maandag, 04 november 2019 09:41

Concertverslag: Logan Mize | Q-Factory Amsterdam

Door

Concertverslag: Logan Mize | Q-Factory Amsterdam 1 november 2019

 

Amsterdam, 1 november 2019... we komen even voor acht uur aan bij de Q-Factory in Amsterdam. Bovenaan de trap staat een klein groepje country-fans te wachten. Om acht uur mogen we doorlopen naar de zaal, waar volgens de aankondigingen om half negen het concert zal starten. Het is geen grote zaal en er is slechts een handjevol mensen. We zijn niet de enigen die ons afvragen of het zo zal blijven of misschien toch nog wat drukker wordt. Wat een verschil met het concert van Brad Paisley drie weken geleden! Langzaamaan stroomt het toch nog iets voller. Zoals bij de meeste country-optredens is de sfeer onder het publiek gemoedelijk. Aangezien het nu wel zeker is dat het concert prima gevolgd kan worden vanaf elke plaats, durven de mensen het gerust aan om buiten bij de bar nog een drankje te gaan halen. Terwijl we wachten worden er op het podium nog wat laatste voorbereidingen getroffen. Hier is geen uitgebreide crew aanwezig, de bandleden zetten hun eigen instrumenten klaar.

De zaal is inmiddels redelijk gevuld. Rond vijf voor negen komt Logan het podium op. Met een klein dansje. Hij heeft er duidelijk zin in. Vanaf het eerste moment gaat hij voor interactie met het publiek. Na het eerste nummer is duidelijk dat hij live ook prima kan zingen. Het is het laatste optreden van Logan en zijn band in Europa. Hij vertelt dat hij het fantastisch vindt om de tour in Amsterdam af te sluiten, hoewel voor hem het hoogtepunt van zijn tijd in Europa toch echt de wandeltocht in de Schotse Hooglanden was.

Er hangt een intieme sfeer en het geheel heeft veel weg van een huiskamerconcert. Tussen de nummers door vertelt hij, net als vele andere country-artiesten voorzien van een gezonde dosis zelfspot, veel over zichzelf. Zo vertelt hij dat hij in 2013 een volledig album heeft opgenomen, dat door problemen bij de platenmaatschappij helaas niet is uitgebracht. Ongeveer een kwart van denummers van het album, zijn inmiddels als EP uitgebracht waaronder ‘Thinking about you’.

Zijn ouders luisterden niet naar country-muziek en hij hield zelf onder meer van Elton John, Enya en Keltische muziek. Toen hij op zijn 18 e Alan Jackson op de radio hoorde, veranderde dat. Hij ontdekte dat in countrynummers verhalen worden verteld. Na een telefoontje van een vriend die destijds in Irak gestationeerd was, schreef hij zelf zijn eerste nummer: ‘Boys from back home’.

Op het podium laat Logan een eigen stijl zien met mini-dansjes en gebaren. Hij doet soms denken aan een dirigent. Na een uurtje voert hij zelfs nog wat rek- en strekoefeningen op. Dit blijkt de warming-up te zijn voor het gebruik van een mondharmonica. Dit instrument ligt hem goed.

Tijdens de encore worden we als proefkonijn gebruikt. Logan brengt alleen – zonder band – een ‘nieuw’ nummer. Hij schreef het nummer vier jaar geleden, toen zijn vrouw in verwachting was van zijn dochter Violet. De bedoeling is dat het nummer begin volgend jaar wordt uitgebracht. Het is een goed nummer, het publiek is enthousiast en Logan krijgt vele ‘thumbs-up’.

Na de show neemt Logan uitgebreid de tijd voor het uitdelen van handtekeningen, foto-momentjes of zomaar een praatje met de fans.

Logans manier van optreden, gecombineerd met de kleine zaal en de intieme sfeer, maakt het geheel voor herhaling vatbaar.

 

Gezien: 1 november 2019, Q-Factory, Amsterdam

 

 

­