want, behalve een zeldzaam ‘How are you doing, Amsterdam?’, praat hij niet tussen de songs door. Hij laat liever de muziek voor zich spreken en dat vind ik helemaal niet erg. Ook erg begrijpelijk, wanneer je reeds vier albums op jouw naam hebt staan en slechts 40 minuten hebt om jouw repertoire onder de aandacht van het publiek te krijgen.

Naast de drie reeds eerder genoemde songs, bestaat de fantastische set van 49 Winchester ook nog uit ‘Second Chance’, ‘Everlasting Lover’, ‘Long Hard Life’, ‘Russell County Line’, ‘Damn Darlin’’ en het nog onuitgegeven ‘I Think I Should Have Stayed In Tulsa’. Rond 20.40u besluiten ze hun set van 10 songs met de opzwepende, rock 'n' roll knaller ‘Last Call’. Met hun perfecte mix van uptempo songs en ballads, de hoogstaande kwaliteit van de songs, het gebruik van de de pedal steel en de nadrukkelijke aanwezigheid van piano en orgel en het muzikale vakmanschap van de zes heren is 49 Winchester een uitstekende opwarmer geweest voor het absolute hoogtepunt van de avond dat over 20 minuten zal gaan beginnen. 49 Winchester is wat mij betreft de ontdekking van de avond en zij verdienen het heel zeker om in de (nabije) toekomst terug te keren met een eigen headliner optreden in bijvoorbeeld Melkweg Amsterdam, Paradiso Amsterdam of TivoliVredenburg Utrecht. Topband!

 

Main act: Luke Combs

Om 21.00u doven de lichten in de zaal voor de derde keer vanavond! Uit de boxen schalt eerst Neil Diamond’s ‘Sweet Caroline’ en dat lied wordt uitbundig door de ondertussen volgelopen AFAS Live meegezongen. Op de tonen van AC/DC’s ‘Thunderstruck’ betreden Luke en zijn zeven bandleden het podium.

 

Luke Combs

 

De zaal barst onmiddellijk uit haar voegen wanneer het openingsnummer ‘Lovin’ On You’ wordt ingezet. Met een red solo cup in de hand zingt Luke daarna ‘Hannah Ford Road’ en de stamper ‘Cold As You’. Qua tempo, maar heel zeker niet qua beleving, schakelt Luke Combs daarna een tandje terug en verwent het publiek met vier adembenemend mooie ballads: ‘One Number Away’, ‘Love You Anyway’ (de fiddle partij op dit nummer bezorgt me telkens weer een kippenvelmoment), ‘Going, Going, Gone’ en ‘Refrigerator Door’. Het uptempo ‘Must've Never Met You’ en de ballad ‘Beautiful Crazy’ vervolledigen het eerste deel van de setlist van vanavond.

 

Luke Combs

 

Halverwege de show vindt Luke dat de tijd is aangebroken om zijn band aan het publiek voor te stellen. Dit gebeurt op een hele originele wijze, want elk bandlid stelt zichzelf voor door ofwel een drum-, bas-, gitaar- of pedal steel solo te spelen. En een aantal bandleden stellen zichzelf voor door een song te zingen. Zo passeren de songs ‘Dust on the Bottle’ van David Lee Murphy, ‘Meet In The Middle’ van Diamond Rio en ‘When I Was Your Man’ van Bruno Mars de revue. Daarna is het opnieuw de beurt aan Mr. Luke Combs himself en die trakteert het publiek op ‘Forever After All’ en ‘Where the Wild Things Are’.

 

Luke Combs

 

Wanneer hij zijn blauwe akoestische gitaar krijgt aangereikt op het podium vertelt hij over zijn all time favorite song, een song die hij als klein jongetje grijs draaide in de pick up truck van zijn vader. En hij deelt ook met het publiek hoe vereerd hij was dat hij vorig jaar deze iconische song mocht opnemen, waarop hij Tracy Chapman’s ‘Fast Car’ (tevens zijn eerste top 40 song in de Nederlandse hitlijsten), inzet. Na de ballads ‘She Got the Best of Me’ en ‘Hurricane’ is het ondertussen de hoogste tijd geworden om de zaal helemaal naar een kookpunt te brengen met de drie afsluitende megaknallers: ‘1, 2 Many’, ‘When It Rains It Pours’ en het slotnummer ‘Beer Never Broke My Heart’.

 

Luke Combs

 

Na dit laatste nummer verlaten Luke en zijn band het podium, maar gelukkig niet voor lang. Want met een oorverdovend ‘We Want More’ worden ze letterlijk naar het podium teruggezogen. In eerste instantie keren enkel Luke en zijn pianist terug op het podium voor een wondermooie versie van ‘Better Together’. En na dit kippenvelmoment keert ook de rest van de band terug op het podium voor de afsluiter van de avond, het uptempo ‘The Kind of Love We Make’.

 

Luke Combs

 

Om 22.35u is het maar liefst 3,5 uur durende ‘Luke Combs and Friends’ spektakel dan toch echt afgelopen en begeven mijn dochter en ik ons samen met 5000 andere extreem tevreden fans naar de uitgang van AFAS Live. Het Luke Combs concert van vanavond was, gezien de locatie, de hoeveelheid toeschouwers en het geleverde spektakel, ongetwijfeld het muzikale country hoogtepunt van 2023 in Nederland! En een perfecte opwarmer voor C2C: Country To Country in Rotterdam in maart 2024. Wie durft er na vanavond nog te beweren dat (new) country niet leeft in Nederland? Een uitverkochte en uitzinnige AFAS Live Amsterdam bewees in ieder geval het tegendeel! When it rains, it pours!

 

Gezien:  7 oktober 2023, AFAS Live, Amsterdam

Gerelateerd...

Lees ook...

­